GündemÖzel Haberler

Balıkesir Valiliğinin Umuda Açılan Kapısına Ciddi Sayıda Başvuru

Balıkesir Valiliğinin Umuda Açılan Kapısına Ciddi Sayıda Başvuru

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak tarafından 2020 yılı içinde Uyuşturucu kullanımı ile mücadele ve rehabilitasyon ile ilgili olarak başlatılan ‘Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum’ projesine kısa sürede ciddi sayıda başvuru oldu.

KURUMLAR ARASI İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Vali Hasan Şıldak öncelikle proje ile ilgili kurumlar arası her türlü desteğe teşekkürlerini ileterek açıklamasına başladı. Vali Hasan Şıldak’ın öncülüğünde başlatılan “Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum” projesi ile ilgili olarak Şıldak, “Kasım ayında bu projeyi pek çok paydaşımızla birlikte başlattık” dedi. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, sivil toplum kuruluşları, Balıkesir Üniversitesi ve birçok kurumun işbirliği ve desteği ile başladığını aktardığı proje ile ilgili olarak Hasan Şıldak şöyle kaydetti:

 TAKİP SİSTEMİ MÜKEMMEL BİR PROJE

“İnsanlarımıza; bu bataklığa sürüklenmiş olan, maalesef bir hastalık olan uyuşturucu bağımlılığına maruz kalmış vatandaşlarımızı bilhassa gençlerimizi bu bataklıktan kurtarmak için kararlı bir mekanizma ve sistemli bir işleyiş kurmaya çalıştı. Bunu da başardık diyorum. Çünkü uygulamasını daha önce görev yaptığım yerde de tecrübe etmiştik. İnsanlarımıza iyi fırsatlar sunana ve bir çember oluşturan, onu bulunduğu ortamdan tutup bu çemberin içine yani daha olumlu koşullara sokan ve orada kalmasını sağlayan takip sistemi mükemmel bir projeden bahsediyoruz.

YEDAM İLE İŞ BÖLÜMÜ

Bir başka avantajımızda ilimizde Yeşilay’ın yapılanması tamamlandı. Yeşilay’ın da bir bağımlıkla alakalı bir destek merkezi var. İsmi YEDAM. Büyükşehir Belediyemiz oraya bir bina tahsis etti. Onlarda o binada çalışmaya başladılar. Bizde projemizde YEDAM ile bir iş bölümü yapacağız. İş birliği gerçekleştireceğiz. 20 ilçemizi kapsayan, kaymakamlarımızın, belediye başkanlarımızın, ticaret odalarımızın desteğini de alan bir proje çalışması.

BAŞVURU SAYISI GİDEREK ARTIYOR

31 Aralık itibariyle ve 16 Kasım’da başlayan yaklaşık 1, 5 aylık dönemde yaklaşık 50 başvuruya sahip olan çalışmada başvuran sayısının 59’ yükseldiğini memnuniyetle belirtmek istiyorum. Bu başlangıç için çok iyi bir rakam. Biz bunu zaten bekliyorduk. Çünkü proje iyi anlatıldı. Neyi hedeflediği nasıl işleyeceği, insanları incitmeden, mahremiyet kurallarını sağlayarak, onlara hakikaten belirli güvenceler vaad ederek ve buna inanmış bir kadro ile çalışıyoruz. İyi seçilmiş, uzman olan Sağlık Müdürlüğü, Açık Kapı personelimiz, bu insanlarımıza sıcak bir el uzatıyorlar.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ BÜNYESİNDE DE BİRİM KURULDU

Bir başka önemli noktada Açık Kapı birimlerimiz var biliyorsunuz. İçişleri Bakanlığımızın önemli bir çalışmasıdır bu. Vatandaşların bir konu üzerinden başvurup en kısa sürede cevap aldığı bir mekanizma. Bu mekanizma ile projemizi birleştirdik. Vilayetimiz ve 6 ilçemizde bulunan Açık Kapı birimlerimizde başvuruların yapıldığı birimler olarak konumlandırıldı. Sağlık Müdürlüğü bünyesinde de uyuşturucu ile mücadele birimi kuruldu.

 “İŞ KUR İLE ORTAK ÇALIŞIYORUZ “

Bu birimin kendi talimatı ile yeni kurulduğunu dile getiren Şıldak;

Bu birim bir Vali Yardımcımızın koordinasyonu altında bu projeyi yürütüyor. Çok sıkı bir işbirliği var. Projenin belirgin bir farklılığı da bu vatandaşlarımızın tedavi ve rehabilitasyon aşamaları tamamlandıktan sonra iş imkanı sunmasıdır. Bu konuda da Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ile ortak çalışıyoruz. İş kur’la da ortak çalışıyoruz dolayısıyla bu konuda. Onların desteğini aldık. Bu kapsamda destek veren Milletvekillerimize, Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum tekrar.

MÜCADELEDE EN YÜKSEK VERİLER KAYDEDİLİYOR

Bütün kamu ve STK’lar birlik oldu bu proje ile. Uyuşturucu gibi devletimizi ve milletimizi derinden sarsan, terörün finans kaynağı olarak da para aktarılan bu sürecin emniyet ekiplerimiz tarafından da çok ciddi olarak üzerine gidiyoruz. İlimizde son 2 3 aylık periyotta yakalama ve el konulan madde miktarını en yüksek seviyeye çıkardık.  Bir yandan da sosyal olarak bu projeyi yönetiyoruz. Devlet olarak şöyle diyoruz vatandaşlarımıza, Böyle bir sorun ile toplumsal yara ile dört koldan mücadele ediyoruz.

 “BİLHASSA MUHTARLARDAN BEKLENTİMİZ VAR”

Vatandaşlarımızdan da beklentimiz, bilhassa muhtarlarımızdan çevrelerindeki bu şekildeki uyuşturucu kullanımı yapan kişileri ancak az çok irade gösteren kişileri bizlere yönlendirmelerini istiyoruz. Valilik Açık Kapı birimi onların emrinde. Yine iradesi olmayan kişilerde vatandaşlarımız tarafından ikna edilebilir. Onlara yeni bir hayat vaad ediyoruz. İşi gücü olmayanlara iş imkanı sağlayacağız ve tedavi ettireceğiz. Onları istedikleri kadar takip de edeceğiz. Tahlillerini yapacağız, psikolojik destek vereceğiz. Topluma sağlıklı bir vatandaş olarak kazandırmak için bu iradeyi oluşturduk ne gerekiyorsa yapacağız.

İLDE PANDEMİ SEYRİNİ DEĞERLENDİRDİ

Vali Hasan Şıldak pandemiye ilişkin ise şunları ifade etti:

“Kovid-19 pandemisi Aralık ilk haftasından itibaren bir düşüş trendine girdi. Bu trendi şöyle açıklayalım. Bir aşamaya kadar gittik ve belirli bir aşamada durduk. Şunu vurgulamak istiyorum. Hastanede yatan, yoğun bakımda olana ve ölüm sayılarımızda nispeten bir düşüş var. Ancak istediğimiz ölçüde bir düşüş henüz gerçekleşmedi. Hem vaka sayılarımızın hem de hastane yoğunluğumuzun daha da düşmesini bekliyoruz.  Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde aldığımız bu tedbirler bilhassa sokağa çıkma kısıtlamaları etkisini gösterdi. Bu iş tedbirlere bağlı. En baştan beri bunu söylüyoruz.

 “TEDBİRLER DE BİR YERE KADAR ”

Şuan söylediğimiz şey ise bu tedbirler de bir yere kadar etki sağlıyor. Bu düşüşü tedbirlerle sağlayabildik ancak bundan sonra hiç üzülmememiz için hiç vefat olmaması için vakaların düşmesi için daha fazla çaba göstermemiz lazım. Bireysel olarak. Tedbirlerin ötesinde ev ziyaretlerinin önüne geçilmesi gerek. Özellikle ev ziyaretlerinde gerçekleşiyor bulaşma. Kapalı ortamlarda bulaşma oluyor. Hiçbir kalabalık ortamda bulunmaması gerekiyor. Mecbur kalınırsa en kısa süre kalmak şartı ile maskeli bir şekilde bulunulması gerekmekte.

 “TEDBİRLERDE ASLA ESNEME OLMAMALI “

Bu kurallarda vatandaşlarımız esneme yapmadan tedbirlere devam ederlerse, daha önemlisi nasılsa Balıkesir’de vakalar azalıyor durum daha iyiye gidiyor deyip tedbirleri bırakırlarsa ben o durumun çok olumsuz bir tabloya dönüşebileceğini görüyorum. Bu konuda lütfen tedbirlerde hiçbir esnemeye gitmeyelim. Yılbaşından önce nasıl dikkatliysek yine aynı olalım. Düşüş trendinin güçlenmesini sağlayalım. Hep vurguladığımız gibi bu topyekun yapılacak bir mücadele sadece devletin tedbir alması yetmiyor. Balıkesir bunu yapar. Yani bizi hep destekledi insanlarımız. Ben duyarlılık ve sabırları için teşekkür ediyorum Çok bunalındığını da biliyorum ancak Sağlık Bakanlığımız aşı çalışmalarını yapıyor. Biraz daha dikkate devam diyoruz.”

 “KİŞİSEL BİLGİLER KORUNUYOR “

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak kovid-19 testi pozitif olan hastaların ya da temaslı kişilerin mahremiyet gereği kesinlikle bilgilerinin açıklanmadığına ve konuya oldukça önem verildiğine dikkat ederek. Sadece ziyaretlere kapalıdır notunun evlere asıldığını belirtti. Hastalığın yayılma sebeplerinden birinin aile içinde yeterince izolasyona dikkat edilmemesi ve bu şekilde bulaşın gerçekleştiğine vurgu yapan Hasan Şıldak, “Bu konuya dikkat edilmeli ve temaslıların asla gizlenmemesi gerekmektedir” dedi. Kamil Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu