Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir’de Isınıyor, Barajlar Susuz

Balıkesir’de Isınıyor, Barajlar Susuz

Küresel ısınmanın etkileri Balıkesir’de de etkisini göstermeye başladı. Özellikle son üç yıldır Balıkesir’de kış aylarında yer altı ve yerüstü su kaynaklarını besleyen kar yağışının görülmemesi, sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi Barajlarda ki su miktarını ciddi bir şekilde etkilemeye başladı.

Gözle Görünen Kuraklık

Balıkesir sınırları içinde olup yol güzergâhında izlenebilen, Çaygören, İkizcetepeler ve Havran Barajlarında gözle görünür bir şekilde baraj sularının çekildiği gözlenirken, söz konusu kuraklığın bu yılda devam etmesi halinde ortaya çıkacak tablonun, iç açıcı olmayacağı öngörüsünde bulunuluyor. Balıkesir’in içme suyunu karşılayan İkizcetepeler’de doluluk oranı 2019 Ekim ayında %54,6 iken şu anda ki doluluk oranı %33,84 olarak görünüyor.

BASKİ Beceri Gösteriyor Ama!

Bölgede son iki yıldır özellikle kırsalda yaşanan kuraklığa Büyükşehir Belediyesine bağlı BASKİ’nin artezyen kuyular ile çözüm üreterek gösterdiği beceri sayesinde, şimdilik su sorununun çok fazla hissedilmediği, ancak önümüzdeki aylarda kuraklığın sürmesi halinde yer altı kaynaklarının da etkileneceğine dikkat çekiliyor.

Sorun Yerel Değil Genel

2020 yılı içinde gerek Kış aylarında, gerekse İlkbahar ve şu an içinde bulunduğumuz Sonbahar aylarında yağışların yetersiz oluşunun da yine küresel ısınmanın etkisine bağlı olduğunu belirten İklimbilimciler, Sorunun lokal değil dünyayı ilgilendiren genel bir sorun olduğunu ifade ediyor.

Haber Kamil Akyürek

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu