Balıkesir'de Kenevir Baskını

Balıkesir’de Kenevir Baskını. Balıkesir’in Bigadiç ilçesinde jandarma ekipleri kırsal bir mahallede kenevir yetiştirildiği bilgisini aldı.
Balıkesir’de Kenevir Baskını. Balıkesir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri Bigadiç ilçesinin Dedeçınar kırsal mahallesinde kenevir yetiştirildiği bilgisini alınca operasyon düzenledi. Ekipler operasyonda H.M ve K.D. isimli şüphelileri gözaltına aldı. Yaklaşık 70 kök de kenevir ele geçti.
Bigadiç Hakkında
Bigadiç, Türkiye’nin Balıkesir ilinin güneydoğusunda kalan bir ilçesidir. Türkiye’nin ve dünyanın en önemli Bor mineralleri madenlerinden birine sahiptir. Ayrıca, Selenyum ve Kükürt bulunan kaplıcalarıyla da vardır. Tarih boyunca çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır.
Bigadiç’in bilinen en eski adı, “Şans Tanrıçasının İkizi” anlamına gelen Didi-Moti-He’dir. Ayrıca, Bigadiç gibi isimlerin ise “Suyu bol olan yer” anlamına gelir. Ayrıca “Kuyusu bol olan yer”, “Sulak yer” anlamına gelir. “Sulu ova, sulu yer” anlamına geldiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra, değişik efsanelere göre Bigadiç adının Romalı bir generalden veya Bergama Kralı’nın oğlunun adından geldiği rivayet edilmektedir.
Diğer bir bakış açısına göre ise, Bigadiç’te çok boğa yetiştirilmesi nedeniyle Boğadıç denildiği ileri sürülmektedir. Halk arasında da çok yaygın olan bu söyleniş tarzının Bigadiç’te dericiliğin çok gelişmesi ile de izahı yapılmak istenmektedir.
Buna ek olarak, Bigadiç tarihi gelişimi içerisinde Achyraos, Begadia, Bigados, Bugadıç ve nihayet Bigadiç isimlerini almıştır.
Bigadiç ve çevresinde tarih öncesi dönemlere ışık tutan en dikkat çekici yerleşim Babaköy civarındadır. Bahsi geçen yerleşimin 20. yüzyıl başlarında Fransız mühendis Paul Gaudin tarafından keşfedilen Kırkağaç-Gelenbe yakınındaki Yortan Mezar Kültürü’nün bir uzantısı olduğu kabul edilmektedir.
MÖ 4000-2150 arasında var olan Yortan Kültürü kendine özgü nitelikleri olan bir kültürdür. Mezar armağanları bakımından da Thermi, Troya ve Beyce Sultan keramik ve diğer buluntularla karşılaştırılabilir. Bu bakımdan Yortan Kültürü’nün çevre kültürler ile ilişki içerisindedir.
Ayrıca daha fazla haber için tıklayın…
Haber Merkezi