Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Gıda Güvenliği İçin Yetki ve Sorumluluk İstedi

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Gıda Güvenliği İçin Yetki ve Sorumluluk İstedi

 

Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüdayi Tanrıkulu’ndan, ‘7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği’ hakkında açıklama geldi.

 

Hudayi Tanrikulu

Tanrıkulu, gününde 5 eylem planı oluşturulduğunu söyledi. Ayrıca, Veteriner Hekimlere daha fazla yetki ve sorumluluk vurgusu yaptı. Özellikle, konunun önem arz eden etkilerini vurguladı. Hüdai Tanrıkulu, 7 Haziran’ın  Dünya Gıda Güvenliği gününün üçüncü yıl kutlamalarını değerlendirdi. Tanrıkulu, kutlamaların, gıda güvenliği konusunda farkındalık yaratması gerektiğini belirtti. Ayrıca, bu kutlamanın, tüketicilere, üreticilere ve devletlere, bu konuya odaklanmak için bir fırsat olduğunu ifade etti.

“Sağlıklı Yarınlar İçin Güvenli Gıda”

Tanrıkulu, 2021 yılı için belirlenen temanın “Sağlıklı Yarınlar İçin Güvenli Gıda” olduğunu söyledi. Ayrıca, bu kapsamda, gıda güvenliği ile ilgili 5 eylem çağrısı oluşturulduğunu vurgulayarak bunları da;

– Güvenli olduğundan emin olun.

– Hükümetler herkes için güvenli ve besleyici gıda sağlamalıdır. Güvenli büyütün.

– Tarım ve gıda üreticilerinin iyi uygulamaları benimsemesi gerekiyor. Güvende tutun.

– Gıda işletmecileri gıdanın güvenli olduğundan emin olmalıdır. Neyin güvenli olduğunu bilin  Tüketicilerin güvenli ve sağlıklı gıda hakkında bilgi edinmesi gerekiyor. Gıda güvenliği için ekip kurun.

– Güvenli gıda ve sağlık için birlikte çalışalım!

şeklinde sıraladı.

 

“Veteriner Hekimlere Daha Fazla Yetki Ve Sorumluluk Verilmelidir”

 

Tanrıkulu yaptığı açıklamada, özellikle veterinerlerin istihdamına yönelik vurgu da yaptı. Tanrıkulu, “Bakanlık. çiftlikten çatala kadar gıda güvenliği sloganı ile denetim faaliyetlerini yürütüyor. Ancak, Bakanlığın, veteriner hekimlere, daha fazla yetki ve sorumluluk vermesi gerekiyor.

Avrupa Birliği ülkeleri, ABD, Japonya ve Kanada gibi gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, hayvansal kökenli gıda güvenliğinin sağlanmasındaki en önemli ve vazgeçilmez meslek grubu olan veteriner hekimlere, daha fazla yetki ve sorumluluk vermesi gerekiyor. Özellikle, kamuda bu alanda daha fazla veteriner hekim istihdam etmesi sağlıklı toplum ve nesiller açısından önem arz etmektedir ”dedi.

00000987

Tanrıkulu, “Son yaşanan pandemi ile birlikte, dünya genelinde veteriner otoritesi tarafından başlatılan, beşeri hekimlik, çevre mühendisliği başta olmak üzere ilgili diğer meslek gruplarını da kapsayan, sağlıklı hayvan=sağlıklı insan=sağlıklı çevre mantığına dayanan , gıda güvenliğini ve antimikrobiyal direnç konularını da  kapsayan ‘’Tek Sağlık’’ yaklaşımı kritik önem kazanmış ve tek sağlık yaklaşımı birçok ülke tarafından sağlık politikaları içerisine entegre edilmeye başlanmıştır. ”ifadelerine yer verdi.

Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu