YaşamGündemÖzel Haberler

Balıkesir’de En Fazla İkinci El Eşya Alan Memurlar ve Yabancılar

Spot eşya sektörü, teknoloji çağında günümüz neslinin dikkatini çekmeyen ancak ekonomik önemi büyük olan bir meslek olarak öne çıkıyor.

Balıkesir’de En Fazla İkinci El Eşya Alan Memurlar ve Yabancılar

Spot eşya sektörü, teknoloji çağında günümüz neslinin dikkatini çekmeyen ancak ekonomik önemi büyük olan bir meslek olarak öne çıkıyor.

Spot eşya Balıkesir’de genellikle öğrencilerin ve yalnız yaşayan işçilerin tercih ettikleri yerler. İkinci el eşyaların satışının yapıldığı spotçularla spotçuluğu konuştuk.

İkinci El’e Talep Yabancılardan

gazetemerhaba.com’a konuşan Orçun Fındıkçılarlagil,  , “Herkes yaptığı işi sever ama ben işime aşığım. Ben, ticareti daha çok sevdim ve okumayı tercih etmedim. Medeniyet, kıravat da değil kişinin kendini geliştirmesi çok önemli.

Kendi dükkanımda yabancı müşteri çok ağırlıyorum. O nedenle İngilizceyi  azçok öğrendim. Suriye, İran, Irak, Suudi Arabistan veya Libya gibi ülkelerden vatandaşlar Balıkesir’e de geldi. Bir zaman sonra temel ihtiyaçları sebebiyle kendi dükkanımda müşteri olmaya başladılar. O dönem için Irak ve İran’dan vatandaşlar, Balıkesir’de daha çoktu. Yabancılar ile anlaşabilmek için 2 tane tercüman aldık. Daha sonra ben, kendim de bir şeyler fark ettim. Daha öncesinde onların dilini bilmiyorken şu an Arapça ve Farsça dillerini öğrendim. Kendimi geliştirdiğimi hissediyorum ve işime daha çok bağlanıyorum” dedi.

Balikesirde En Fazla Ikinci El Esya Alan Memurlar Ve Yabancilar 1

Fındıkçılarlagil, “Bu sektörde ortalama 45 senedir varız. Dededen toruna 3 nesil bu işi yaptık.Dedem, Yaklaşık olarak 40 yıl gibi bir süre ile eşya alım ve satım işleri ile ilgilendi. Daha sonra babam da aynı şekilde bu işle uğraştı. Ben, 9 yaşımdan itibaren, okul çıkışlarında ve okul tatillerimde dükkanımıza gelirdim. Esnaflık, küçük yaşlardan itibaren hoşuma gitmeye başlamıştı. İşi öğrenmeye başladığım zamanlarda dükkana olan bağlılığım arttı. İnegöl’den kamyonumuzla eşya alırken, yanlarında bulunuyordum. Mesleğin inceliklerini ve işleyişini öğreniyordum. Dükkan içerisinde belirli bir zaman geçirdikten sonra bu mesleği yapmaya karar verdim. 23 yıldan beridir de dükkanımızın başındayım” ifadelerini kullandı.

Gülü seven dikenine katlanır

Spot eşya alım ve satım mesleğinin zorluklarına değinen Fındıkçılarlagil, “Spot eşya sektörü, bir bakıma fiziksel olarak yorulmaya dayanmaktadır. Müşteri bizim dükkanımıza gelir, almak istediği eşyayı beğenir ve alır. Daha sonra ki süreçlerde paketleyip, evine bırakma işleri ise bize kalır. Eşya indirip, kaldırmaktan çalışan elemanlarımızda ve ben de bir zaman sonra bel fıtığı gibi sağlık açısından hastalıklar başlayabilir. Ayrıca evlenen çiftler, kavga veya tartışma edip, birbirlerinden habersiz eşyalarını satmaya geliyorlar. Daha sonra biz, bu sebeplerden dolayı karakola ifade vermeye gidiyoruz. Bize gelen müşterinin kötü niyetli olup, olmadığını bilmiyoruz. Kötü niyetli bir şekilde bile bile eşya satıp, sonra ki gün hesap sormaya gelenler de oluyor. Bazen bir ürün satın alıyoruz. Karşıdan baktığımızda çok kaliteli gözüküyor. Ancak önceki sahibi öyle bir kullanmış ki; ürünün içerisi sağlık açısından pislik barındırıyor. Bizim sektörde, yaptığımız işin en ayırt edici yanı temizliktir. Mesela buzdolabı almak için spot eşya satan bir dükkana geldiniz. İçerisine baktığınız da pis, bir şekilde gördünüz. O eşyayı almak ister misiniz? Tabii ki almazsınız. Çünkü ilk halini gördükten sonra içerisine yiyecek koymak istemezsiniz. Bu sebeplerden dolayı aldığımız eşyaların temizliğini yapmak hem maliyet açısından hem de zaman açısından bizi zorluyor.  Ama bir tabir vardır; gülü seven dikenine katlanır. Dedem, iyi ki bize bu mesleği bırakmış. Ne yaparsanız, yapın; aşk ile yaparsanız her zorluğun üzerinden gelirsiniz” dedi.

Balikesirde En Fazla Ikinci El Esya Alan Memurlar Ve Yabancilar 2

Şu an devlet memuru aileleri dahil herkes bizden alışveriş yapıyor

Fındıkçılarlagil, “Ülkemizde enflasyon oranları artık çok fazla değişti. Eskiden bundan 3 veya 4 yıl önce bizler, daima öğrenciye eşya satıyorduk. Onun haricinde savaş sebebiyle ülkemiz gelen mülteciler ve çok garip aileler, dükkanımızın genel müşterisi oluyorlardı. Şu an ise devlet memuru aileleri dahi bizden alışveriş yapıyor. Çünkü günümüzde beyaz eşya ve ev eşyalarının fiyatları çok pahalı oldu. Artık tam tersi öğrenciler bizden direkt olarak eşya alamıyor. Çünkü öğrenci bizden, bir kere alıyor ve evlerde devir daim yöntemi ile devrediyorlar. Ayrıca öğrenci sezonları olarak bilinen Mayıs ve Haziran aylarında öğrenciler, evlerini kapatıyor. Bizim o dönemlerde alım dönemimiz başlıyor. Satım dönemleri de; Ağustos ayının  15’inden sonra başlar ve Eylül ayının sonuna kadar maksimum Ekim ayının ilk haftasına kadar devam eder. Ama artık spot eşya sektöründe, işleyiş süreci değişti. Şu an ki fiyatlar ve şartlar gereği artık aile için eşya satan bir yer haline geldik. Günümüzde 2+1 daire ve 3+1 daire için ev eşyası minimum 40 bin TL’den başlıyor. Bunların haricinde ev kirası, elektrik, su ve doğal gaz ücretleri ile beraber insanların eve ilk girişi 35 bin TL veya 40 bin TL gibi ücretler ile oluyor. Herkes bunu bir seferde direkt ödeyemez. İnsanlar, haklı. Günümüzde X bir marka 20 bin TL’ye buzdolabı satıyor. Mesela tek başınıza bir aile reisi olsanız, nasıl alabileceksiniz? Bazı gerçekler var ve alamıyorsunuz. Spot eşya sektörü de aslında burada başlıyor. Dış piyasada 20 bin TL’ye satılan ürün biz, yarısı fiyatlarına satıyoruz. O yüzden cazip geliyoruz. Ayrıca sattığımız eşyaların bozulmalarına karşılık olarak belirli bir garanti de veriyoruz” dedi.

Özellikle genç kesimin farklı idealleri oluyor

Fındıkçılarlagil, “Ticaret için bir kural vardır; malı alırken kazanacaksınız. Malı almak ayrı dert, satmak ayrı dert. Biz, bu durumu şu an ki kuşağa aktarmadığımızı görüyoruz. Ne alacak olurlar ise internet ve telefon ile işlem görüyorlar. Fiziki olarak bir işi yapmak istemiyorlar. Artık bizden sonra gelecek olan nesil, ticaret ve esnaflık anlamında zorluk çekecektir. Elimizden geldiği sürece devam ettireceğiz. Bir yandan enflasyon, fiyatları olumsuz etkiliyor. Bundan 4 veya 5 sene öncesine bakacak olursak eğer; dolap, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi 15 bin TL ile 20 bin TL arasında değişen bir fiyatı vardı. Şu an ise sadece bu 3’lü set, 55 bin TL ile 60 bin TL arasında değişiyor. Alım, her geçen gün zorlaşıyor. Benim kendi gözlemim olarak, insanların beyaz eşyaları bozulduğunda direkt olarak çöpe atıyorlardı. Şu an ise yeni alacakları eşyaların pahalı olduklarını bildiklerinden direkt olarak tamir ettiriyorlardı. Bu durum bizim işlerimizi etkiliyor. Bizim ülkemizin vazgeçilmez bir ekonomik düzeni vardır. Kış sezonunda herkesin işleri zayıflıyor. Bizim sektör için illa ki 3 ay sıkıntılı bir şekilde geçer” dedi.

Balikesirde En Fazla Ikinci El Esya Alan Memurlar Ve Yabancilar 3

Bizim sektör de lüks olarak görülmeye başlandı

Fındıkçılarlagil, “Eskiden bayram günlerinden önce insanlar, dükkanımdan evlerine çekyat alırlardı. Misafir ağırlama kültürünün bir parçası olarak ev içlerinde bayram temizliği yapılırdı. Evlerindeki eşyaların genelini yıkatırlardı. Boya, halı, perde temizliği kesin olurdu. Özellikle önce ki bayram günlerinde biz, tekstil dükkanlarında ki gibi iş yapardık. Şu an ise günümüzde insanlar, çok zor durumda kaldıysa evlerinde; boya ve temizlik yapıyor. Sonrasında ise evinin temel ihtiyaçlarının bir kısmını tamamlayıp, tatlı gibi şeyler alıyor. Bizim sektör de lüks olarak görülmeye başlandı. Önceki bayramlarda öncesinde köylere biz, gün içerisinde ortalama 10 veya 15 adet çekyat satıyorduk. Ayrıca bayram öncesi gelen müşteriler oturma grubu, buzdolabı gibi değişimler yaparlardı. Ancak eski adetler kalmadı” dedi.

Ürünler 350 TL’den başlıyor kalitesine göre fiyatları değişiyor

Fındıkçılarlagil, “Spot eşya satan bir dükkan olduğu için biz de yer alan fiyatlar genelde 3’te 1’i oranında ücretlendiriliyor. Buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesinin taban fiyatları 3 bin TL’den başlıyor. Kanepeler ise Bin 500 TL’den başlıyor. Baza ve yatak başlıklarının tanesi 750 TL’ den başlıyor. Set üstü ocaklar ise ikinci el fiyatı 300 TL’den başlıyor. Set üstü ocakların sıfır fiyatı ise Bin 350 TL’den başlıyor. 4 metre kaydırmaz halı fiyatı ise 550 TL’den başlıyor. 2.5 metre halı fiyatları ise 375 TL’ gibi bir fiyatı bulunuyor. Ayrıca yolluklar ise 180 TL’den başlıyor” dedi.

20 Yıllık İkonik Telefonlar Geri Döndü!

Batuhan Hasar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu