Gündem

Balıkesir’de Kış Hazırlıklarında Kadın Dayanışması

Balıkesir’de Kış Hazırlıklarında Kadın Dayanışması

 

Geçmişten gelen imece usulü kış hazırlıkları geleneği Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde yaşatılmaya devam ediyor. Kış aylarının yaklaşması ile birlikte kadınlar arasında kış hazırlıkları telaşı başladı.

 

Kis Hazirliklari 6

 

Kışlık Yufka, Börek Olarak Tüketiliyor

Günün ilk ışıklarıyla kış ayları için hazırlık yapan kadınlar, imece usulü her gün bir kişinin kışlık yufkasını yapıyor. Pişirilen yufkalar, kışın ekmek ya da börek olarak tüketiliyor. Kimileri ise yöresel tirit ile sofralarını süslüyor. Hisaralan kırsal mahallesinde kış hazırlığı telaşı yaşayan kadınlar imece usulü kışlık yufkalarını hazırlıyor.

El Yapımı Lezzetler

Günün ilk ışıklarıyla hazırlıklara başlayan kadınlar, her gün bir kişinin kışlık yufkasını pişiriyor. Akşama kadar süren pişirme işleminin ardından yufkalar, kurutulmaya bırakılıyor. Kuruyan yufkalar, soğuk kış günlerinde ekmek veya börek olarak tüketiliyor. El yapımı yufkalarla pişirilen börekler kış sofralarına ayrı lezzet katıyor.

 

Kis Hazirliklari 1

 

‘’ Başka yerde katmer diyorlar ama biz çörek diyoruz’’

Emine Saltan İHA muhabirine şöyle konuştu, “Her yıl Ekim ve Kasım aylarında kış hazırlıkları için komşularla toplanırız. Yufka, Makarna, çörek hepsini yapıyoruz. Şimdi de çörek yapıyoruz. Bunlara çörek diyoruz. Başka yerde katmer diyorlar ama biz çörek diyoruz. Katmer de diyebiliriz. Bugün sana yarın bana. Öyle birbirlerine yardımcı oluyorlar. Öyle parayla marayla değil. Bizde para geçmiyor. Her şeyi kendimiz yaparız’’.

‘’Akşamüstü Gözleme olarak Dağıtılır’’

Mahalle Muhtarı Sezgin Altınöz ise, “Sonbahar ayları geldiği zaman kışlık hazırlığını yapmak için yufkasını olsun makarnasını olsun, erişte makarnasını sırayla bir gün birinin bir gün birinin kışlık yiyeceklerini yaparlar. Onun içinde burada imece usulü kimse kimseden ücret almayarak bu iş devam etmektedir. Yani bu hemen hemen köyümüz halkı genel olarak işte 3-5 kişi bir yerde 3-5 kişi bir yerde bunu sırayla yaparlar yani. Gelene gidene de akşamüstü her gelene birer çörek olarak, birer gözleme olarak dağıtırlar. Hem hayır yapmış olurlar hem kışlık ihtiyaçlarını karşılamış olurlar” dedi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu