GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Balıkesir’de İstihdam Artışa Geçti

Balıkesir’de İstihdam Artışa Geçti

BASİAD “ Balıkesir’in İstihdamı Son Bir Yılda 13 Bin 537 Kişi Artarak; 206 Bin 162 Kişi Oldu.”

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği Organları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 31 Aralık 2021 tarihinde; 2021 Ekim Ayı itibari ile açıklanan son veriler üzerinden istihdam değerlendirme toplantısı yaptı.

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği istihdam konusunu SGK tarafından açıklanan veriler üzerinden ele aldı.

Baysal “ İstihdam Dahada Artacak”

Yapılan inceleme sonucu Balıkesir’in istihdamının Ekim 2020 tarihinden Ekim 2021 tarihine gelindiğinde ayrıca 13 bin 537 kişi artarak 206 bin 162 kişiye ulaştığı anlaşıldı.  BASİAD Başkanı Ümit Baysal; Balıkesir’in son bir yıllık istihdam performansına baktığımızda yıllık baza yüzde 7 oranında artış yaptığını görüyoruz; bu dönemde Balıkesir için sıkıntılı olan konu ise son bir aylık performansta yani Eylül 2021’den Ekim 2021’e gelindiğinde aylık bazda yüzde -1,1 lik bir kayıpla istihdamımızda aylık bazda 2 bin 2 yüz kişilik azalış olmasıdır dedi. Başkan Baysal aylık azalışın yıllık ortalamada bir dalgalanma olmasını umduklarını ve 2022’nin Ekim ayına geldiklerinde Balıkesir istihdamında ayrıca en az yüzde 10’luk bir atış görmeyi ümit ettiklerini söyledi.

Kadın Girişimciliğinde Artış Görülüyor

Başkan Baysal ülke genelindeki kadın çalışan sayısının bir yıl öncesine göre 379 bin kişi artarak 5,1 milyon ile toplam istihdam içinde yüzde 31,3’e yükselmesi ve ayrıca BASİAD ailesi içinde kadın girişimci BASİAD üye sayısının da önemli artış trendinde olmasından büyük bir mutluluk duyduklarını ifade etti. Verilerin incelenmesi ile; “SGK Ekim ayı verilerine göre, sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 4,9 oranında artarak 22,4 milyon olarak gerçekleşmiştir. Toplam sigortalı çalışanların yüzde 72,6’sını oluşturan sigortalı ücretli çalışan grubu yıllık olarak yüzde 5,9 (899 bin) artmış ve genel eğilimi belirleyici olmuştur.

Esnaf-çiftçi grubundaki değişim yüzde 4,2 artış yönünde olmakla beraber alt sınıflarda eğilimler farklılaşmaktadır; bu dönemde esnaf sayısında yüzde 6,9 (159 bin) artış olmuştur. Çiftçi sayısında ise yüzde 11,9 (67 bin) düşüş görülmüştür. Diğer bir ifadeyle, 2013 yılında 1 milyonun üzerinde olan sigortalı çiftçi sayısı, uzun dönemdir gerileme eğilimindedir ve ayrıca Ekim 2021 itibarıyla 500 bin seviyesine düşmüştür.”

 Son Altı Ayın En Düşük İstihdam Artışı 3 Ana Sektörde

Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 52,7’sini oluşturan 3 ana sektörde son altı ayın en düşük istihdam artışları gerçekleşmiştir. Toplam sigortalı ücretli çalışanların yüzde 27’si imalat, ayrıca yüzde 15,3’ü toptan ve perakende ticaret ve yüzde 10,4’ü inşaat sektörlerinde istihdam edilmektedir. Yıllık değişimlere bakıldığında, inşaat ve imalatta yüzde 8’in üzerinde artışlar görülmekte beraber söz konusu oranlar yıl içindeki düşük seviyelere ayrıca işaret etmektedir. Benzer değerlendirme toptan ve perakende ticaret sektörü (yıllık artış yüzde 4,6) için de geçerlidir. Diğer taraftan, sigortalı ücretli çalışanların yüzde 8,5’ini oluşturan dördüncü ana sektör olan idari ve destek faaliyetindeki istihdam son bir yılda yüzde 9,1 oranında gerilemiştir.”  Şeklinde istihdam gerçekleşmesi olduğu anlaşılmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu