GündemEkonomi

BALIKESİR’DE ESNAF OLMAK

Esnaflık zor zanaat. Balıkesir’de esnaf olmak şehrin yapısı itibariyle güzel ancak müşterilerindeki çeşitlilik ve arz talepte değişkenlikle birlikte gelişim gösteren sektör, durgun günler geçiriyor. Küçük esnaf olarak tabir edilen esnaf yeni açılan büyük AVM’ler karşısında zorlanıyor.

Balıkesir son zamanlarda yeni girişimcilik eğitimleri ile birlikte iş yaşamına atılan gençleri ve kadınları ile de gündemde. Devlet yatırımlarını cazip bularak iş sektörüne atılan girişimciler geçtiğimiz yıl Balıkesir’de rekor düzeyde başvuru yaparak işyeri açmıştı. Balıkesir’de yok olmaya yüz tutmuş meslek sahibi yaklaşık 73 esnaf var. Yok olmaya yüz tutan meslekler deden toruna hala yaşatılmaya çalışılırken küçük esnafsa geçmişteki hareketli günlerini arıyor. Bugünümüze şükür diyor.

NEREDE O ESKİLER?

Hamiyet Türkan(45) Yeliz Giyim (tezgahtar) “Ben 20 senedir tezgahtarlık yapıyorum. Eski günleri hep arıyoruz. Önceden bayrama 10 gün kala dükkânları gecede açardık. Müşterilerimizin aldığı ürünlerde terzilik işi olurdu. Bizim kadar onlarda yoğun çalışırdı. Dükkânda eskiden 5-6 kişi çalışırdı şimdi 3 kişi kaldı. Havalar çok ısınmadan özellikle akşamüstü gelirdi müşteriler. Kırsaldan gelen çok fazlaydı ancak şimdi gelmiyor. Kışın kışlık manto satıyor ve yetiştiremiyorduk satışları .İsteyen çoktu. Şimdi mantolar bekliyor seyrek alışveriş oluyor. Her sene firmalardan iki kez gelirlerdi ancak bu sene birkez gelmelerini istedik. Ürünler hala elimizde. Fiyatlar çok yüksek geliyor. Dolardaki kur seyri bizi çok etkiledi. Esnaf olarak kredi çekerek alınan malların parası ödendi. Önceden satılıp ödenirdi.”

“ALMANCILAR ZAYIFLADI DİYORUZ “

“Mevsimlik mantolarımız var onlara talep özellikle Almancı dediğimiz kesimden olurdu. İlginçtir Almancıda yok son 2-3 senedir. Battal beden çok satılırdı. Şimdi biz diyoruz ki Almancılar zayıfladı da mı gelmiyorlar? Sanıyoruz ki bizi etkileyen nedenler birazda Büyük AVM’ler oldu. Satış yapabildiğimiz zamanlarda Balıkesir’de büyük AVM pek yoktu. Ancak şimdi belirli mağazalar milli kuvvetlerde ve yaymacılar da buda etkiliyor tabi ki. Birde şu var ben önceden taksi dolmuşla gidip geliyordum. Aldığım maaş belli.2 lira 15kuruşa git gel yaparken baktım elimde para kalmıyor.2 lira 35 oldu taksi dolmuş parası bende taksi dolmuşu bıraktım. Yürüyüp geliyorum ancak mesafe olduğu için zorluyor. Çalışanlar için taksi dolmuş ücretleri fazla. Ay olarak hesapladığınızda paranız gidiyor zaten elinizde bir şey kalmıyor bir de yemek vb… olunca çalışıp yiyorsunuz başka hçbirşey yapamadan buda olumsuz etkiliyor.”

“ESNAF SIRAYA GİRERDİ ÖZLEDİK”

Esnaf sıraya girer hergün bir iftar sofrası kurulurdu. Balıkesir esnafı çalışanlarıyla beraber komşu esnafları ile birlikte en güzel günlerini 4 yıl öncesine kadar hep yaşadı. Esnaf iftar verirdi. En çok o günleri özledim. Birlik komşuluk ilişkilerimiz çok güçlüydü. Bir gün biz verirdik diğer gün öbür esnaf verirdi, diğer gün diğeri sürer giderdi ve ramazan ayını böyle geçirirdik. Şimdi Belediyeler aldı bunu elimizden iftar veren esnaf kalmadı. Komşularımız yine var ama geçmişteki Ramazan ayında yaşadığımız o günleri arıyoruz tabi ki. Esnaf masalar kurardı gün sonunda çalışanlarla birlikte Yaymacılar esnafı aynı masalarda buluşurdu. Özledik.”

“BİLİNÇLİ BİR TÜKETİM OLUŞTU”

“Bayramda terziler tıklım tıklım olurdu. Çeyizliklerini tamam etmek için gelenler en az 3 tane takım alırdı. Sözde ayrı, nişanda ayrı düğünde ayrı gezmede ayrı kıyafetler alınır ve herşey düşünülürdü. Nikahlık ayrı düşünülürdü. El öpmeye giderken hanım kızların makyaj malzemelerini bile biz verirdik. Şimdi genellikle pratiklik aranıyor. Müşteriler herşeyi almaktan ziyade biraz daha bilinçlendi diyebilirim. Eskiden sırf bohçada görünsün diye alınanlar şimdi rafa kalktı. Esnafın rafında bekliyor. Vakko’nun mendilleri için sıraya girerlerdi. Kalmazdı sipariş verirdik o haftanın gelmesini beklerlerdi. Şimdi paketler halinde hepsi bir sepette satılıyor. Vakko’nun kemer takımı anahtarlığı bir pakette olurdu. Şimdi ilginç ama nadiren soranlar oluyor hala. Biz bunları soran olduğunda hemen geçmişteki günlere dönüveriyoruz ama bugün değişen moda ile birlikte pratiklik daha önde. Tek sepette hepsi var.” Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu