Balıkesirde beklenen deprem

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Kemal Gökçay Yenigün, geçtiğimiz günlerde Bodrum’da meydana gelen depremi, önümüzdeki günlerde Balıkesir’de meydana gelebilecek olası depremi değerlendirdi
Yenigün, açıklamasında 21 Temmuz 2017 tarihinde saat 01.31’de Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre büyüklüğü Mw: 6.5, derinliği 7.8 km. olan bir deprem meydana geldiğini hatırlattı.
Sığ odaklı olan bu depremin, Muğla ili ve ilçeleri başta olmak üzere tüm Güney Batı Ege`de hissedildiğini ifade ede Yenigün, “Bu deprem, Yunanistan’ın Kos adasında iki kişinin ölümüne ve önemli hasara yol açtı.
Depremin, Bodrum ve çevresinde yer alan yerleşim birimlerinin çoğunluğunun kaya nitelikli sağlam zemin birimleri üstüne oturması, yapıların çoğunlukla en çok iki katlı olarak inşa edilmesi nedeniyle hasarın minimum seviyede kalmasını sağladı. Bu depremin önemli bir özelliği de düşey atım sonucunda “tsunami”nin meydana gelmiş olmasıdır. Kandilli Rasathanesinin verilerine göre deprem sonucunda liman içinde yaklaşık 13 cm. yüksekliğinde tsunami dalgaları meydana geldi ve kıyıdan karaya doğru onlarca metre ileriye bu dalgalar ulaştı. Bodrum depremi, sonucunda meydana gelen yerel ölçekteki küçük tsunami, ülkemizin de deprem sonrası meydana gelen tsunami tehlikesi ile yüz yüze olduğunu göstermiştir.
Muğla Belediye Başkanı’nın açıklamalarından da anlaşacağı üzere: Muğla İlinin genelinde ve Bodrum’da da yapılan inşaatlarda ciddi zemin etütlerinin denetimli olarak yapıldığı anlaşılmaktadır. Yine yerleşim yerlerinin belirlenmesinde zeminin jeolojik parametrelerinin önemi ve yapıların mühendislik hizmeti almasının deprem hasarlarının en aza indirilmesinde en önemli faktörlerden biri olduğu yaşanarak görülmüştür.
Bu deprem, Bodrum ilçesinin de kıyısında bulunduğu Gökova Körfezinde bulunan, Gökova Fayının neden olduğu bir depremdir” dedi.
Yenigün, Balıkesir için beklenen depremin ise, diri faylarla ilişkili olan bir deprem olacağını öne sürdü.
Yenigün, “Balıkesir ilindeki fayların yaratacağı bir deprem nasıl olacak ve bizleri neler bekliyor? Nasıl önlem alınacak?” sorusunu da şöyle yanıtladı:
“AFAT ve TÜBİTAK’ın, Altınoluk ve Balıkesir Fay Zonları üzerinde 2015 yılında başlattığı çalışma hala devam ediyor. Balıkesir Büyük Şehir Belediyesi Paleosismoloji çalışmaları yaptırdı. Ancak bu çalışmayı Balıkesir Üniversitesi Akademisyenlerince denetimi yapılmamasının ileride sakıncalarını, yaşayarak göreceğiz. Ayrıca afet altındaki riskli alanlarda Kentsel Dönüşüm yapılmalı.”