Görüntülü Haberler

BALIKESİR’DE COVID-19 ARTIŞ HIZI KOŞUYA ÇIKTI

 

BALIKESİR’DE COVID-19 ARTIŞ HIZI KOŞUYA ÇIKTI

 

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak dün Covid-19 denetimleri sırasında salgınla mücadeleye yönelik genel durum ve tedbirlere uyum konusunda bazı açıklamalarda bulundu.

 

DUYARLILIK EN ÜST SEVİYEDE OLSUN

Çünkü geçen hafta vaka sayılarındaki artışa işaret etmiştik. Artış hala devam ediyor. Balıkesir genelinde şu ana kadar yaşadığımız vaka sayısının en yüksek aşamasındayız. Vatandaşlarımızdan duyarlılık seviyelerini en üst seviyeye çıkarmaları gerektiğini artık tedbirinde ötesine geçip tedbirlerle yaşamak gerektiğini hatırlamak durumundayız. ”

 

MERKEZ COVID-19 YOĞUNLUĞU ALTINDA

Balıkesir’deki en çok vakaya rastlanan nokta diyerek önemli bir açıklama yapan Vali Şıldak “Bütün İlçelerimizde vakalara rastlıyoruz. Ancak Balıkesir merkezin en çok vakaya rastlanan nokta olduğunu söylemek istiyorum. Köyleriyle mahalleleriyle birlikte Altıeylül ve Karesi İlçelerimiz vaka yoğunluğunun en fazla yaşandığı yerler. “dedi.

Balıkesir Valisi Hasan Şıldak Covid-19 denetimleri kapsamında Ali Hikmet Paşa Meydanı’ndan başlayarak esnafa yönelik denetimlerde bulundu. Vali Hasan Şıldak denetimler sırasında salgınla mücadeleye yönelik genel durum ve tedbirlere uyum konusunda açıklamalarda bulundu.

 

VAKA ARTIŞI SÜRÜYOR

Vali Hasan Şıldak “Denetimlerimize iş yerlerinin yoğun olduğu bir muhitte başladık. Gördüğümüz tablo gerekten; İş yerlerimizin sokaktaki vatandaşımızın dış ortamlarda bulunan herkesi daha dikkatli olduğu şeklinde. Bu bizi memnun ediyor ancak içinde bulunduğumuz durumu değerlendirdiğimizde bu kadar tedbirli olmak bile yetmiyor. Bundan fazlası gerekiyor. Çünkü geçen hafta vaka sayılarındaki artışa işaret etmiştik. Artış hala devam ediyor. Balıkesir genelinde şu ana kadar yaşadığımız vaka sayısının en yüksek aşamasındayız. Vatandaşlarımızdan duyarlılık seviyelerini en üst seviyeye çıkarmaları gerektiğini artık tedbirinde ötesine geçip tedbirlerle yaşamak gerektiğini hatırlamak durumundayız. ”

 

VAKASIZLIK DURUMU ASLA YAŞANMADI

“Bu şu demek oluyor evet Haziran ayında iyiydik Temmuz ayında vakalarımız yükselmeye başladı. Ağustos Eylül aylarında bu yükseliş devam etti. Veriler yatay seviyelere gelmekle birlikte hiç bir zaman rakamlar istediğimiz seviyeye gelmedi. Bir vakasızlık durumu yaşamadık. Hiçbir zaman Balıkesir çok iyi durumda vaka sayıları iyi seviyede gibi halkımıza bir mesajımız olmadı. Şu aşamada her zaman tekrarladığımız tedbirli olalım çağrısını yapmıyorum, tedbirli olmak zorundayız diyorum. Vatandaşlarımız paniğe kapılmadan bu yükselişin farkında olarak konunun gereğini yapsınlar. Sosyal hayatlarını gerçekten kontrollü hale getirsinler. Kurallara uymayan işletmelerden hizmet almasınlar. Tedbirlerin uygulanması konusunda en yüksek hassasiyeti göstersinler. “

 

BULAŞ DIŞ ORTAMDAN KAMU KURUMLARINA GELİYOR

“Son günlerde ayrıca kamu hizmeti yürüten kurum ve kuruluşlarımızın personeli arasında da vakalarda bir artış görüyoruz. Resmi dairelerdeki hizmet ortamlarına çok dikkat ediyoruz. Kuralları uyguluyoruz ancak görüyoruz ki personelimiz daha çok dış ortamlardan, sosyal ortamlardan hastalığa kapılıyor. Bulaş dışarda gerçekleşip daha sonra resmi ortama taşınıyor.”

 

TEMASLILAR HASTALANIYOR

“ Geçen hafta yaptığımız bir başka tespiti tekrarlamak istiyoruz. Vakanın etrafındaki kişilere vakanın bulaşması sirayeti güçlendi. Yani temaslılar hastalanıyor. Demek ki temaslılık durumuna dikkat edilmesi gerekiyor. Temaslı vatandaşlarımız kesinlikle evlerinde kalsınlar. Kendilerini izole etsinler. Bir ailede 1 kişinin hastalanması başka bişey 5 kişinin birden hastalanması başka bir şey bu yüzden ev içindeki izolasyonlarda da dikkatli olunması gerekiyor. Temaslılara yansıma oranımız Balıkesir’de yüzde 40larda iken şuan yüzde 60ların üzerine çıktı. Vaka sayısının artması bundan kaynaklanıyor.”

 

TAMAMEN KARANTİNA UYGULANAN OKULUMUZ YOK

Okullarda karantina uygulamaları ile ilgili soruya yönelik Vali Şıldak,  “Tamamen karantina uyguladığımız okulumuz yok. Zaman zamana vakalar yaşanıyor. Fakat bunlar en fazla sınıf bazında oluyor sayılar çok yüksek değil. Okullarımızda yüksek tedbir alıyoruz. Eğitime ara vermek söz konusu değil. Okullarımızda neticede toplu bulunulan ortamlardır. Gerek öğretmenlerimiz gerek velilerimiz çok dikkat etmeliler .Daha fazla vaka olmaması için hasassiyetin yükselmesi gerekiyor.” dedi.

 

BAŞKA TEDBİRE İHTİYAÇ YOK

Vali Şıldak “Üniversitelerin açılması için fazladan tedbirler alınacak mı sorusuna, “Ülkemiz genelindeki planlamaları tedbirlerin hayata geçirilmesini Sayın Cumhurbaşkanımız başkanlığındaki kabinemiz tarafından değerlendiriliyor. Biz ilimiz ölçeğindeki gidişata bakıyoruz. Aslında diğer bazı illere bakıldığında bizim daha ileri uygulamalarda bulunduğumuz görülüyor. Mesela HES Kodu uygulaması olmayan hala illerimiz var. Bizim burada ifade etmek istediğimiz şey resmi kurumlar olarak bir yere kadar duruma müdahale edebiliriz. Asıl nokta her bir vatandaşımızın salgınla mücadeleye destek vermesidir. Esas kural maske mesafe hijyendir. Bunlar dışında bir tedbire ihtiyacımız yok. Sosyal hayat deva m ediyor kurallar konusunda gevşeme olmayacak. Rehavete kapılmamalıyız. Tedbirleri her vatandaşın her iş yerinin uygulaması gerek başka bir şeye gerek yok. Sosyal hayat devam ediyor ancak  gevşememek lazım.  ” diye konuştu.

Haber: Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu