Prof. Dr. Fatih SATIL

Balıkesir’de Cennetten Bir Köşe: “Ayvalık Adaları Tabiat Parkı”

Tabiat Parkı: Bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat parçaları olarak tanımlanır. Türkiye’de toplam 203 Tabiat parkı bulunmaktadır. Ayvalık Adaları da; jeomorfolojik yapısı, peyzaj güzellikleri ve rekreasyonel olanakları gibi kaynak değerlerinden dolayı Ayvalık çevresinde bulunan 22 adanın 20’sini ve denizin bir bölümünü de içine alacak şekilde toplam 17.950 hektar alan, 1995 yılında Tabiat Parkı olarak tescillenmiştir.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, taşımış olduğu doğal güzellikleri, kıyı yapısı, arkeolojik, tarihi ve kültürel kaynak değerleri ile Balıkesir’in önemli bir turizm merkezidir.

İçerisinde farklı mini ekosistemler barındıran ve çeşitli endemik ve nadir türler olmak üzere çok sayıda bitki ve balık türü ile özel bir alan olan tabiat parkı zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Park’ta 752 bitki çeşidi bulunmaktadır ki bu bitkilerden 113 tanesi bölge insanları tarafından çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Bu türler içerisinde 2 tanesi ise endemiktir. Ayrıca, endemik olmayan ancak buradan başka Türkiye’nin başka hiçbir yerinde yetişmeyen 5 nadir bitki türü de burada bulunmaktadır.

Adalarda; Tavşan, Tilki, Porsuk, Flamingo, Karabatak, Kaya Güvercinleri, Kaplumbağa, Doğan, Martı, Keklik, Kukuma, Angıt, Sıvacı Kuşu gibi hayvan türleri de yaşamaktadır.

Akdeniz‘de yalnızca iki yerde bulunan kızıl mercanların yer aldığı park, kuzey Ege’de doğallığı bozulmamış mercan yatakları nedeniyle Türkiye kıyıları içinde de benzeri bulunmayan dalış noktasına sahiptir. Bu mercanlar Doğu Akdeniz havzası için nadir sayılırlar ve korunması gereken habitatları oluştururlar. Ayrıca, uluslararası sözleşmelerle koruma altında olması gereken 16 denizel tür de Tabiat Parkı sınırları dâhilinde yaşamaktadır.

Tabiat parkında bir çok manastır bulunmaktadır. Bunlardan Tavuk Adasında A. Ioanu Tu Podromu, Güvercin Adasında A.Yorgi, Patriça’da Ayışığı ve Paraskevi (Taşlı Manastır) Manastırları Tabiat Parkındaki önemli kültürel değerlerdir.

Tabiat parkına ait tüm bu kaynak değerlerin ziyaretçiler tarafından farkına varılabilmesi için, uygun olan bir yerde tabiat parkı hakkında ziyaretçilerin bilgilendirileceği ziyaretçi tanıtım merkezine ihtiyaç vardır.

Ayrıca, bitki örtüsünün ve denizin çevrelediği panoramik peyzajlar eşliğinde Doğal Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğünün uygun gördüğü güzergâhlarda bilimsel amaçlı ve doğal yaşamı tanıtacak yürüyüş yolları ve bisiklet parkurları ile Ayvalık Adaları Tabiat Parkı ekoturizm alanı olarak değerlendirilebilir. Uygun tarihlerde gerçekleştirilecek bu gezilerde bitkilerin ve diğer canlıların sadece fotoğrafları çekilmeli, toplanmalarına izin verilmemelidir.

Yoğun bir insan baskısıyla karşı karşıya olan tabiat parkındaki karasal ve denizel ekosistemin geri dönülmez noktayı geçmeden rehabilite edilebilmesi için ciddi ve uzun soluklu koruma çalışmalarının devam etmesi gerekir. Bu noktada, Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin yapmış olduğu ve denizdeki su sirkülasyonunu sağlayacak olan asma köprü projesi takdire şayandır.

Tabiat Parkı gerçekten cennetten bir köşe. Ancak bu dünyada cennetten bir yer almak isteyen o kadar çok insan var ki…  Bölge insanına nasıl bir doğal servete sahip olduklarını anlatma ve benimsetme konusunda bizlere çok iş düşüyor. Bu zenginliğin yerli ve yabancı turistlere tanıtılması yanında, bunların tahrip edilmeden korunması konusunda da kendimizi vazifeli bilmeliyiz.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu