Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemTarihYaşam

Balıkesir Tarihi Çömlek Sanatı

Geçmişten günümüze evlerimizde kullandığımız toprak kapların tarihçesiyle karşınızdayız. İşte Balıkesir Tarihi Çömlek Sanatı sizlerle

 

Balıkesir Tarihi Çömlek Sanatı
Yalçın Akkayalı, Sındırgı

Balıkesir’de çömlekçilik, özellikle Sındırgı’da ön plana çıkmaktadır. Peki çömlekçilik sanatı nedir? İşte Balıkesir Tarihi Çömlek Sanatı sizlerle.

Sındırgı’da Bir El Sanatı: Çömlekçilik

Sındırgı’da Halıcılığı konar-göçer yaşayan yörükler yaparken testiciliği yerleşik düzendeki Sındırgılılar yapmaktadır. Halıcılık nasıl doğal bir ürün ise testicilik ve çömlekçilik diye bilinen topraktan kap, bardak, saksı, çömlek, testi gibi ürünlerle de doğadan beslenen bir sanat uğraşıdır. Halıcılık doğal koyun yününden ipleri ve kök boyası ot ile yapılıyorken testicilik de dağlardan çıkan kırmızı killi topraktan yapılmaktadır. Yani Sındırgı’nın kültürü hep doğadan beslenmiştir.

Çömlekçilik ve testicilik çamur haline getirilen killi toprağın elle ya da çömlekçi çarkında şekillendirilmesiyle üretilen testi, vazo, küp gibi eşyalardan yapılmaktadır.

Balıkesir yolundaki kral mezarı yakınlarında birçok kil ve toprak kapların parçaları bulunmuştur. Bu da testiciliğin Sındırgı’da köklü bir kültürün ögesi olduğunun göstergesidir.

Balıkesir Tarihi Çömlek Sanatı

Sındırgı’da çömlekçiliğin ve testiciliğin gelişme nedenleri arasında toprak yapısının çömlek eşya yapımına uygun oluşu sayılmaktadır. Diğer bir neden de kök boyası, tohum, su, göçebe yaşam için saklanmasında kullanılacak kaplara olan gereksinimdir.

Bunların üretim merkezi Sındırgı mezarlığın yanındaki Bardakhane caddesindeki atölyelerdir. Burada çalışan ustalar hala yaşamaktadır ve geçmişi yad etmektedir. “Bardakçı” diye tanınan bu ustaların anlattığına göre;

“Eskiden bu işin pazarlamasını yapan kervanlar gelip, buradan değiş tokuş usulüyle topraktan yapılan testi, bardak, çömlek, vazo, güveç alıp, başka yerlere götürüp pazarlamasını yapılıyormuş. Aynı zamanda günde 1 kasa tuğla kiremit yapılıyormuş. Sındırgı mezarlığın yanındaki yol Sındırgı’nın Akhisar çıkışıymış. Yani atölyeler işlek bir güzergahta Sındırgı çıkışında kalıyormuş. Buradaki atölye malzemelerini Sındırgı’da çalışmış ustalar alıp İvrindi Kayapa’ya götürmüş. Bu aşamadan sonra Sındırgı’da testicilik unutulmuş.”

 

Daha fazlası için tıklayınız.
Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu