GündemTürkiye Gündemi

Balıkesir’de İmzalar Sosyal Gelişme İçin Atıldı

Balıkesir’de İmzalar Sosyal Gelişme İçin Atıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda 2021 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında, Güney Marmara Kalkınma Ajansı’na (GMKA) sunularak Balıkesir’de başarılı bulunan projeler için imza töreni gerçekleştirildi.

İmza töreni Balıkesir Valisi ve GMKA Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şıldak’ın katılımı ile Balıkesir Valilik binasında; Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Sındırgı Kaymakamı Zafer Oktay, Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hatice Dost, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürü Yakup Özbek, GMKA Genel Sekreteri Abdullah Güç ve proje yetkililerinin katılımları ile gerçekleştirildi.

Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün, “Sosyal Uyum İçin Bireysel Gelişim Atölyeleri”; Edremit İlçe Eğitim Müdürlüğünün, “Anneler ve Çocuklar Eğitime, Güvenli Bir Geleceğe ve Sındırgı Belediyesinin, “Sındırgı Doğal Boya ve Tekstil İnovasyon Merkezi” isimli başarılı olan projeler için gerçekleştirilen imza töreninde, GMKA Kırsal Ekonominin Geliştirilmesi Birimi Başkanı H. Kerem Öner, SOGEP hakkında katılımcılara bilgi verdi. İmza töreni öncesi proje koordinatörleri tarafından projelerle ilgili sunumlar gerçekleştirildi.

Proje imzaları sonrası kapanış konuşmasını Balıkesir Valisi Hasan Şıldak yaptı. Şıldak, SOGEP kapsamında başarılı olan projelerin Bölgeye hayırlı olmasını dilerken, ayrıca Balıkesir’e değer katacağını da ifade etti. Şıldak, 2022 SOGEP ön başvuru sürecinin de başladığını sözlerine ekledi. İmza töreni, toplu fotoğraf çekimi sonrası sona erdi.

Balya, Dursunbey, Havran, Kepsut, Savaştepe, Sındırgı ilçelerinde atölyeler oluşturulacak

Balıkesir İl Millî Eğitim Müdürlüğünün proje başvuru sahibi, Balıkesir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin proje ortağı olduğu “Sosyal Uyum İçin Bireysel Gelişim Atölyeleri” isimli projede; özel eğitime ihtiyaç duyan sağlık sebeplerinden ötürü evde eğitim gören, özel eğitim uygulama okulu bulunmayan engelli olarak tanımlanan bireylerin okul öncesinden ortaöğretime kadar eğitim kalitesinin artırılması; sosyal, akademik ve bireysel gelişimlerine destek sağlanması ve engelli öğrencilerin psiko-motor, bilişsel, duyuşsal ve davranışsal becerilerini geliştirmek üzere Balya, Dursunbey, Havran, Kepsut, Savaştepe, Sındırgı ilçelerinde atölyeler oluşturulması hedefleniyor.

Edremit’te Roman vatandaşlara yönelik eğitim ve gelişim merkezi kurulması planlanırken, yaklaşık 1000 kişilik hedef gruba sosyal fayda sağlanması öngörülüyor

Edremit İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün proje başvuru sahibi olduğu “Anneler ve Çocuklar Eğitime, Güvenli Geleceğe” isimli projede ise; dezavantajlı kesim olarak Edremit ilçesindeki Roman vatandaşlara yönelik eğitim ve gelişim merkezi kurulması planlanıyor. Ayrıca SOGEP’in istihdam edilebilirliği artırmak ve sosyal içerme önceliklerine yönelik kurgulanan projede, yaklaşık 1000 kişilik hedef gruba sosyal fayda sağlaması öngörülüyor. Proje kapsamında eğitimleri alan bireylerin iş ve meslek kursları yoluyla istihdam edilmeleri amaçlanıyor.

Sındırgı’da kurulacak merkez ile düşük gelirli çiftçilere doğal kökboyası ürettirilecek olup dezavantajlı kadınların istihdamı sağlanarak bebek ve çocuklar için; kıyafet, bere, atkı ve oyuncak üretimi yapılacak

Sındırgı Belediyesinin proje başvuru sahibi olduğu; Sındırgı Kaymakamlığı, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Aydın Üniversitesinin proje ortağı olduğu “Sındırgı Doğal Boya ve Tekstil İnovasyon Merkezi” isimli projede de; İlçede düşük gelirli çiftçilere sözleşmeli tarım modeli ile uygun bedelli arazi verilerek kökboya bitkisi ürettirilmesi hedefleniyor. Projede Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin GMKA’ya sunarak desteklenen “Jeotermal ile Sağlıklı Gıda” isimli projesinde yer alan Jeotermal Sebze Meyve Kurutma Tesisi’nde su buhar kazanları kullanılarak kökboyası ve pigment elde etmek amacıyla boya atölyesi de kurulacak.

Kök boyayla boyanan iplerle proje kapsamında kurulacak olan tekstil atölyesinde dezavantajlı kadınların istihdamı sağlanarak doğaya saygılı üretim ile ekolojik tekstile ve sürdürülebilir modaya katkı sunacak 0-6 yaş grubu bebek ve çocuklar için kıyafet, bere, atkı ve oyuncakların üretimi yapılacak. Üretilen kökboyası ve pigment ile üretilen tekstil ürünleri kurulacak kooperatif aracılığıyla proje iştirakçi olan firmalar tarafından satış ve pazarlaması sağlanacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu