GündemDünyadan Haberlerİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir’de 100 Yıldır Yaşatılan Gelenek Pullularla Hala Parlıyor

Balıkesir’de 100 Yıldır Yaşatılan Gelenek Pullularla Hala Parlıyor

 

Balıkesir Ahmetölen köyünde Kadınların düğünlerde giydikleri özel kıyafetlerin el işçiliği, moda tasarımcılarına adeta taş çıkarttırıyor.

 

Köyün usta ellerinden Elif Balaban allısı, pullusuyla el işlemelerini kumaşlara dikiyor. Özellikle, kaşık oyunları ile düğünlerin şenlendiğini söyleyerek buralarda düğünler böyle olur” diyor. Ayrıca, Balıkesir’in Kepsut ilçesine bağlı Ahmetölen köyünde 100 yıllık gelenek hala sürüyor.

Balikesirde 100 Yildir Yasatilan Gelenek Pullularla Hala Parliyor 01

Karanfil Kokan Çemberler

Ahmetölen köyünde Elif Balaban, her gün el işi işlemeciliğinin oyaları, pulların parıldayan ışıkları arasında karanfil kokulu başörtülerini dikiyor. Yöresel kıyafetler arasında ise, düğünlerde giyilen mecidiye kaftanı, göynek, peşkir, çemberler öne çıkıyor. Ayrıca, bu giysiler ile oynanan kaşık oyunları da hala geniş bir beğeni alıyor. Boncuk, pul ve kokan karanfillerle birlikte renkli iplerle örülen veya desen haline getirilen işlemeler kıyafetlere dikiliyor. Dahası, yörük göynekleri üzerine kaftanla bütünleşen düğün kıyafetleri, el işi özel kemerle, çemberle ve kuşaklarla renklenip, kadınların yöreselliği yaşatmasına da vesile oluyor.

Balikesirde 100 Yildir Yasatilan Gelenek Pullularla Hala Parliyor 02

Al Göynek Ak Göynekler Hala Var

Bir diğer önemli ayrıntıda, özellikle yörük kadınlarının kıyafetleri çok değişi olması. Örneğin, İçte al göyneği genç kızlar giyerken, ak göyneği evliler giyer ve bunun üstünde kutlu kumaş ve onun üstünde de üç etek vardır. Ayrıca, Hakim renk al rengidir. Kenarları, yanları işlemeli ve uzundur. Önleri ise açıktır. Kırmızı renkte yünden dokunan kaba kumaş bele sarılır. Uzunluğu beş metre kadardır. Kenarları püsküllüdür. Bu püskülleri mavi boncuk arkadan sarkan yün örmesi kuşak vardır. Kaba kumaş ve püsküllü, kıyafetlerin dağılmasını sağlar.

Balikesirde 100 Yildir Yasatilan Gelenek Pullularla Hala Parliyor 03

Bunların üzerine bele işlemeli el işi kemer takılır. Bunun kıyılarında sağından ve solundan sarkan işlemeli yağlıklar vardır. Önde ise önlük vardır. Kıyafetlerin korunmasını sağlar. Üstte ise kadife kumaştan yapılmış ve işlenmiş sarkan (cepken) bulunur.

Genelde al renkte veya onun tonlarıdır. Gömleğin, kutlu kumaşın, üç eteğin açık bıraktığı yerleri kapatan, boyuna takılan bir de bağır mendili vardır. Başı örten başlık ise kendine has rengi, özelliği bağlaması ile dikkati çeker. Saçaklı vala diye isimlendirilen başlık ortası al renkte olup, teller iç köylerde işlenir. Kenarlarında ise yeşil ve mavi renk hakimdir.

Haber: Semra Aman Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu