GündemTürkiye Gündemi

Balıkesir Tabip Odası “Sağlıkta Şiddete Karşı Etkin Yasa Ve Güvenli İşyerleri İstiyoruz”

Balıkesir Tabip Odası “Sağlıkta Şiddete Karşı Etkin Yasa Ve Güvenli İşyerleri İstiyoruz”

 

Balıkesir Tabip Odası geçtiğimi gün Konya’da silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Doktor Karakaya’yı andı. Bugüne dek şiddet sonucu kaybedilen sağlıkçılar adına “sağlıkta, sokakta, evde şiddetsiz sağlıklı bir dünya için mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi.

 

Şiddet Sonucu Kaybedilen Sağlıkçıları Andı

Balıkesir Tabip Oda Başkanı Necdet Uçan yaptığı açıklama ile, “Dr. Ekrem KARAKAYA çalıştığı Konya Şehir Hastanesinde silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Dr. Aynur Dağdemir, çalıştığı özel hastaneye elinde ekmek bıçağı ile giren erkek tarafından öldürülmüştü.  Dr. Edip Kürklü’yü, Dr.Göksel Kalaycıoğlu’nu, Dr. Ersin Arslan’ı, Dr. Kamil Furtun’u, Dr. Hüseyin Ağır’ı ve Dr. Fikret Hacıosman’ı da işyerlerinde uğradıkları şiddet sonrası kaybettik ”dedi.

Uçan ,TTB’nin Anketine Değindi

Kayıplarımızın yanı sıra meslektaşlarımız işyerlerinde bıçaklı, silahlı, sopalı, oraklı, taşlı fiziksel saldırılara uğruyor, klinikler ateşe veriliyor, her birimiz her gün sözel şiddete maruz kalıyoruz diyen Uçan, “. Yalnızca 2020 yılında, 12 bine yakın beyaz kod verilen sağlıkta şiddet olayı yaşanmıştır. TTB tarafından yapılan ankette; hekimlerin % 84’ü daha önce hasta veya yakını tarafından sözel ve fiziksel şiddete uğradığını belirtmiştir. Tüm bunlara rağmen hâlâ işyerlerimizde şiddetten koruyacak önlemler alınmazken, çıkarılan sağlıkta şiddet yasası algıyı yönetmeye çalışmak dışında bir işe yaramamıştır. Hiçbir kamu kurumuna hatta alışveriş merkezlerine kontrolsüz girilemezken hastanelere akla gelebilecek her türlü zarar verici alet ile girilebilmesini kabul etmiyoruz. ”şeklinde konuştu.

Sağlıkçıların Taleplerini Yineledi

Birimizin daha aramızdan alınmasına tahammülümüz yok diyen Uçan sağlıkçıların taleplerini yineledi.Uçan; “ Sağlıkta şiddetin ana kaynağı olan neoliberal sağlık politikalarından derhal vazgeçilmesini, Sağlıkta şiddet için Türk Tabipleri Birliğinin önerileri çerçevesinde etkili yasa çıkarılmasını, Sağlık kurumlarında şiddeti önleyen fiziksel değişiklikler yapılarak, güvenli işyerleri oluşturulmasını,İş yaşamında şiddet ve tacize karşı ILO 190 Sözleşmesinin imzalanmasını  talep ediyoruz”dedi.Haber: Serap Acar

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu