GündemTürkiye Gündemi

Balıkesir’de Halk Kurtuluş Günü Coşkusunu Yaşadı

Balıkesir’de Halk Kurtuluş Günü Coşkusunu Yaşadı

 

Balıkesir’in kurtuluşunun 100.yılında kutlamalar yapıldı. Kuvayi Milliye Meydanında gerçekleşen kutlamaların kapsamı geçmiş yıllara nazaran genişletilirken, halk katılımının da arttığı görüldü.

 

09A2F2C3 Db6A 4F53 8265 6D5F370Ae293

 

Kutlamalar, sabah saatlerinde Kuvayi Milliye kararlarının ilk alındığı Alaca mescit Camisinde okutulan mevlidi şerif ile başladı. Burada pilav ve ayran ikramları gerçekleşirken Şehit kabirleri ziyaret edildi, gazilere hal hatır soruldu, sohbetler edildi.

Kortej Yürüyüşü Yapıldı

Kuvayi Milliye müzesi önünden balşayan kortej yürüyüşüne katılan protokol ve halk buradan Atatürk Anıtına geçti. Burada Vali Hasan Şıldak,Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Cihangir Kemal Yüzçelik ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz Atatürk Anıtına çelenk sundu.İstiklal Marşı okundu ve saygı duruşunda bulunuldu.

 

0Kk

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Mesajı Okundu

Kuvâ-yi Millîye Meydanı’nda Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 6 Eylül Balıkesir’in Düşman İşgalinden Kurtuluşu ile ilgili mesajı okundu.   Kutlama programı Hacıilbey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarih öğretmeni Füsun Gülsüm Genç’in 6 Eylül’ün Balıkesir için manasını anlatan konuşması ile devam etti. Daha sonra Yarış Ortaokulu öğrencisi Enes Karabulut’un ‘Bir Bayrak İçin’ ve Mehmet Şeref Eğinlioğlu Ortaokulu öğrencisi Cansu Doğru’nun ‘Ben Balıkesir’im’ isimli şiirleri duygulu anlar yaşattı.

Dereceye Giren Öğrencilere Ödülleri Verildi

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmanın ardından devam eden program, 6 Eylül Kurtuluş Günü kapsamında kurumların yürüttüğü etkinlik ve yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi. Meydanı dolduranların coşkuya alkışla eşlik ettiği kutlamalar Büyükşehir Belediyesi Halkoyunları Ekibinin gösterisi ile devam etti.

Tülütabaklar Dikkat Çekti

Kurtuluş Savaşının zor günlerinde düşmanı korkutarak kaçırdıkları rivayetiyle bilinen geleneksel Tülütabakların gösterileri dikkat çekti. Balıkesir Diriliş Mehteran Takımının vatan aşkını coşturan gösterisinin ardından Balıkesir Büyükşehir Belediye Bandosu gerçekleştirdiği müzik dinletisine meydanı dolduran vatandaşlar alkışlarla eşlik etti. Son bölüme gerçekleşen Geçit Töreni, protokol ve vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.  Vatandaşların bayraklar ve alkışlarla eşlik ettiği geçitte gaziler, izci ve sporcu öğrenciler, tülütabaklar, kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet araçları ile askeri araçlar yer aldı.

Gözler Gökyüzündeydi

Kendi imkânları ile düşman işgaline son veren Kuva- yi Milliye şehri Balıkesir esaretten kurtuluşunun 100’üncü yılında ellerinde bayraklarla kutlamalara yoğun bir katılım sağladı. Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 191. Kobra Filo uçakları bu yıl ilk kez gerçekleştirilen ve programının coşkusunu göklere taşıyan 100’üncü yılın şanına yakışan uçuşları ile tüm şehrin dikkatini gökyüzüne çekti.

Röportajlar:

Efehan Demir (12): Ben Türkiye’nin gücünü hissettim. Askerlerimizin geçişi ve asker arabaları beni en çok etkileyen oldu. Tülütabaklar çok ilgimi çekti. Eğlenceli geldi”

Enise Yudan (14) Balıkesir’in kurutuluşunda Tülütabaklar çok korkutucuydu.Ben ve ailem için çok güzel bir gün bugün.Sadece bizim yüzümüzüde boyamaya çalıştılar o anlar korkutucuydu.”

Zülelnur Yavuzalp(12) Çok eğlendik. Kurtdereli Heykelinin orada yüzümüzü boyamaya çalışan tülütabaklar vardı.Çok korktuk. Bugün çok eğlenceli bir gün diye düşünüyoruz. Birde uçak sesi beni korkuttu.Asker arabaları dikkatimizi çeken görüntüydü. Uçaklarla gösteri yapılırken arkasından boyalar çıkıyor onları görmek isterdik. Ama olmadı”

Serra Durmaz (12) Buraya eğlenmeye geldim. Tülütabaklar bu etkinliklerde insanları kovaladılar. Onlar beni etkinliklerde insanları korkutuyor. Etkinliklerde en çok atların üzerlerindeki insanlardan  etkilendim.

Gülşah Semiz (50) Bugün anlamlı bir gün. Benim eşimde gazi. Onlar olmasa bugün olmazık. Mehteran’ın Allah Allah demesi çok hoşuma gitti.”

Emir Şen (10):Tülütabaklar beni çok korkuttu. Hatta  bir kadının düştüğünü gördüm kaçarken daha çok korkuttu beni. Bana ilginç geldi yani.

MUHAMMED CAN AKYÜREK

 

07 02 03 04 3 Kardes 055 05 06

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu