Gündem

Balıkesir’de Kurban Bayramında Trafik Tedbirleri Alındı

Vatandaşların, 31 Temmuz Cuma günü başlayacak olan Kurban Bayramı tatilini huzur ve güven ortamı içinde geçirmesini sağlamak, tatil süresince kamu hizmetlerinin sunumunda herhangi bir aksaklığa yol açmamak amacıyla birtakım tedbirler alındı.

 

Balıkesir Valiliği öncülüğünde İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Koordinesinde hayata sokulan tedbirler kapsamında karayollarındaki “turizm ve tarımsal” amaçlı seyahatlerin ve uzun mesafelere bağlı olarak “seyahat sürelerinin artacağı” göz önünde bulunduruldu. Trafik güvenliğinde oluşabilecek olumsuz etkileri en aza indirmek ve trafik kazalarıyla en seri şekilde mücadele edebilmek için başta hız ihlalleri olmak üzere, toplam ve sürekli taşıt kullanma süreleri, şerit kullanma, hatalı dönüşler, yakın takip ve kavşaklara yaklaşırken yavaşlama gibi kural, yasaklama ve kısıtlamalara yönelik bütün hususlar bu bayramda göz önünde bulundurulacak.

 

Bayramda Polis ve Jandarmaya Trafik hariç Görev Verilmeyecek

 

Kurban Bayramı için trafikte güvenlik amacıyla alınan tedbirler kapsamında Polis ve Jandarma trafik personeline trafiğin tanzimi ve denetimi dışında görev verilmeyecek, büro hizmetlerinde görevli personel denetim ekiplerine takviye edilecek, trafik hizmetleri dışında nöbet/ vekalet/ ikiz görevlendirme yapılmayacak.
Öte yandan   Trafik birimlerine ait hizmet binalarının çevre koruma nöbetleri, bayram süresince takviye edilen genel hizmet personeli tarafından tutulacak, tüm trafik personeli fiilen denetim hizmetlerinde görevlendirilecek. Bayram tatili süresince trafik birimleri, genel hizmet/asayiş birimlerinden en çok sayıda personel ile takviye edilecek, ayrıca gerek görülmesi halinde diğer birimlerin resmi araçlarından da yararlanılacak.  Trafik ekiplerinin özellikle kazaların yoğun olduğu sorumluluk güzergâhlarında “Algılanan Yakalanma Riski Duygusu”nun geliştirilmesine yönelik olarak “görünür” olmaları sağlanacak, güzergâhta ekip araçlarının tepe lambaları açık olacak, bekleme ve denetleme noktalarındaki ekip ve personelin görünürlüğünü artırmak amacıyla ekip araçları yola 90° açıyla bulundurulacak.

 

 

Kaza yeri veya ihtimali Olan yerlerin Röntegeni Çekilecek

 

Bayramda görevde olacak olan Polis ve Jandarma önemli bir görevi daha yürütecek. Kaza ihtimali ve kazaların yaşandığı yerlerin adeta röntgenini çekecek ve bu yollara özel planlar hazırlanacak.
Trafik birim amirlerince, “Karar Destek Sistemleri” olarak da adlandırılan istatistiki verilerden de yararlanarak, sorumlulukları altındaki karayolunda kazaya sebebiyet veren ihlallerin nerelerde gerçekleştiği ve bunların hangi ihlaller olduğu, bu ihlaller nedeniyle kazanın meydana geldiği kavşak geometrisi, yatay ve düşey geometri, oluş türleri, zamanları, sürücü kusurları ile kaza yerleri gibi bilgilere dayalı olarak denetimlerin yapılacağı kesimler ve saatlere ilişkin planlar oluşturulacak.

Trafik ihlalleri ve kazaların arttığı kesimler ile trafiğin yoğunlaştığı bölgelere, trafik ekiplerinin görünürlük etkisini ve sıklığını artırmak amacıyla yaptırılan “Maket/Model Trafik Ekip Araçları”nın temiz, bakımlı ve gece de görünürlüklerinin artırılması amacıyla tepe lambalarının çalışır vaziyette bulundurulması sağlanacak. Bayram öncesi bütün maket araçlarının bakımı yapılacak. Sadece ihlal yapan taşıtlar değil, çevirme ekiplerinin bulunduğu noktalarda diğer araç sürücüleri de durdurularak “Yüz Yüze İletişim” kurulacak, durdurulma nedenleri ile hız yapmamaları, araçta ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takmaları, cep telefonuyla görüşme yapmamaları, okul ve yaya geçitleri ile kavşak giriş ve çıkış noktalarından geçen veya geçmek üzere olanlara durarak yol vermelerinin gerektiği, şerit kullanma ve yakın takip kurallarına riayet etmeleri, kavşaklara yaklaşırken yavaşlamaları ve “dikkat ve konsantrasyonları” nın dağılmaması amacıyla her iki saatte on dakika mola vermeleri konusunda bilgilendirilecek.

 

“Trafik Personeli Bayramdan Sonra İzin Alsın”

 

 

Alınan tedbirler kapsamında trafik ekiplerinin izin günlerinde de hassas olunması gerekliliği hatırlatıldı. Buna göre, “Trafik personelinin mazeret-senelik izinleri görevi aksatmayacak şekilde bayram sonrasına planlanacak. Şehirlerarası karayolları üzerindeki İlçe Emniyet Müdürlükleri/Amirlikleri ekipleri, ilçe giriş-çıkışları ile trafiğin yoğun olacağı kavşaklarda düzenleme ve denetleme görevlerini görünür şekilde ve kazaların olmasını önlemek amacına yönelik olarak icra edeceklerdir. Trafik ekip ve personel sayısının yeterli olmaması halinde, diğer birimlerden karma ekipler oluşturulacaktır. Bu nedenle trafik tedbirleri talimatı İlçe Emniyet Müdürlükleri/Amirlikleri ve İlçe Jandarma Komutanlıklarına gönderilecektir.

 

 

Tarımsal Faaliyet Yoğunluğu Göz Önünde Bulundurularak Bilgilendirmeler Yapılacak

 

Tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı bölgelerde karayolu üzerinde tarımsal zirai araçları, traktörler, biçerdöverler ve benzerlerinin uygunsuz olarak trafikte seyretmelerine izin verilmeyecek, kısıtlama ve yasaklara uymaları ile traktör römorklarına arkadan çarpma, traktörlerin tarladan karayoluna katılımı sırasında meydana gelen yandan çarpma şeklindeki kazalar, römorkların uygunsuz ve görüşü engelleyecek şekilde yüklenmesi ve bu araçların fenni muayene ve sigortalarının yaptırılması konusunda denetimlerin yanı sıra Ziraat Odaları ve diğer platformlarda bilgilendirme çalışmaları yapılacak.Yaz mevsiminde motorlu bisiklet ve motosiklet kullanıcılarının daha fazla karayolu üzerinde bulunacağı, turizm ve sahil kesimlerine seyahatlerinin artacağı dikkate alınarak, üzerinde koruma başlığı ve gözlüğü, diğer araçlarda ise emniyet kemeri ve çocuk bağlama sistemleri kullanımı ile ilgili denetimlere önem verilecektir. Emniyet kemeri kullanmanın trafik kazalarında hayat kurtarmadaki önemine ilişkin inanç ve farkındalığı artırmak amacıyla eğitim ve denetim faaliyetleri bir arada yürütülecek.

 

Balıkesir ve Manisa Yolu Üzerindeki Yaşam Tünelinde Bilgilendirme Yapılacak

 

 

Modifiye edilmiş araç, abart egzoz, uygunsuz ışık donanımları (standart dışı renkte daha güçlü ampul ve ışık veren ya da güçlü beyaz led ampul vb.) ve harici ses sistemi kullanılmasının önlenmesi amacıyla, hedef bölge ve saatlerde, asayiş ekipleri ile birlikte müşterek denetimler yapılacak, tespit edilen araçlar trafikten men edilerek, Ek- 40 Uygunsuzluk Tespit Tutanağı düzenlenerek muayeneye sevk edilecek. Yaya önceliği/güvenliğiyle ilgili, “Yaşam İçin Kısa Bir Mola” sloganıyla oluşturulan “Yaşam Tüneli” bulunan illerimizde, bu alanlarda taşıt sürücülerine/yolculara; cep telefonu kullanımı ve hızlı araç kullanmanın dikkat ve algıyı azaltarak yayaların geç fark edilmesine veya fark edilmemesine neden olduğundan bahisle kısa video/slayt gösterimleri yapılarak, eğitim çadırlarının etkin bir şekilde kullanılması sağlanacaktır.

 

 

Kazalar En Geç Bir Saat İçinde sisteme girecek

 

Herhangi bir nedenle karayolunun trafiğe kapandığı durumlar ile ölümlü, 5 ve daha fazla yaralanmanın olduğu ya da önem arz eden kişilerin karıştığı trafik kazalarına ilişkin bilgilerin Emniyet Genel Müdürlüğüne (0505 318 00 88 ve 0312 462 21 91/92 numaralı telefonlar) zaman kaybetmeksizin ön bilgi verilmesi, en geç bir saat içinde tüm ölümlü ve/veya yaralanmalı trafik kazalarının tablet veya masaüstü bilgisayarlardaki “Kaza Bildirim Programı”na veri girişinin yapılması, PolNet sistemi gayri faal olmadığı sürece kazalara ilişkin faks gönderilmemesi, Jandarma sorumluluk alanında meydana gelen ölümlü/yaralanmalı trafik kazalarının en geç bir saat içinde Jandarma Trafik Bilgi Sistemine (JTBS) girilerek, gün bitimine yakın saatlerde meydana gelen ve JTBS üzerinden veri girişi yapılamayacağı değerlendirilen kazaların 00.00’dan önce Trf.Şb.Md./Ks.A.leri tarafından J.Trf. WhatsApp grubu üzerinden bildirilmesi ve kazaya ait işlemlerin bitmesini müteakip derhal JTBS’ye bilgi girişinin yapılması, Yapılacak olan denetimler planlanırken, son 3 yılda trafik kazalarının yoğun olarak meydana geldiği yerler, günler, saatler, güzergâhlar, kaza oluş türleri, sürücü kusurları ve trafik yoğunlukları göz önünde bulundurularak gerekli tedbirler alınacaktır. Kurban Bayramı tatili süresince içkili ve içkisiz umuma açık yerler Jandarma ve Emniyet birimlerince etkili şekilde denetlenecek. Trafiğin yoğunluk kazanacağı Körfez Bölgesi çevresinde ve turizm hareketliliği olan bütün ilçelerimizde genel güvenlik ve trafik yönünden alınan tedbirler arttırılacak. Bayram tatili süresince, bütün yerleşim yerlerinde asayiş ve güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarılacak, tatil beldelerinde, turizm hareketliliği yaşanan yerleşim yerleri ve buralara ulaşan güzergahlarda yaya ve motorize ekipler sürekli görünür durumda olacak. Tatil süresince Covid-19 mücadelesi kapsamındaki tedbirlerin uygulanmasının denetimine titizlikle devam edilecek, kural ihlallerine ve olumsuz görüntülerin ortaya çıkmasına fırsat verilmeyecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu