Görüntülü Haberler

Balıkesir Tabip Odası: “Salgın Bireysel Değil Toplum Mücadelesi İle Atlatılacak”

Balıkesir Tabip Odası: “Salgın Bireysel Değil Toplum Mücadelesi İle Atlatılacak”

Balıkesir Tabip Odası: “Salgın Bireysel Değil Toplum Mücadelesi İle Atlatılacak”. Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, maske mesafe ve temizlik olmazsa olmazımızdır. Hangi ortam olursa olsun bu sağlık kurallarına uyum büyük önem taşıyor dedi.

AŞI BULUNSADA TEDBİRLERE DEVAM

Her ne kadar aşı olsa da bu kurallara yine uyum önemli diyen Tabip Odası Başkanı Uçan, koronavirüs hastalığını geçirmiş olanlarında yine hassasiyetle hijyen ,mesafe ve maske kurallarına riayet etmesinin gerekliliğini hatırlattı.

TURİZM SEZONU İLE YENİ ARTIŞLARI GÖRDÜK

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan covid-19 salgınını ve son dönemde görülen vaka yayılım hızı artışının pandeminin başından bu yana ele alarak değerlendirdi. Başkan Uçan, “Ülkemizde İlkinin Martta görüldüğü söylenen virüsün yükseltisi o zamanlar alındı ancak daha sonra düşüşler oldu. Mayıs ve Hazirandan itibaren özellikle AVM’lerin açılması, düğünlerin başlaması, Turizm sezonunun açılması gibi nedenlerle yeniden artışları gördük.

AĞUSTOS SONRASI ARTIŞ BAŞLADI

İlimizin de turistik bölge olması sebebiyle insanların rahatlıkla tatil bölgelerine gelmesi gibi adımlarla önlemlerimiz maalesef gevşedi. Ve bundan sonra özellikle Ağustos’tan sonra yavaş yavaş vakalarda artışlar olmaya başladı. Ekim’de de her yerde olduğu gibi Balıkesir’de de artış görülmeye başlandı. ”diye konuştu.

YAZLIKÇILAR DÖNDÜ OKULLAR AÇILDI VAKALAR ARTTI

Necdet Uçan değerlendirmesinde, “Türkiye’nin Wuhan’ı olarak zaman zaman İstanbul’u bir dönem Ankara’yı gösterdiler. Ancak İstanbul’un şuan yükselişte olduğunu görüyoruz. Ülkede yazlıkçıların dönmesi okulların açılması gibi olaylardan sonra maalesef her yerde olduğu gibi Balıkesir’de de vaka sayısı artmaya başladı.” Dedi.

YAYILIM GENÇ YAŞLI DİNLEMİYOR

Alınan son tedbirlere ilişkin konuşan Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, “65 yaş üzeri ve kronik hastalığı olanlar bu konuda daha riskli fakat bizim önlemleri alırken sadece 65 yaş üzerine göre hareket etmeyerek tüm gruplarda önlemleri almamız gerekiyor. 65 yaş üstü olup da herhangi bir işletmeyi çalıştıranlara yasak yok,20 yaş altında olup da çalışanlara da yasak yok. Çalışıyorsa yasak yok çalışmıyorsa yasak ya da sadece 65 yaş üstüne yasak var gibi.. bunun bu şekilde olması tabi ki de doğru değil. Yaş arttıkça kronik rahatsızlık arttıkça tabi ki risk artıyor. Fakat yayılım genç yaşlı dinlemiyor. Hata olmasa bile gençler yayılım sağlayabiliyor. Gençler yaşlı gruba hastalık taşıyabiliyor.”dedi.

RAPORLU HASTALAR İÇİN YENİ DÜZENLEME YAPILSIN

Balıkesir Tabip Odası olarak Sağlık Bakanlığı tarafından ilgili düzenleme ile en azından hastane hareketliliği azaltabilmek adına raporlu hastalarla ilgili yeni bir düzenlemenin yapılmasını istediklerini belirten Necdet Uçan, “Bizim pandemi sürecinde aslında bir paket halinde isteklerimiz var. Mesela kronik hastalar 3 aylık raporlar ile ilaçlarını eczanelerden alıyorlar. Bunun süresi uzatılabilir. Temasın mutlaka azaltılması gerekiyor. Hastaların bu süreçte hastaneye gitmeleri gerek hem hasta olmaları hem de yayılımı arttırmaları sebebiyle sakıncalı. Bunun önüne geçilmeli. ”

ŞİDDET HALA KANAYAN YARA

Sağlıkta şiddet kanayan yaramız diyen Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan, “ Şiddet, sağlıkta dönüşümün bir çıktısı. Maalesef hastayı müşteri olarak gören bir sistem var. 20002 den beri şiddet giderek arttı. Her saat başı 1 sağlıkçı şiddete uğruyor. Daha yeni Kuşadası2nda bir şiddet olayı oldu. Ardından Ankara’da.. Hastaneler basılıyor, sağlık personeli kendini korumak için kapıların arkasın yığınak yapıyor vs. Tamam vatandaşlarımız pandeminin başında sağlıkçılarımızı alkışladı ama üzülerek söylüyorum ki şiddet pandemi döneminde de devam ediyor. Hatta ilimizde de 2 aile sağlığı merkezinde 2 hekim arkadaşımıza karşı hem sözle hem fiziksel şiddet olayı gerçekleşti. Bu durum beni ve tüm sağlık çalışanlarını üzmeye devam ediyor. ”dedi.

AŞILARIN TAMAMLANMASI GEREK

Balıkesir Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan alınması gereken önlemlere ilişkin şöyle konuştu:
“Yaz aylarından beri bu hastalıkta kış döneminde artış yaşanacağını söylüyoruz. Bu dönemde 65 yaş ve üstü ve kronik rahatsızlığı olan kişilere zatürre aşısı ve bu dönemde yine mevsimsel grip aşılarının olması gerektiğini söylüyoruz. Önceden Eylül’dü ama son dönemde Ekim’e doğru aşı tarihleri biraz kaydı. Ekim ayında bu aşıların yapılması gerekiyordu. Mevsimsel hastalıklar covid-19 ile aynı döneme denk gelirse çok daha ağır geçirilmesi mümkün. Ölümlere de sebep olabiliyor. Biz dedik ki zamanında aşıların lojistiği yapılırsa, grip aşıları zamanında temin edilirse ve tüm topluma en azında çoğunla yapabilseydik aşıları büyük bir kazanım elde edebilirdik diye düşünüyorum. Ama Türkiye’de 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan nüfus sayısı 20 milyona yakın ve bildiğimiz kadarıyla ülkemize 1 milyon 350 bin civarında aşı geldi. Hatta dün Sayın Sağlık Bakanımızın açıklamasına göre 600 bin kadar kişiye mevsimsel grip aşısı yapıldığını öğrendik. Bunların mutlaka ivedilikle tamamlanması gerekiyor. Covid-19 sşısı bulunduğunda da maske mesafe ve hijyen kurallarına yine uymak zorundayız. Bir kişi bu hastalığı geçirse dahi mutlaka kurallara uymaya devam etmeli.

VÜCUT DİRENCİ YÜKSEK TUTULMALI

Tabi ki bunun dışında bu hastalık vücut direnci ile direk ve doğrudan ilişki olduğu için şunu söyleyebiliriz; uykumuzu çok iyi almamız lazım. Her şeyden önemlisi bu. Bu süreçte dengeli beslenmemiz lazım. Mutlaka öğününde ve zamanında yememiz gerekiyor. Meyvesi ile sebzesi ile dengeli bir besin alımı yapmamız gerekiyor. Bunun dışında kalabalık ortamlardan kaçınmamız gerekiyor. Beslenme ile birlikte daha sakin bir hayat yaşamamız önemli.

3 KURALI UNUTMUYORUZ

Maalesef sayılar he geçen gün çok artıyor. Gerek ülkemizde gerek ilimizde artıyor. Öncelikle tedbirlere uymamız gerekiyor. 3 kuralı asla unutmuyoruz. Maske-mesafe-hijyen. Bunun dışında kısmi gelen bir takım kısıtlamalar oldu bunların yeterli olduğunu düşünmüyorum. Toplu alanlardan uzak duralım. Alışveriş merkezleri, pazar yerleri gibi. Bu kısıtlamaların saat bazında olması çok doğru değil belki tam kapama yapılmış olsaydı, 2 3 hafta kadarlık bir tam kapama ile en azından virüsün dolaşımı engellenebilirdi. Ama yine de toplu alanlarda bulunmamak faydalı olacaktır.

TOPLU MÜCADELE ŞART

Özellikle gençlerimizde maskelerini kollarında görüyorum. Bu yanlış. Maske takmak önemli hatta bunun yanında maskeyi doğru takmak da çok önemli. Maskeyi burnu kapatacak ve teli buruna oturtacak şekilde takmak önemli. Hareketliliği mutlaka azaltmamız gerekiyor. Hem yurt dışı girişlerini hem iller arası girişleri mutlaka kısıtlamak gerekiyor. Hareketliliği kısıtlamadan bu hastalığın kontrol altına alınması hemen hemen mümkün değil. Bu kişisel bir olay değil tüm toplumun ele ele vermesi ile atlatılacak bir olay. ”Semra Aman Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu