GündemÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

Balıkesir’de Kurye Olmak

Balıkesir’de Kurye Olmak

 

Balıkesir’de ve tüm Türkiye’de özellikle pandemi döneminde önemi artan kuryelerin internet ortamından yapılan alışveriş alışkanlıkları ile birlikte iş yükleri de arttı. Kuryeler artık her yerde ve hemen hemen herkes, evine, işyerine kurye aracılığı ile ya yemek söylüyor yada alışveriş ürününü getirmesini istiyor.

 

“KURYECİLİK İŞİNDE PARA VAR”

Balıkesir’de kuryecilik yapan bazı işçilerin MERHABA’ya yaptıkları açıklamalarda hava şartlarının yaşattığı zorluklar ve özellikle yayaların dikkatli olmadığı düşünceleri öne çıktı. Balıkesir’de kurye olarak çalışan Kerem Tunca (26) yaklaşık 3 aydır kurye olarak çalıştığını belirtti. Kurye olarak trafikte yaşanan sıkıntılarımız elbette var ancak ben çok sıkıntı yaşamadım. Öncelikle bu işi seçme nedenim para. Şartları güzel ve genç girişimciysen getirisi güzel diye düşünüyorum ”dedi.

“SIKINTIMIZ TRAFİKTE YAYALAR”

23 yaşındaki Nurullah Özeygün ise Balıkesir’de kurye olmak bana göre labirent gibi en çok sıkıntıyı yayalarda yaşıyorum. Özellikle sokak aralarında her an biri çıkabiliyor. Hem zamanla hem de insani bir sınav geçiriyorum gibi hissediyorum” dedi. Kuryecilik yapacak kişi pratik olmalı ve insanların beklentilerinin nasıl olacağını empati yaparak düşünebilmeli diyen Özeygün “Balıkesir’de beni şaşırtan çok olay yaşadım. “şeklinde konuştu.

BALIKESİR’DE KURYECİLİK GEÇİCİ İŞ OLARAK GÖRÜLÜYOR

Balıkesir’de kurye olarak çalışan Kerem Tunca,  yaklaşık 3 aydır kurye olarak çalıştığını belirtti. Tunca mesleği ile ilgili MERHABA’ya yaptığı açıklamasında, “ Sosyal medyada popüler olan dan ürün isteme çok daha fazla oluyor. İnsanlar özellikle 45-50 yaş genellikle bize karşı olumlu cümleler kullanıyor. Ancak yaş aralığı farklı olanlarda cümleler biraz farklılaşabiliyor. Bu iş genellikle geçici bir iş gibi görülüyor. Kurye olarak trafikte yaşanan sıkıntılarımız elbette var ancak ben çok sıkıntı yaşamadım. Öncelikle bu işi seçme nedenim para. Şartları güzel ve genç girişimciysen getirisi güzel diye düşünüyorum. Kurye para alışverişi çok yapmıyor online yapıldığında sıkıntı zaten olmuyor. Kışın sıkıntı oluyor ve özellikle hava yağmurlu ise trafikte yoğun olduğu için sıkıntılar yaşayabiliyoruz.”dedi.

 

Dsc 0007

 

HERŞEYİN BİR KURALI VAR

Kerem Tunca “2018’de turizmden mezun oldum. Kıyafet sektöründe çalıştım. Herşeyin bir kuralı var ve bu kurallar çerçevesinde çalışıyorsun. İnsanlarla çok muhatap olmuyoruz ve bir aile gibi olunuyor. Tek sıkıntı motorcu olmak aşırı bir dikkat gerektiriyor. Yağmur ve çamur varsa sıkıntı büyük. Yazında hava sıcak herkes dışarıda çok kalabalık oluyor nereden aniden bir insan çıkacağı belli olmuyor ve buda ciddi bir sıkıntı olabiliyor. Evli bir kişinin kurye işini sağlıklı yapabileceğini çok düşünmüyorum. İşsizlik konusunda yaşanan sıkıntılarda olabiliyor ama Üniversite mezunu arkadaşlarımız ve altyapıda çalışan arkadaşlarımız var kurye olarak .Bu arkadaşlarımız 30 yaş ve altı.30 yaş üstünün kaldırabileceği bir iş bence değil. Yorucu bir iş değil zaman çok hızlı geçiyor. Bence bir sene çalışılırsa ve para biriktirilirse kazancı süper diyebilirim.”

“PAKET SÖYLÜYORLAR SÖYLEMEDİK DİYEREK ŞAKA YAPANLAR VAR! “

23 yaşındaki Nurullah Özeygün ailem bu işi yapmamı hiç istemedi ancak ben seviyorum. Bana göre parası güzel ve kolay bir iş. Tabiki zorlukları var. Özellikle hava yağmurlu ise bazen yollar çamur oluyor. Birde gecikebiliyoruz. Stres yapıyoruz ama sonuçta iş. Benim en çok etkilendiğim bu işte şu oldu. Pandemi döneminde paket siparişini götürdüğüm evin kapısını çaldım. Açtılar biraz gecikmeli oldu siparişim. Kapıyı açan ben sipariş vermedim diyerek yüzüme baka baka gidebirlirsin soğumasın paketin dedi.Şaşırdım çok. Tam geri dönecektim ki evden bir ses daha sipariş benim diye bağırdı. Evden kahkahalar yükseliyor. O anda kendimi kötü hissettim. Nelerle karşılaşıyoruz.Sabırlı olmak ve sakin olmak bence çok önemli.Sakin biriyim ama çok kızdım o gün.Yansıtmıyorsunuz şikayet edilir diye ancak bazen alaya alanlar oluyor böyle.”diyerek düşüncelerini paylaştı. Motokuryecilikte kask takmanında önemli olduğunun altını çizen Özeygün kazam hiç olmadı ama arkadaşım kaza yaptı.Kask gerçekten hayat kurtarıyor”dedi.

NERELERDEN YÜRÜMELİYİZ ?

Moto kuryeciler Federasyonundan edinilen bilgilere göre nerelerden yürünmeli? Yolda karşıdan karşıya geçerken nasıl geçmeli ? konularında yararlı bilgiler şöyle veriliyor; Cadde ve sokaklarda yürürken daima yaya kaldırımlarından yürüyünüz. Yaya kaldırımlarından yürürken daima sağ taraftan yürüyünüz.Yaya kaldırımlarında, sizden başka yayaların da olacağını düşünerek dikkatli davranınız.Yaya kaldırımı bulunmayan cadde ve sokaklarda yürümek zorunda kaldığınızda, yolun sol kenarından yürüyünüz. Çünkü, ülkemizde trafik sağ taraftan çalıştığı için sizde sağ taraftan yürüdüğünüzde yolun sağını kullanan araçlar sizin arkanızda kalacak ve siz araçları göremeyeceksiniz. Ancak sol taraftan yürüdüğünüzde karşınızdan gelen aracı rahatlıkla görebilir ve herhangi bir tehlike anında kendinizi kurtarma şansınız olacaktır.

 

Dsc 0001

 

KALDIRIMI OLMAYAN YOLLARIN SOL KENARINDAN YÜRÜYÜNÜZ.

KARŞIDAN KARŞIYA NASIL GEÇİLİR?

*Yola inmeden önce kaldırımın / banketin kenarında durunuz.Önce Sola, daha sonra sağa, tekrar sola bakılarak yol kontrol edilir, eğer araç gelmiyorsa veya çok uzak mesafedeyse yol dik olarak koşmadan hızlı adımlarla yürünür,Yolun ortasına gelindiğinde tekrar sağa bakılarak,yine koşmadan hızlı adımlarla yürünür ve geçiş tamamlanır.Karayolları taşıtlar için yapılmıştır. Bu nedenle ilk geçiş hakkının araçlara ait olduğunu asla unutmayınız.

Siz lütfen iki kere dikkatli olun.

Yollarda gece yürümek zorunda kaldığınızda yine yolun sol kenarından yürüyünüz ve sürücüler tarafından görülmeniz için üzerinizde açık renkli giysiler veya elinizde el feneri, yansıtıcılı eşya vb. bulunmalıdır.

KARŞIDAN KARŞIYA NERELERDEN GEÇİLİR?

Alt geçitlerden,Üst geçitlerden,Yaya geçitlerinden,Okul geçitlerinden, Trafik Polisinin bulunduğu yerlerden,Trafik ışıklarının bulunduğu yerlerden, Sayılanların hiç birisi yoksa köşe başlarından(100 metre dahilinde kavşaktan) geçilmelidir. Çünkü; hangi yönden gelirse gelsin tüm araçları rahatlıkla görebilirsiniz.

Nursima Akyürek’in Özel Haberi

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu