Gündem

Balıkesir Tabip Odası’ndan Yıl Sonunda Ortak Pandemi Değerlendirmesi

Balıkesir Tabip Odası’ndan Yıl Sonunda Ortak Pandemi Değerlendirmesi

Balıkesir Tabip Odası, SES, 1.Basamak Sağlık Çalışanları Dayanışma Sendikası, Balıkesir Aile Hekimleri Derneği ve Balıkesir Aile Sağlığı Elemanları Derneği tarafından Atatürk Şehir Hastanesi bahçesinde 2020 yılı pandemi sürecine ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı basın açıklaması gerçekleştirildi.

 

 PANDEMİ SÜRECİ DEĞERLENDİRİLDİ

 

Balıkesir Tabip Odası Atatürk Şehir Hastanesinde; Tabip Odası, SES, 1.Basamak Sağlık Çalışanları Dayanışma Sendikası, Balıkesir Aile Hekimleri Derneği, Balıkesir Aile Sağlığı Elemanları Derneği ile ortak basın açıklamasında bulundu. Yapılan ortak açıklamada 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan kovid-19 pandemisi ve sağlık çalışanlarının durumu değerlendirildi. Balıkesir Tabip Odası

Başkanı Necdet Uçan tarafından yapılan basın açıklamasında, “ Öfkeliyiz çünkü tükendik. Çünkü, ölüyoruz” denildi.

 

 “SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ KAYBETMEYE DEVAM EDİYORUZ ”

 

Kovid-19 salgınının Türkiye’de görüldüğü ilk günden beri halk sağlığı ve sağlık çalışanlarının sağlığı için uyarı ve önerilerde bulunulduğu dile getirilen açıklamada, “Bilimin, aklın yolunu gösterdik. Bizleri dinleyin dedik. Ama siz aklı, bilimi ve bizleri dinlemeyerek hem halkımızın hem de sağlık çalışanlarının hayatını tehlikeye attınız. Siyasi ve ekonomik kaygılarla aldığınız kararlar, ötesinde alamadığınız kararlar yüzünden binlerce insanımızı, yüzlerce sağlık çalışanımızı kaybettik. Kaybetmeye de devam ediyoruz.” ifadelerine yer verildi.

 

 “YAŞAM HAKKIMIZ İHLAL EDİLDİ ”

 

Sağlıkçıların yaşam hakkı ihlal edildi denilen açıklamada Balıkesir Tabip Odası

Başkanı Necdet Uçan tarafından şunlar kaydedildi:

“ Her gün açıkladığınız sayıların her biri bir candı; anneydi, babaydı, çocuktu, eşti, dosttu. Bu canlarımızı sizin yanlış pandemi yönetiminiz nedeniyle kaybettik. Bu ölümlerin önemli bir bölümü önlenebilir ölümlerdi ve önlemediniz, önleyemediniz. En temel hakkımız olan “yaşam hakkımızı” ihlal ettiniz.

 

 “ŞEFFAFLIK İSTEDİK”

 

Salgının başından beri sürekli şeffaflık istedik, ama hiçbir bilgiyi bizlerle paylaşmadınız. Halkın sağlığını değil, ekonomik çıkarları öncelediniz. Bilim insanlarının önerilerine ve kararlarına kulaklarınızı tıkadınız. Salgından politik başarı hikâyesi çıkarmaya çalıştınız. Salgın konusunda doğruları söyleyen kim varsa terörist ilan ettiniz. Geldiğimiz noktada maalesef haklı çıkmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Ekonomik ve siyasi kaygılarla aldığınız kararlardan dolayı yitirdiğimiz binlerce canın, yüzlerce sağlık çalışanının hesabını kim verecek?

 

 “YAŞANAN KAOS BİZLERİ HAKLI ÇIKARDI”

 

Kişisel koruyucu malzeme herkes için ücretsiz ve adil olarak karşılanmalı, dağıtılmalıdır dedik ama ne yurttaşlarımız ne de sağlık çalışanları maskeye ulaşabildi. Beş maskeyi dağıtamadınız, yurttaşlarımız ve sağlık çalışanları kişisel koruyucu malzemeleri çok daha yüksek fiyatlarla, yarattığınız karaborsadan temin etmek zorunda kaldılar. Yaşanan kaos bizleri maalesef haklı çıkardı.

 

 “AŞILAR KONUSUNDA UYARMIŞTIK ”

 

Aylar öncesinden grip aşısı konusunda uyardık, gerekli çalışmaları yapın dedik. Grip salgınıyla birlikte COVID-19 yıkıcı bir etki yapar dedik. Tüm toplumun aşılanması gerekirken, temin edilen aşı sayısı risk gruplarının hemen hiçbirine yetmedi. Sağlık çalışanlarını bile risk grubunda saymadınız. Yurttaşlarımız, yaşanan bu kaosun içinde aşı bulabilmek için ASM’ler, eczaneler, hastaneler arasında dolaştı durdu. Yarattığınız bu kaos yurttaşlarımıza sağlık sorunu, sağlık çalışanlarına da şiddet olarak döndü. Aşının bizler için bir hak, sizler için bir ödev olduğunu söyledik ama siz ödevinizi yapmadınız.

 

 “KONUYU SULANDIRDINIZ ”

 

COVID-19 sağlık çalışanları için bir meslek hastalığı sayılmalıdır dedik. Siz samimiyetsiz, ciddiyetsiz şekilde konuyu sulandırdınız. Biz yasa istiyoruz dedik, siz sağlık çalışanlarıyla alay edercesine, bir sayfalık yazıyla maluliyet ile karıştırarak kamuoyunu yanıltmayı seçtiniz. Bizlerin ve hukukçuların söylediklerini dinlemeyip sağlık çalışanlarını n taleplerini karşılamadınız ve oyalamaya devam ediyorsunuz.

 

 “TEKRAR VE DAHA GÜÇLÜ UYARIYORUZ ”

2020 yılını geride bıraktığımız bu günlerde sizleri tekrar ve daha güçlü uyarıyoruz. Ekonomik çıkarları ve siyasi kaygılarınızı değil; halkımızın ve bizlerin sağlığını önceleyin. Salgın yönetiminde aklı, bilimi ve bizleri dinleyin. Önlenebilir her ölümün sorumlusu sizsiniz. Yaşam hakkımızın ihlaline karşı sessiz kalmayacağız.

 

 “YÖNETEMEMENİZ YÜZÜNDEN HAYATLARINI KAYBETTİLER ”

 

Pandeminin başından bu yana yaşamını kaybeden yurttaşlarımızın yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Yitirdiğimiz tüm sağlık çalışanlarını bir kez daha saygıyla anıyoruz. Onlar hastalarının sağlığı için kendi canlarını hiçe saydılar, ama sizin yönetememeniz yüzünden hayatlarını kaybettiler. Sağlık çalışanlarını ve vatandaşlarımızı kaybettiğimiz, yanlış sağlık politikaları sonucu ölümlerle ve hastalıklarla, tükenmişlikle geçen bir yılı geride bırakıyoruz. Tükenmemek ve ölmemek için bu yılın değil, sizin zihniyetinizin değişmesi gerektiğini biliyoruz.

Sağlık emek, meslek örgütleri ve tüm sağlık çalışanları adına, size “Artık yeter daha fazla eksilmek istemiyoruz” diyoruz.  Bizler yaşamak, adanmışlık mesleğinin temsilcileri olarak her zaman olduğu gibi yaşatmak istiyoruz.”

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu