Görüntülü Haberler

Balıkesir’de Davul Ve Klarnet Eşliğinde Keşkek Dövme Geleneği

Balıkesir’de Davul Ve Klarnet Eşliğinde Keşkek Dövme Geleneği

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, düğünlerde davul ve klarnet eşliğinde keşkek dövme geleneği yaşatılıyor. Kazanlarda kaynatılmış olan buğday genler tarafından özel sopalarla karıştırılırken, dövenlerin boyunlarına da havlulular asılıyorlar.

Burhaniye de, keşkek, özellikle kırsal kesimde düğün yemeklerinin vazgeçilmezi. Düğünlerde 7-8 eşit yemek hazırlanırken, ayrıca düğünün son günü de keşkek ikramı yapılıyor. Ören Mahallesinde Aynur-Ünal Bozkurt çiftinin düğününde de keşkek geleneği unutulmadı. Hazırlanan keşkek pilav ile birlikte ikram ediliyor. Keşkek dövme sırasında davul klarnet veya zurna çalınırken, bazen de oyunlar onanıyorlar. Davul ve klarnet eşliğinde dövülen keşkek düğünlerin vazgeçilmezi oldu.

Gelenekleri yaşattıklarını anlatan Azmi Ünal, “Keşkeği geleneklerimize uygun bir şekilde davulla zurnayla dövüyoruz. Keşkeğin tadı çok güzel” dedi.

Semra Ünal da, ”Bizim toplumumuza ait geçmişten gelen geleneklerden birisi düğünlerimizde keşkek yapılmasıdır. Köyün gençleri keşkeği döverek hazırlıyorlar. Düğün sahibi onlara havlu verir. Sonra da o keşkek ikram edilir. Gelen misafirler ve herkes ağız tadı ile ayrıca bu keşkeği yer.  İnsanlar, ayrıca düğünlerde keşkek yapılsın diye beklerler.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu