Gündem

Balıkesir Tabip Odası ‘’Pandemide Geldiğimiz Nokta’’

Balıkesir Tabip Odası ‘’Pandemide Geldiğimiz Nokta’’

Balıkesir Tabip Odası Pandemi sürecine ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Açıklamada pandeminin vatandaş üzerindeki etkisi hakkında : ‘’ Pandemi sürecinin kötü yönetimi toplumda bir duyarsızlaşmayı da beraberinde getirdi. Sağlık otoritesinin vaka sayılarını açıklamadığını, çelişkili açıklamalar yaptığı (hasta ile vaka ayrı şeymiş gibi Turquaz tabloda sundular) ölüm sayılarını gizlediğini, gerçek tabloyu ortaya koymadığını ve bunu bilinçli bir şekilde yaptığını, belirsizlikte kalan ortamın komplo teorilerine yol açacağı açıktır’’ ifadelerinde bulundu.

‘’PANDEMİDE KAYGIYLA BAŞA ÇIKMAK ‘’

Açıklamada: ‘’ Belirsizlik; en iyi yönetme biçimlerinden biridir. İnsanlar ne yapacağını bilemez. Bir süre sonra çaresizlik duygusuyla birlikte duyarsızlaşma pekiştirilir. Çünkü belirsizlik aynı zamanda bir kaygı oluşturur. Kaygıyla başa çıkmak için de; yokmuş gibi davranabiliriz, görmezden gelebiliriz, kaçınma davranışı geliştirebiliriz ya da duruma dair tamamen duyarsızlaşırız. Günde 200 den fazla insanın hayatını kaybetmesi, 25-30 bin vakayı kanıksarız ve günlük yaşamın parçası olur’’ ifadeleri kullanıldı.

PANDEMİ SÜRECİNDE AŞI

Balıkesir Tabipler Odasının aşı çalışmaları ve diğer konularda açıklaması şöyle : ‘’ Ülkemizde aşı konusunda çok geç adım atıldı, tek aşıyla başlandı. O sırada bakanlık, başka anlaşmalar yapamamış olmanın eksikliğini, ellerindeki aşıyı övüp, mRNA aşılarını kötüleyerek gidermeye çalıştılar. Elimizde bulunmayan aşıları kötüleyerek toplumda aşı tereddüdünü artırdılar ve aşı karşıtlarının eline koz verdiler. Aşı karşıtlarının eylemlerine göz yumdular, en temel insan hakları ve özlük hakları açıklamalarına izin vermeyenler, maskesiz-fiziksel mesafeye uymayan-aşısız insanların bir araya gelerek miting yapmasına izin verdiler.  Bilimsel çalışmalar dahi Sağlık Bakanlığının iznine bağlandı ve veriler halktan gizlendi. Sadece duyurulması istenenlere izin verildi. Pandemiden ziyade algıyı yönetmeyi tercih etti. Sağlık çalışanlarının çalışma koşulları göz ardı edildi.En temel, izin, istifa ve emeklilik hakları engellendi. Pandemi sürecinde 194’ü hekim olmak üzere 500’ün üzerinde ilimizde de 8 sağlık çalışanını kaybettik’’.

GERÇEKÇİ ÖNLEMLER ALINMADI

Gerçek aşı oranları ve toplumsal bağışıklık oranları şeffaf ve açıklamalı olarak verilmedi, bunun yerine sadece 18 yaş üstünü baz alan,ülkemizdeki sığınmacıları hesaba katmayan,1. ve 2. Aşı oranları yüksek olarak verildi.Bu da rehaveti ve duyarsızlaşmaya neden oldu.Aşı dışında; Pandemi önlemleri konusunda sadece durum tespiti yapıp, izlemekle yetinildi.Gerçekçi önlemler alınmadı. Dünyada En uzun süre kapalı kalan ülkemizdeki  okulların altyapıları hazırlanmadan eğitimcilerin aşıları tam olarak yapılmadan,gerekli malzeme sağlanmadan ve yeterli derslik yapılarak, sınıf mevcutları düşürülmeden  gerekli ve yeterli PCR testi yapılmadan,hızlı testler gündeme alınmadan açılması vaka sayılarını ve bulaşı artırdı.

Pandemi ülkemizde daha çok yaşam koşulları zor olan,her koşulda çalışması gereken yoksulları ve emekçileri vurdu.İşyerleri kapanan ve çalışamayanlara gerekli yardım yapılmadı. Aşının sağlık hakkı ve toplumsal sorumluluk olduğu anlatılamadı. Halk sağlığını koruma görevi olan meslek örgütlerimiz Pandemi sürecinde doğruları söyledikçe dışlandı ve marjinalleştirilmeye çalışıldı. Haklarında soruşturmalar açıldı ve meslek örgütlerini kapatma  ile tehdit ettiler.

Aşıların sağlanmasında, ilaç tedavilerinde, PCR testlerinde bile aracı firmaların çıkarları gözetildi.

Son olarak : ‘’ Hangi bilimsel gerekçeye dayandırıldıysa futbol ve basketbol müsabakalarında tam kapasiteli seyirci uygulamasına geçildi. Bu hafta sonu İstanbul’da oynanan derbi karşılaşmasını 50 binden fazla  kişi bir arada yan yana,ağız ağza izlediler. Özellikle risk gruplarında düzenli ve sık aralıklarla hızlı testler devreye girmeli, temaslı takipleri insanların sosyal güvenceleri korunarak etkili biçimde sürdürülmeli ve aşılama hızı artırılmalıdır. Kronik rahatsızlığı olanların ücretli izinli sayılması, toplu hareketliliğin mesafeyi koruyacak biçimde düzenlemesi ile ilgili önlemler alınmalıdır. Sağlık Bakanlığınca Grip aşısı temin edilerek risk gruplarına uygulanmalıdır.  İlimiz aşı oranı diğer illere göre daha yüksek olmasına rağmen son haftalarda üst üste vakaların en çok arttığı iller arasında yer almaktadır. Toplumsal duyarlılığı arttırmak, kurallara uymak ve aşı oranlarını arttırabilmek için azami çaba sarf edilmeli,  gerekli denetimler yapılmalıdır. Süreç kendi haline bırakılmamalıdır ’’denildi .

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu