Gündem

Balıkesir Tabip Odası “Aşı İle İlgili Belirsizlikler Var”

Balıkesir Tabip Odası “Aşı İle İlgili Belirsizlikler Var”

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan kovid-19 aşısı ile ilgili belirsizliklerin olduğunu söyledi.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROJESİNİ DEĞERLENDİRDİ

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan Sağlıkta Dönüşüm Projesi ile ilgili değerlendirmelere yer verdiği açıklamada bulundu. 2002 yılında hayata geçirilen Sağlıkta Dönüşüm projesi ile ilgili olarak İstanbul ve Ankara gibi birçok kentte tarihi hastanelerin proje kapsamında kapatıldığını iddia eden Balıkesir Tabip odası Başkanı Necdet Uçan konuyla ilgili olarak şöyle kaydetti:

 “RANT UĞRUNA KAPATILDILAR”

“Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin sağlıkta yıkıcı etkisinin sonucu olarak, 100 yıldan daha fazla tarihi geçmişleri olan Ankara ve İstanbul’da eğitim veren ve toplumun sağlığına hizmet eden köklü hastaneler, şehir-şirket hastanelerinin rantı uğruna kapatılmıştır.  Sağlıkta Dönüşüm Projesi sadece hekim ve hastaneleri olumsuz etkilememiş, aynı zamanda koruyucu sağlık hizmetlerinin de büyük oranda ortadan kalkmasına neden olmuştur.

2021 BÜTÇESİNİ ELE ALDI

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan konuşmasının devamında 2021 bütçesine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Uçan, “Bütçeden koruyucu sağlık hizmetlerine hiçbir dönem ayrılmayan para, ne yazık ki pandemi sürecinde de ayrılmamış, 2021 yılı Sağlık Bakanlığı bütçesinin 3/4’ü tedavi hizmetlerine, sadece 1/4’ü koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılmıştır.  Genel bütçeden ise koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılan pay geçmiş yıllarda olduğu gibi yüzde 1,2 civarındadır. Sağlık Bakanlığı 2021 yılı bütçesinde büyük çapta yapılması düşünülen aşı ve aşı çalışmalarına ayrı bir bütçe ayrılmamıştır.” dedi.

 “PANDEMİ SÜRECİ İYİ YÖNETİLMİYOR”

Pandemi sürecinin iyi yönetilemediğini söyleyen Necdet Uçan, “Aşı bir insan hakkıdır ve aşılarda ne yazık ki sorun yaşanmaktadır.  Sağlık Bakanlığı tarafından sadece tek bir firma ile anlaşma yapılmış, getirileceği iddia edilen 50 milyon aşı sadece 25 milyon vatandaşımız için yeterli olabilecektir. Ülkemizde 83.2 milyon yurttaş 4 milyon sığınmacı ve toplam yaklaşık 90 milyon nüfus olduğu düşünülürse, 180 milyon doz aşıya ihtiyacımız vardır. 18 yaşın altındakilere şu anda aşılama planlanmadığını düşünerek dışarıda bıraktığımızda dahi bizim geri kalan bütün yurttaşlarımıza ikişer doz olmak üzere yaklaşık 120 milyon doz aşı sağlamamız gerekiyor. Bu kadar aşının gelip gelmeyeceği ve gelirse kalan 58 milyon vatandaşımızın aşı olup olmayacağı veya nasıl olacağı da belli değildir. Dünyada birçok ülke farklı firmalardan ve nüfuslarından daha fazla aşı temin etmişken Türkiye aşı temin eden ülkeler arasında ne yazık ki 53. sıradadır. Bu durumun ileride aşı karaborsası oluşturma riski de mevcuttur. Tüm bunların önüne geçilebilmesi için aşı konusunda tam şeffaf bir politika izlenmelidir. ”dedi.

 “AŞIYLA İLGİLİ BELİRSİZLİKLER VAR”

Sağlık Bakanlığı’nın ne kadar doz aşı sağlayabileceğine ilişkin belirsizliklerin olduğunu dile getiren Necdet Uçan şöyle kaydetti:

“Örneğin Aralık ayının sonuna dek 10 milyon aşı geleceği söylenirken, bu bugün itibariyle 3 milyon doz gelmiştir. Pfizer-BioNTech firması ile de 550 bin doz aşı bağlantısı yapıldığı belirtilmektedir. Bu belirsizlikler içerisinde ister istemez yurttaşlarımızı öncelik sırasına göre aşı çalışmalarına başlanmalıdır. Yapmamız gereken şey bu durumda çok açık, önce sağlık çalışanları ve 65 yaş üzerinden başlayarak aşılamayı yürütmemiz gerekiyor. Covid-19 süreci şeffaf yönetilememiş ve birçok gerçek sonradan ortaya çıkmıştır.

AŞIYLA İLGİLİ SORULAR YÖNELTİLDİ

Dünyanın diğer ülkelerinde aşı uygulamalarına başlanıp ve 12 milyonun üzerinde aşı yapılmışken aşı tedarik ve uygulanmasında neden bu kadar geciktiğimiz sorgulanmalıdır.  Sağlık Bakanlığı sorularımıza şeffaflıkla yanıt vermelidir: Aşı firmaları ile yapılan anlaşmalar basınla ve toplumla paylaşılacak mıdır? Aşılar doğrudan firmadan mı alınmıştır, yoksa aracı firma var mıdır?  3 milyon doz aşı geldiği açıklanmış olup; Aşılar kaç parti halinde, ne zaman gelecektir? Aşıların geliş aralıkları ne kadar sürededir? Aşılar ne zaman yapılmaya başlanacaktır? Aşıların kimlere ne zaman yapılacağı programı var mıdır? Aşıların saklanması için yeterli hazırlıklar yapılmış mıdır?Aşıların dağıtımı nasıl yapılacaktır? Aşı merkezleri kurulacak mıdır? Günlük ne kadar doz aşılama yapılacaktır? Aşılar nerelerde yapılacaktır?  Aşılar gelinceye kadar saklanma koşulları Çin Sağlık Bakanlığı veya ülkemiz Sağlık Bakanlığı tarafından mı sağlanacaktır? Corona aşısının 1.doz ve 2. doz aşı uygulaması arasında 28 gün olacağı açıklanmış olup, bu konuda Aşı Danışma Kurulu ve Bilim Kurulu’nun görüşleri alınmış mıdır? Ve neden Meslek Hastalığı bile kabul etmediğiniz Covid-19’dan bu kadar çok Hekim ve Sağlık çalışanı hayatını kaybediyor? ”

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu