Balıkesir Son Dakika HaberleriGündem

Balıkesir’de Kazılarda Bulunan En Gizemli Şeyler!

Kazıda Bulunan En Tuhaf  5 Şey!

Balıkesir’de Kazılarda Bulunan En Gizemli Şeyler! Balıkesir’de antik kazı bölgelerinde bulunan ilginç kazılardan bulunanları derledik. İşte kazıda bulunan en ilginç şeylerden birkaç tanesi…

Balıkesir’de Kazılarda Bulunan En Gizemli Şeyler!

K 1

2.500 YILLIK “BAGABAZOS’UN ZAR OYUNU”

Balıkesir’deki Daskyleion Ören Yeri’nde sürdürülen arkeolojik kazılarda ise  2.500 yıllık zar oyunu tablası bulundu. Oyun tablasında “Bagabazos’un zar oyunu” bulunmuştu

Kafatasi Kemik

KAFATASI VE KEMİKLER

Balıkesir’in Edremit ilçesinde Antandros Antik Kentinde kazı çalışmalarında kafatası ve kemikler bulunmuştu.

L 2

SERAMİK FIRINI

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce yapılan kazıda Baraj suları altında kalacak bölgedeki kazıda iki evreli kilise, vaftizhane, çevre mezarları, kayaya oyulmuş mezarlar ile tarımsal üretime dönük depo mekanları, yüksek kapasiteli şarap işliği ve seramik fırınına rastladı.

Balıkesir’de Kazılarda Bulunan En Gizemli Şeyler!
Balıkesir’de Kazılarda Bulunan En Gizemli Şeyler!

LİDYALILARIN EKMEK RENDESİ

Dasykleion’da yapılan kazıda ise hayvan kemikleri, tohum ve mutfak eşyaları ele geçirildi. Bu arada iki kedi ve fare kemiklerine de rastlandı.  Ayrıca Bu buluntu bize Lidyalıların farelerden kurtulmak için kedi beslediklerini gösterdi.  Lidyalıların ekmek rendesi çorbası yaptıkları da kazıda belirlendi.

Lidya Mimari2

LİDYA KRALININ YAŞADIĞI SARAY DUVARI

Daskyleion’da yapılan kazılar neticesinde Lydia Kralı Daskylos’un içinde yaşadığı saraya ait duvar kalıntıları açığa çıkartıldı. Taş temel üzerine kerpiç duvarlardan oluşan saray duvarlarında üç evreli yanık tabakalar ele geçmiş.

Biraz daha Kyzikos Kyzikos’ un ölümünden sonra Tirrhenialı Pelesgoslar Kyzikos’u işgal ettiler. Daha sonra M.Ö.1200’lerde Ege ve Balkanlar’ dan Anadolu’ya göç eden kavimlerle tanıştılar.
Bir süre İonia şehirlerinin en önemlilerinden biri olan Miletos’ un (Söke- Balat Köyü) kolonisi olarak varlığını sürdüren Kyzikos Kenti, bağlı bulunduğu zengin Lydia Devleti’nin M.Ö. 546 tarihinde Kyros tarafından yıkılmasıyla birlikte Pers egemenliğine geçmiştir.

    M.Ö. 3. y.y.’ da Marmara Denizi’nde ticaret yolları üzerinde olması nedeniyle büyük önem kazanmış olan Kyzikos, M.Ö. 2. y.y.’da Bergama ile de iyi ilişkiler içine girmiş, bir bilim ve kültür merkezi haline gelmiştir.

Haber: Bülten

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu