Gündem

Balıkesir’de Aşılarda Durum

Balıkesir’de Aşılarda Durum

BALIKESİR Tabip Odası Başkanı Necdet Uçan Balıkesir’de aşı çalışmalarının durumu hakkında bilgi verdi. Sosyal Medyada Aşı Karşıtlığı Paylaşımlarına dikkat çekti. Şili’deki olumsuz örneklere işaret ederek yaygın aşı tedarikinin toplumda rehavete yol açmasının ayrıca engellenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Balıkesir’de toplam yapılan aşı 714 bin

Balıkesir’de aşılama durumunda 1. Aşı 394 bin, 2. Aşı 320 bin olmak üzere toplam yapılan aşı ayrıca 714 bin dedi. Balıkesir’de tam aşılı oranınınsa yüzde 26 lar düzeyinde olduğunu belirtti. Balıkesir’in aşılama noktasında ülke ortalamasına bakıldığında daha iyi durumda olduğunu söyledi.

Toplumun Salgın Sürecine Katılımı

Aşılama için yapılması gerekenler hakkında ise şunları söyledi:, Güvenli bir yaşama, çalışma ve eğitim ortamı sağlanmalı, Salgını sürdürülebilir kılmak yerine, ortadan kaldırmaya yönelik politikalar tercih edilmeli. Bunlar için: Sağlığı geliştirme ve ayrıca koruma hizmetleri canlandırılmalı ve sürdürülmeli. Aşılama ivmesi artırılmalı. Aşılamada eşitsizlik giderilmeli. Toplumun salgın yönetimi sürecine katılımı sağlanmalı. Bilimsel rehberlik ve kamusal sorumluluk ile hareket edilmeli. Aşı haberciliğinde özenli davranış sergilenmeli. Aşıya erişimin kolaylaştırılması, aşılanma isteğinin güçlendirilmesi ve ayrıca aşı kararsızlığının giderilmesi hedefleriyle hareket edilmesi gerekmektedir.

Sosyal Medyada Aşı Karşıtlığı Paylaşımlarına Dikkat Çekti

“İnsanların ilaca olumlu baktığı halde yanlış bilgi yayılmasının ayrıca aşıda aynı olumlu yaklaşımın gelişmesini engellediğini söyledi. Sosyal medyada aşı karşıtlığını giderecek paylaşımlar yapılması gerekmektedir. Türkiye’nin Cumhuriyet döneminden gelen köklü halk sağlığı ve ayrıca aşılama geçmişinin neoliberal politikalarla değiştirilmiş olup, kamusal sorumluluk açısından Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü’nün ayrıca açılması gerekmektedir. Toplumda yeterli güven sağlamadıkça, paydaşlarla birlikte çalışmadıkça, birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmedikçe ayrıca pandemiyle mücadele etmek çok zordur. Şili’deki olumsuz örnek dikkate alınarak yaygın aşı tedarikinin toplumda ayrıca rehavete yol açmasının engellenmesi gerekmektedir.”

Türkiye’de toplam yapılan aşı 29 milyon 844

“Aşıya erişimdeki eşitsizliklerin giderilmesi, Aşı ve ilaç politikasında verilerin toplumla şeffaf bir veri akışı olarak paylaşılması önem taşımaktadır. Türkiye’nin kendi aşısını üretebilmesi, bağımlı kalmaması oldukça  önemlidir. Afrika’da bir doz aşıya karşılık Dünya Sağlık Örgütü’nün üç bölgesine ayrıca 75 doz aşı yapılmasının erişimdeki eşitsizliğin bir göstergesidir. Aşılar ayrıca en etkili sağlık müdahalesi aracıdır.  Toplumda halen  aşı tereddüdü ve aşı karşıtlığının giderilmesi için ciddi çaba harcanmalıdır. Türkiye’de 1. Aşı 17milyon 47 bin, 2. Aşı 12 milyon 796 bin olmak üzere Toplam yapılan aşı 29 milyon 844 bindir. Tam aşılı sayılabilmesi için 1. ve ayrıca 2. Aşının yapılıp üzerinden 2 hafta geçmesi gerekir. Böylece ülkemizde Tam aşılı oranı: % 15’ler seviyesindedir” Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu