GündemTürkiye Gündemi

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan: “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin”

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan: “Sağlıkta Şiddet Sona Ersin”

 

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, Dr. Ersin Arslan’ın vefatının 10’uncu Yılında, sağlıkta şiddet nedeniyle kaybettiğimiz tüm sağlık çalışanlarını saygıyla bir kez daha  andıklarını söyledi.

 

Dr. Ersin Arslan’ın, tedavi ettiği bir hastanın yakını tarafından öldürülmesinin üzerinden 10 yıl geçti diyen Uçan, “ Türk Tabipleri Birliği (TTB); bu üzücü günü “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” ilan etmiştir ”dedi.

Hekimlerin Yüzde 84’ü Fiziksel veya Sözlü Şiddete Uğruyor

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan MERHABA’ya  yaptığı açıklamada, “ Necdet Dr. Ersin Arslan’ı ve son 20 yıl içinde öldürülen diğer 10 meslektaşımızı; sadece öfkeli hasta ve yakınları değil, mevcut sağlık sisteminin ağır sorunları aramızdan almıştır. Bu sorunları gidermek siyasi iktidarın sorumluluğundadır. TTB’nin yaptığı anket çalışmasına göre hekimlerin % 84’ü meslek hayatlarında en az bir defa fiziksel veya sözel şiddete uğramış; ancak bunların yalnızca yarısı Beyaz Kod veya yetkili mercilere bildirimle sonuçlanmıştır. Başka bir anlatımla Beyaz Kod verilerinin buz dağının görünen kısmı olduğunu belirtebiliriz; ancak sadece Beyaz Kod verileri bile 2021 yılında Türkiye’de, günde ortalama 80’den fazla sağlıkta şiddet vakasının yaşandığını göstermektedir ”dedi.

“DÜZENLEMELER HEP KADÜK KALMIŞTIR”

Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan ayrıca “TTB, defalarca bu şiddet ortamını düzeltecek, rehabilite edecek öneriler ve yasa tasarısı sunarken; siyasi iktidar bunlara kulaklarını tıkayarak yanıt vermiştir. Tıkanmış sağlık sisteminin aynı şekilde devam ettirilmeye çalışılması, sağlıkta şiddetin daha da artmasına zemin hazırlamıştır. İktidarın kolaylıkla hazırlayabileceği etkili bir yasal düzenleme bile, şiddeti hiçbir şekilde önleyemeyecek kadük bir düzenleme haline getirilmiştir. Meslek ve emek örgütler, STK’lar olarak bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da toplumun sağlık hakkını iyi hekimlik değerleriyle koruyacağız. Şiddet sona erene kadar mücadelemiz sürecektir. Kaybettiğimiz arkadaşlarımızı, 30 yaşında aramızdan ayrılan Dr. Ersin Arslan şahsında saygı ve şükranla anıyoruz ”şeklinde konuştu. Haber: Serap Tetik Acar

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu