GündemEğitimÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

Balıkesir’de Geleceğin Usta Şefleri Yetişiyor

Balıkesir’de Geleceğin Usta Şefleri Yetişiyor

Gazi Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde geleceğin şefleri yetişiyor.Dünya mutfağından ülkemizdeki yöresel lezzetlere ilişkin çeşitlilik arz eden yemeklere Balıkesir’eözgü yemeklerde ekleniyor.

Gazi Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Hizmetleri öğretmeni Şenay Bayhan belirli bir program dâhilin de yemek uygulamaları yaptıklarını söyledi. Program kapsamında tabak sunumlarının da çok önemli olduğunun altını çizerek ayrıca öğrencilerin kendi aralarında rekabet ederek en iyisi için çalıştıklarını söyledi.

Dsc 7317

İSTEK VE HEVESLE GELEN BAŞARI

Uluslararası doğrama teknikleri ile öğrenim sürecini değerlendiren öğrenciler Balıkesir’e has yöresel yemeklerinde hazırlıklarını yapıyor. Uygulama sonrası aralarında değerlendirme yaparak kendileri yaptıklarını yiyorlar diyen Öğretmen Şenay Bayhan, “müfredatımızda Uluslararası yiyecekler ve ayrıca Türk Mutfağımızın içeriğindeki yemekleri yapıyoruz. Öğrencilerimiz kendi reçetelerini hazırlıyorlar. Örneğin piyaz hazırlayacak olan grubumuz uluslararası bir sos hazırlıyorlar. Öğrencilerimiz istekli ve ayrıca hevesliler bizde onları en iyi şekilde donatarak mesleğe kazandırmak istiyoruz. Biryandan da yarışmalara hazırlıyoruz. Türkiye genelinde derece elde eden öğrencilerimiz var.10’ncu sınıf öğrencilerimiz ayrıca bir sonraki sınıfta daha çok iyi olacaklar bunu düşünüyoruz”

Kullan

“USTA EL BİZİZ LEZZET TARİFİ BİZDE”

Öğrenci Ünal Sarıgöz ve Elif Kahraman geleceği parlak bir meslek olarak gördüklerini söyledikleri okul için “Okulumuzu seviyoruz ve yaptığımız işi seviyoruz. Bu okulda gördüklerimizin ileride çok fayda sağlayacağına eminiz. Hedefimiz büyük” dediler. Yemek yapmaktan zevk aldıklarını belirten öğrenciler ,geleceğin usta elleri ve lezzet tarifleri bizde diyerek, ayrıca Balıkesir Gazi Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde hedefle çalıştıklarını ifade ettiler.

ÖĞRENCİ ELİNDEN ÖĞRENCİYE YEMEK

Gazi Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul müdürü İsmail Koca okulda yürütülen derslerin uygulama ve pratikle buluşup başarıya ulaştığını söyledi. Öte yandan Okulun ön bahçesinde yapılan Uygulama Otelinde de yine öğrencilerin üstün performans gayretleri ile ayrıca sunum tekniklerinden lezzet ürünlerine herşeyi A’dan Z’ye uygulama içerisinde olduklarını açıkladı. Uygulama otelinin herkese açık olduğunu söyledi. Ayrıca, Karesi ve Altıeylül’de taşımalı eğitim yapan okulların yemeklerini yaptıklarını da belirterek, ayrıca yaklaşık 2 bin 500 öğrencinin her gün yemeklerini biz temin ediyoruz ”dedi.

Dsc 7329

Mutfaktan Alınan Tecrübe Sofraya Yansıyor

Karesi ilçesi Maltepe Mahallesi’nde yer alan okuldaki 2 alanda 400 öğrenci, teorik eğitimlerinin yanı sıra lisenin yanındaki 45 oda ve 90 kişi kapasiteli uygulama otelinde ve çevredeki işletmelerde staj görüyor. Kentte 2 bin 500’e yakın taşımalı eğitim öğrencisinin yemeklerini hazırlayan Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı öğrencileri, mutfakta çalışarak tecrübe kazanıyor. Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alanı öğrencileri de ayrıca otelde görev yaparak mezun olduktan sonra donanımlı bir şekilde iş hayatına atılıyor.

Gastronomi Ve Turizm Alanında İstihdam Sağlanıyor

Uygulama Oteli ile ilgili Müdür İsmail Koca 150’şer kişilik salonlarda organizasyon yapıldığını ve Ortaöğretim düzeyinde kalifiye elemanları da burada yetiştirdiklerini söyledi. Turizmde gelişmiş birçok ile stajyer öğrenci gönderiyoruz. Kurumsal çalıştığımız 8-10 işletme mevcut. 5 yıldızlı otellerle çalışıyoruz, çocuklarımızın bu otellerde yer alarak daha çok deneyim kazanmasını sağlıyoruz. Balıkesir’e yetişmiş elemanların hem gastronomi hem de turizm yönünden istihdam sağlamalarına yardımcı oluyoruz.  Öğrencilerimiz Nisan ayından itibaren uygulama yapmak için ayrıca turizm işletmelerinde pratik eğitim görüyor”

Dsc 7337

Sezon 1 Eylül’de Başlıyor

Uygulama otelinde sezon 1 Eylül’de başlıyor. “Burada çalışarak para da kazanan öğrencilerimiz otelde mutfak, servis, resepsiyon ve kat hizmetleri olmak üzere 4 bölümde uygulamalı olarak derslerini yapıyorlar.” dedi. İsmail Koca, gastronomi öğrencilerinin mutfakta profesyonel usta öğreticiler eşliğinde yemekler hazırladığını söyledi.

Mezun Öğrenciler Ücret Konusunda Tatmin Oluyor

6 yıllık bir okul olan Gazi Mustafa Kemal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri aynı zamanda Balıkesir’deki birçok tesisin, restoranın mutfağında emeklerini sergiliyor. Turizm ve Otelcilik alanında son yıllarda gelişme kaydeden Balıkesir’de bu okuldan mezun olan öğrenciler beklentileri doğrultusunda ayrıca ücretle iş imkanına kavuşuyor.

“Talep Çok, Nakil Alamıyoruz”

Gastronominin son yıllarda gündemde olduğunu belirten Müdür Koca,” Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanına çok fazla talep olduğunu söyledi. Mevcut olarak şu anki kontenjanımız her iki bölümümüzde de tamamen dolu diyen Koca, doluluk nedeniyle 9 veya 10’uncu sınıfa nakil gelmek isteyen öğrencileri alamadıklarını açıkladı. Semra Aman Akyürek’in Haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu