GündemGörüntülü Haberlerİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir’de ki “MAVİ VATAN” Mayın Avcıları Nefes Kesiyor

Balıkesir’de ki “MAVİ VATAN” Mayın Avcıları Nefes Kesiyor

 

Balıkesir Erdek ilçesinde konuşlu Mayın Filosu Komutanlığı, tespit ve imhasında önemli görevler icra ediyor. Dahası, mayınların temizlenme aşaması ile ilgili görüntüler nefes kesiyor.

 

Mayin Filosu Dunya Capinda Seckin Bit Yere Sahip 01

Mayın Filosu Komutanlığı, bir yandan eğitimlerine düzenli olarak devam ediyor. Diğer yandan, uluslar arası tatbikatlarda da görev alıyor. Dahası, mayınların tespit ve imhasında insansız su altı araçlarını da kullanıyor. Öte yandan, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle, Karadeniz’de sürüklenen mayın tehdidine karşı da daima hazır bekliyor.

Mayın Filosu Dünya Çapında Seçkin Bir Yere Sahip

Komutanlık bünyesinde “Engin” ve “Aydın” sınıflarındaki mayın avlama gemileri özellikle dikkat çekiyor. Ayrıca, “Engin” ve “Aydın” gemileri, NATO’nun en etkin mayın gemileri arasında yer alıyor. Filo, sonar sistemleri, insansız su altı araçları ve mayın harbi dalgıçlarıyla, dünya çapında seçkin bir yere sahip olmayı sürdürüyor.

Mayin Filosu Dunya Capinda Seckin Bit Yere Sahip 02

Gemiler her an göreve hazır

TCG Alanya Gemisi Komutanı, Deniz Binbaşı Mehmet Devrim Dikmen, konuyla ilgili AA muhabirine konuştu. Dikmen, filoda mayın karşı tedbirleri kapsamında, 11 geminin olduğunu belirtti. Ayrıca, gemilerin  5’inin Engin, 6’sının Aydın sınıfında olduğunu ifade etti.

Akdenizdeki En Etkili Mayin Filosu

Dikmen, Mayın avlama konseptinin donanmaya Engin sınıfı mayın avlama gemileriyle 1999 yılında girdiğini belirtti. Dikmen, “Bu tarihten itibaren mayın filomuz, ‘Engin’ sınıfı mayın avlama gemileriyle uluslararası tatbikatlarda büyük başarılar elde etti. Ayrıca, Akdeniz’deki en etkili mayın filosu olarak anılmaya başlanmıştır.” dedi.

 

Binbaşı Dikmen, 2005’ten itibaren donanmaya katılan Aydın sınıfı gemilerle ilgili de şu bilgileri paylaştı:

 

“Aydın sınıfı mayın avlama gemileri, dünya bahriyelerindeki mayın avlama gemileri arasında mevcut en son teknolojiye sahip. Dahası, NATO’nun en etkin gemileri olarak ön plana çıkmaktadır. Belirli derinliklerde oluşabilen sıcaklık tabakaları nedeniyle tespit edilemeyen mayınları, tespit ediyor. Üstelik, değişebilir derinlikli sonarı sayesinde tespit edebilme özelliğine sahip. Ayrıca, bu gemilerde, mayınlar uzaktan kumandalı su altı cihazları vasıtasıyla teşhis ve imha edilmektedir.

Akdenizdeki En Etkili Mayin Filosu 02

Karadeniz’de sürüklenen mayın tehdidine yönelik mayın avlama gemilerimiz, mayın gözcülüğü seyri icra etmekte ve tespit edilecek mayınları verilecek emirle imha etmek için daima hazır durumda bulunmaktadır. Karadeniz’de deniz güvenliğinin ve seyir emniyetinin sağlanması maksadıyla verilen görevler etkinlikle yerine getirilmektedir.”

Seyir Harekat Subayı Deniz Üsteğmen Anıl Daşkın da “mayın harbi” görevleri arasında dökülen mayınların sonar sistemleriyle bulunarak etkisiz hale getirilmesinin de olduğunu ifade etti.

Üsteğmen Daşkın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sonar ile su altı ortam şartlarına bağlı tespit edilen temaslar detaylı incelenerek sınıflandırılıyor. Müteakiben teşhis ve imha aşamaları uygulanıyor. Mayın harbi dalgıçları veya gemide bulunan uzaktan kumandalı su altı araçları marifetiyle, mayın olduğu belirlenen temaslar, mayının derinliğine bağlı olarak, yine mayın harbi dalgıcı veya uzaktan kumandalı sualtı aracı vasıtasıyla etkisiz hale getirilmektedir. Bu işlemler dinamik oto pilot sistemi sayesinde mayının tesir alanına girmeden, son derece hassas bir şekilde yürütülmektedir.”

 

Uzaktan Kumandalı Su Altı Cihazıyla Mayınlara Patlayıcı Yerleştiriliyor

 

Mayın imha işleminde ilk aşama tespit ve teşhis. Savaş Harekat Merkezi subayı Deniz Teğmen Furkan Kaan Altınok süreci şöyle aktardı;

“Tespit ve teşhis ilk ve önemli aşama. Ardından, mayınları etkisiz hale getirme işlemi başlar. Özellikle bu iş için eğitim almış “mayın harbi dalgıçlar” bu mevkiye dalar. Daha sonra ise mayına patlayıcı yetiştirir. Patlayıcının daha sonra fünye ve fitille irtibatlanması sağlanır. Son olarak ta emniyetli bir şekilde infilak etmesi işlemi gerçekleşir” şeklinde aktardı.

Akustik Sinyal İle Paylatılıyor

Teğmen Altınok, ayrıca mayınların uzaktan kumandalı su altı aracı cihazıyla da imha edildiğini belirtti. Altınok, “PAP Mk 5 cihazı sonar tarafından sınıflandırılan temasların hem teşhis, hem de etkisiz hale getirilmesinde en etkili araçlarımızdan biridir. Uzaktan kumandayla gemiden sevk edilen PAP cihazı, mayının olduğu mevkiye sevk edilir. Ardından, üzerindeki patlayıcı mayının yanına bırakılır ve cihaz gemiye alınır. Akustik sinyal gönderilerek patlayıcının infilak etmesi sağlanır.” diye konuştu.

Akdenizdeki En Etkili Mayin Filosu 01

Sonar astsubayı Sonar Üstçavuş Hasan Köseler ise personelin mayınlı sahadan uzak tutularak insan hayatını riske atmadan mayınları tespit edebilen otonom su altı araçlarının kullanılmaya başlandığını vurguladı. Köseler, “Gavia” hafif otonom su altı aracıyla kablolu ve kablosuz haberleşme kullanılarak, belirli derinliklerde mayın tespiti ve teşhisinin ardından mayınlarının etkisiz hale getirilebildiğini dile getirdi.

Balikesirde Ki Mavi Vatan Mayin Avcilari Nefes Kesiyor

Gemideki görevlerinden biri gözcülük olan Sözleşmeli Porsun Çavuş Nedim Kortal da dürbünle arama yaptığını ve yaklaşmakta olan gemilerle su üstündeki cisimler hakkında köprü üstü personeline rapor verdiğini aktararak, “Mayın gözcülüğü yaparak denizlerimizin güvenliğine katkıda bulunmaktan ve mayın avlama gemilerimizde görev yapmaktan büyük bir gurur duyuyorum.” ifadesini kullandı.

AA-Miraç Kaya

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu