GündemEğitimSiyasetTürkiye Gündemi

Balıkesir’de Kadro Var Öğretmen Yok!

Balıkesir’de Kadro Var Öğretmen Yok!

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin yazılı bir açıklama yaparak, öğretmen atamalarındaki gerçeği kamuoyuyla paylaştı. 2020-2021 döneminde Balıkesir’de 1177 öğretmen açığı olmasına rağmen,  566 ücretli öğretmenle eğitim yapıldığını ifade eden Aytekin “ücretli öğretmenlik AKP’nin eğitim sistemine vurduğu bir hançerdir. Eğitim almış insanları ders başı ücretle çalıştırmak, asgari ücretten dahi aşağı bir seviyede gelire mahkum etmek bu ülkenin öğretmenine yapılacak en büyük yanlıştır. Yeni eğitim döneminde en az 60 bin atama ile öğretmenlerimizin mutlaka atanması ve ayrıca  bu yanlıştan dönülmesi gerekir” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:Ücretli öğretmenlik, AKP iktidarının yarattığı en büyük sorunlardan birisidir. Üniversite eğitimi almış öğretmenlik formasyonunu vermiş öğretmenlerin atamasını yapmak yerine, ücretli öğretmen  çalıştırmak ve ayrıca girdikleri ders başına ücretlendirmek eğitime verilen değerin de bir göstergesidir. AKP döneminde eğitimin geldiği içler acısı nokta, geleceğimize dair endişelerimizi büyütmektedir. Öğrenciler okuldan, öğretmenler öğrencilerden, ayrıca hem öğretmenler hem öğrenciler ise bilimden koparılmış, ortada hiçbir vasfı kalmayan okullar icat edilmiştir. Tüccar bakan mantığıyla eğitim sistemine yaklaşılmasının sonucunu ise ülkemizdeki herkes görmektedir.

Okullarda kadro olmasına rağmen, atamalar yapılmamakta, öğrenciler de öğretmenler de mağdur edilmektedir.  Ücretli öğretmenlik için eğitim fakültesi mezunu olmak da şart değildir. Üniversite bitiren, iki yıllık meslek yüksek okulu mezunları da açık öğretim fakültesi mezunları da ücretli öğretmen olarak görevlendirilmektedir.  Ücretli öğretmen olarak çalışan gençlerimiz, alanında çalışamadığı iş bulamadığı için bu yolu tercih etmektedir. Diğer yandan, öğretmenler de ataması yapılmadığı için inşaatlarda çalışıp can vermektedir.

1177 Norm Kadro Açığı Varken, 566 Ücretli Öğretmen Çalışıyor

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Balıkesir’imizde de bu durum içler acısı bir şekilde karşımızda duruyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapması gereken ücretli öğretmen alımını tamamen kaldırmak, tüm öğretmenleri kadrolu olarak atamak olmalıdır. Özellikle Haziran ayında emekli olan öğretmenler düşünüldüğünde, ayrıca en az 60 bin öğretmen ataması gerekmektedir.

Fakülte Mezunu Olmayan Öğretmenler Var

Bakanlık verilerine göre 2020-2021 eğitim öğretim döneminde, 1177 norm kadro açığı varken, 566 ücretli öğretmen görevlendirildiler. Okul öncesi öğretmenliğinde 41 norm açığı varken, 50 ücretli öğretmen bu branşta çalışıyor. Üstelik bunların 9’u önlisans mezunu. Aynı şekilde Branş öğretmeni olarak 720 açık varken, toplam 304 öğretmen ücretli olarak çalışıyor. Ve bunların 29’u önlisans mezunu. Tablo böylece ortadayken, Milli Eğitim Bakanlığı’na düşen, öğretmenleri öğrencilerle, öğrencileri de öğretmenleriyle buluşturmaktır. Bu atamaların bir an evvel yapılması ve ayrıca ücretli öğretmenlik olayının derhal kaldırılması gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu