Özel HaberlerGündem

Balıkesir’de Bayramlıklar Kumaş Dükkanlarından Temin Ediliyor

Balıkesir’de  önemli bir yere sahip olan kumaşlar, günümüz modasına uygun şekilde her türlü kıyafet modeli için kesip biçiliyor ve ardından dikim işlemleri gerçekleştiriliyor.

Balıkesir’de Bayramlıklar Kumaş Dükkanlarından Temin Ediliyor

Balıkesir’de  önemli bir yere sahip olan kumaşlar, günümüz modasına uygun şekilde her türlü kıyafet modeli için kesip biçiliyor ve ardından dikim işlemleri gerçekleştiriliyor.

Manifatura dükkanları ise Ramazan Bayramında yoğunluk yaşıyor. Dini bayramlar arasında Kurban Bayramını daha masraflı olarak değerlendiren Manifaturacılar Ramazan ayından sonra gelen Ramazan Bayramının işlerini arttırdığını söylüyor.

Balikesirde Bayramliklar Kumas Dukkanlarindan Temin Ediliyor 1

“Balıkesirliler Kumaşı  Seviyor”

Balıkesirli vatandaşlar, sosyal hayatlarında ve özel günlerinde tarz değişikliğine giderek farklı renk ve çeşitlerde kumaşları tercih ediyorlar. Günümüzde özellikle mağazalara giren kumaş çeşitlerini aratmayan kumaşlar özellikle orta yaş kesiminin vazgeçilmezleri arasında. gazetemerhaba.com  35 yıldır kumaş satıyorum diyen Muharrem Küp ile kumaşçılık sektörünün bugününü sizler için araştırdı. Geçmişte yorgancılık yapan Küp ardından kumaş dükkanını çalıştırarak 35 yıldır kumaşların içinde ve müşterilerle kumaşın dilinden konuştuğunu söyledi.

“Dikiş İşini Bilirim” 

Muharrem Küp,1989 yılından beridir bu mesleğin içindeyim. Öncesinde yorgan dikim işi ile uğraşıyordum. Hazır yorgan olarak da bilinir; elyaf yorgan, makine yorganı dikiyordum. Daha sonra askerden gelince, sektör değiştirmek bana daha cazip geldi. Askerden gelir gelmez bu sektöre adım attım. 35 yıldan beridir de bu işi devam ettiriyorum” dedi.

Balikesirde Bayramliklar Kumas Dukkanlarindan Temin Ediliyor 4

“Esnaflığın Temelinde Güleryüz Var”

“Her şeyden önce ben bir esnafım. Esnaf olmanın da kendine göre zorunlulukları bulunuyor. Esnaflığın en temeli ise güler yüzlü olmaktır. Bu sebeple herkesin yapabileceği bir şey değildir. Esnaflık zaten herkesin yapmak istediği bir iş olarak da öne çıkmıyor. Benim içinde bulunduğum sektörde %90 kadınlarla uğraşıyorum. Kadınlar, hassas. Ancak müşteri kadın da olsa erkek de olsa illa ki güler yüz bekliyor. Sevmeyerek yapamazsınız bu mesleği. Ben, seviyorum ve 35 yıldan beridir yapıyorum” ifadelerini kullandı.

“Günümüz İnsanları  Abiyeyi Seviyor”

Dükkanındaki ürün çeşitliliklerinden bahseden Küp,Manifatura işi değil biraz da abiye ve fantezi çeşitlerine yönelik ürünlerim mevcut. Abiye için dantel veya boncuklu çeşitlerimiz var. Köylere şalvarlık olarak verdiğimiz, normal viskon tarzı çeşitlerimiz var. Kadın pantolonu, döpiyeslik, mantoluk, erkek kumaşı ve astar gibi çeşitlerimiz de mevcut. Manifatura olsaydı eğer teken viskon deriz biz ancak onlar şalvarlık ile ilgili olur. Bizimkisi biraz daha fanteziye yönelik kumaş çeşidi” dedi.

Balikesirde Bayramliklar Kumas Dukkanlarindan Temin Ediliyor 3

“Ramazan Bayramı Balıkesir’de  Güzel Geçer”

Ramazan bayramının yaklaşması ile birlikte kendi sektöründe ürün talebinin arttığından bahseden Küp, “İnsanların ihtiyacı var ise talep illa ki oluyor. Vatandaşın alım gücü var. İnsanlar, rahat bir şekilde alışveriş yapıyor. Tabii ki durumu yeterince olmayanlar da var. Ancak Ramazan Bayramı geldiğinde, bizim sektör dahil çarşıda yer alan konfeksiyoncuların işi çok güzel olur. Kurban Bayramı’nda tabii biraz daha iş talebi kısıtlı olur. Çünkü Kurban Bayramı, masraflı bir bayram olarak önce çıkar. Kurbanlık alışverişi ev ekonomisini biraz daha yoruyor. Bu sebeple Ramazan Bayramı daha tatlı geçiyor. Bayram gelmeden önce vatandaşlar alışveriş yapmak için çarşıya çıkarlar. Bu öncesinde de hep böyleydi. Önceki Ramazanlarda da vatandaşlar, alışveriş için çocuklarını alıp gelirlerdi. Bu durum hala daha böyle” şeklinde konuştu.

Dolar artıyor, esnafın beli bükülüyor

İçerisinde bulunduğu sektörün zorluklarına değinen Küp, “İçerisinde bulunduğum sektör her geçen gün maddi anlamda arttığını söyleyebilirim. Özellikle işletmeler, ciro anlamında kazanç sağlıyor. Bizim aldığımız her ürün, dolar üzerinden geliyor. Dolar artıyor, esnafın beli bükülüyor. Doların artışı hakikaten esnaflar olarak, belimizde büyük bir kambur. Çünkü aldığımız ürünler, daha pahalıya denk geliyor. Esnaf  bu konuda çok zorlanıyor. Öncesinde aldığımız malı, aynı fiyata alamıyoruz. Bu durum fiyatlarımıza da yansıyor. Ayrıca serbest piyasa ekonomisi var. Bu bence, iyi bir yapı değil. Mesela kırsal kesimlerde yaşayan bir kardeşimiz, Bursa’ya gidip 10 top şalvarlık basma alıyor. Ancak vergisi yok, kirası yok. Hemen üzerine 3 ve ya 5 lira kar koyup, satışını gerçekleştiriyor. Bu olacak bir iş değil. Bence devletin bunlara hakikaten çözüm bulması gerekiyor. Çünkü burada çarşı da esnaflık yapan arkadaşımız, devlete vergi veriyor. Devletimiz, kalkınsın diye vergi veriyoruz. Dükkan kirası var, işçi, masrafı var ve bunları göz önünde bulunduran devlet yetkilisi göremiyoruz. Ayrıca bunun yanında internet alışverişi de son zamanlarda yaygınlaştı. Bu gibi durumlar esnafı bunaltıyor” dedi.

Gelecekte de aynı şekilde ilerler

Sektörel anlamda geleceğe yönelik tahminlerinden bahseden Küp, “Benim tahminimce, sektörel anlamda şu an ki gibi gelecekte de aynı şekilde ilerler. Daha aşağı düşmez. Ancak belli olmayabilir ve aşağı da düşebilir. Düşmesin tabii ki kesinlikle. Ama gelecekte de stabil bir şekilde ilerler. Şu anda esnafın kar marjı, dolar kuru yüzünden biraz düşük. Mesela 25 veya 30 sene önce esnafın kazancı kat ve kat iyiydi. Esnaf, o dönemlerde ki kazancı ile dükkan veya daire alabiliyordu. Ancak şu anda bunu yapmamızın mümkünatı yok. Ancak şu anda kazancımız oluyor, kiramızı ödeyebiliyoruz, borcumuzu ödeyebiliyoruz. Gelecekte de bu şekilde devam eder diye tahmin ediyorum” dedi.

Terzilerin yanında illa ki çırak bulunurdu

Diğer sektör dahil kendi sektöründe de çırak yetişmediğine değinen Küp, “Şu an çırak yetişmesi anlamında ciddi sıkıntılar var. Özellikle çırak yetişmiyor diyebilirim. Bazı esnaf abilerimizin yanında çalışan çıraklar oluyor. Ancak günümüzde özellikle genç kesim biraz daha ilgisini çeken bir mesleğe yöneliyor. Ben de çok uzun zamandan beridir çırak göremiyorum. Benim mesleğim terzilerle doğrudan bağlantılı olduğu için ben uzun yıllar erkek kumaşı sattım. Önceki dönemlerde her terzinin yanından illa ki çırak bulunuyordu. Günümüzde ise yine terzilerin yanına gidiyorum ve çırak bulamıyorum” dedi.

Fiyatlar 240 liradan başlar ve 600 liraya kadar değişir

Ürünlerinin güncel fiyatlarından bahseden Küp, “Bizde ki ürünü normal çift En Viscon olarak tanımlıyoruz. 90 En olarak bilinir ve bizdekiler de çift En diye geçer. Örneğin bir müşterimiz bir şalvarlık ne kadar? diye sorar. Biz de şalvarlık, 240 liradan satışa sunuluyor. Kalitesine göre 240 liradan başlar 500 lira veya 600 liraya göre değişir. Normal Viscon dediğimiz ürünün ipi kayın ağacından yapılır. Belmando olarak tanımlanır ve gramaj bakımından daha kalitelidir. Bu sebeple fiyatları 240 liradan başlar. Onun üzerinde ipi kaşmir dediğimiz ürünümüz var. Bizim ürün yelpazemiz biraz daha farklı ve daha organik bir ürün getiririz. Doğal olarak tabir edilenler bambu ipinden olur. Hiçbir katkısı maddesi yoktur ve ipek bir dokusu ile Tek Empirme ayarında bir üründür” dedi.

Balıkesir’de Bakışlarıyla Döner Ismarlatan Prenses!

Batuhan Hasar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu