GündemEkonomiÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

Balıkesir’de Günde 150 Bıçak Bileniyor

Balıkesir’de Günde 150 Bıçak Bileniyor

 

Teneke ve çelik bıçaklar arasında en iyi bıçak çelik diyen Cemil Tekir her bıçak bileycinin günde 150 bıçak bilediğini söyledi. Bıçak biley işinin kolay gibi göründüğünü ancak ustalık istediğini belirtti. Bıçak bileyi üç ayrı işlemden geçiyor. Bıçak yüzünü açma, temizleme ve bıçak yüzünü kapatma olarak geçen bu işlem sonrası bıçaklar bileylenmiş oluyor.

 

Dsc 0051

 

6 BIÇAK 50 TL’YE BİLEYLENİYOR

Kurbanlık hayvanların bıçakları bileylenmeye başladı. Bıçak biley Ustası mısırcı Cemil Tekir, Ayşebacı Köylü garajı karşısında bayrama 15 gün kala bıçak satışı ve bileyleme işini yaptığını söyledi. Bıçak biley işinin ustalık gerektirdiğini belirten Usta Tekir, “en zayıf bıçak 35 TL’den başlıyor. Yeni bıçak pek satılmıyor. Pahalı geldiği için bıçak almaktan ziyade biley için bıçağını getiren çok oluyor.5-6 bıçağını 50 TL’ye  bileyletip gidiyorlar. Güzel bir bıçak alsalar 150 TL. Ancak yeni bir bıçak almayı tercih eden pek olmuyor ”dedi.

KURBAN BAYRAMINA DOĞRU BIÇAK BİLEYİCİLER İŞ BAŞINDA

Ortaokul ve Lise zamanlarında babamdan çokşey öğrendik diyen Usta Nizam Demir MERHABA’ya yaptığı konuşmasında, “ Babam çok iyi bir ustaydı ve acaba bizde babam gibi olabilir miyiz diyerek bu işe başladık. Üç kardeşiz. Babamdan dürüstlüğü ve işini en iyi şekilde yapmayı öğrendik. Bugüne baktığımızda gençler çok daha farklı ve işe çok meraklı değiller ”şeklinde konuştu.

 

Dsc 0003

 

“BABAMDAN BİZE KALAN DÜRÜSTLÜK VE İŞİ SEVEREK YAMAK OLDU”

Uğur Taranlar:” Liseyi bitirdikten sonra burada çalışmaya başladım. Dedemin babasından kalan bir iş bize bu. Herkesin yapabileceği bir iş değil. Babamızın ustamızın yanında yetiştik. Kolay iş yok her işin bir zorluğu var elbette. Bizim işimizin de zor yanları var. Her işi bilene yaptırmak lazım. Buraya bıçağını bileyletmeye gelen hemen istiyor. Ancak sırada bekleyenlerde var bu biraz zorluyor tabi ki bizi de. Buraya bıçağını getiren ertesi gün bıçağını alıyor. Sistemimiz bu şekilde işliyor ”dedi.

BIÇAK BİLEY ÜCRETİ  5 TL’DEN BAŞLIYOR 7,5 TL VE 15 TL’YE KADAR ÇIKIYOR

Sinan Dikme  “Her kurban Bayramından üç-dört gün önce çarşıda kurduğumuz tezgahlarımız da bileyici taşlarımızla ve özenle, kurban kesecek olan vatandaşlarımızın satırları ve diğer gereksinimi olan bıçak ve çakılarını biliyoruz, bunun karşılığında ise bıçaklar için 7,5-15 TL. ücret alıyoruz, bu şekilde bizim de bayram harçlığımız çıkıyor” HABER: MUHAMMED CAN AKYÜREK

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu