GündemÖzel Haberler

BALIKESİR’DE MANİFATURACILIK TARİHİ

Balıkesir’de yılların manifaturacısı 80 yaşındaki Teoman Şumlu,  meslekte 60 seneyi devirdi. Uzun yıllardır manifaturacılık yaptığını söyleyen Şumlu, eski kumaşların kalitesinin günümüzde olmadığını belirtirken, Balıkesir’deki manifaturacılık tarihine de ışık tuttu.

Yaymacılar Caddesi’nin 1960’lı yıllarda manifaturacılar Çarşısı olduğunu belirten Teoman Şumlu, o çarşısının yerini hazır giyime bıraktığını söyledi.  MERHABA’ya konuşan Şumlu, sentetik kumaşların fizik hastalıklarını arttırmasıyla ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ben eğitimini bitirdikten sonra babamın işi için yanına gelip çalışmaya devam ettim.

 “MANİFATURACILAR KONFEKSİYONA YENİLDİ”

Teoman Şumlu, “Firmamız Balıkesir’de 1934 yılında kuruldu. Yaklaşık 84 yıllık bir firmayız. Bende  bizzat 60 senedir burada çalışıyorum. Eskiden kumaş sektörü tamamen yerli üretime dönüktü. Sümerbank yerli fabrikalarımızdandı. Sümerbank ile birlikte daha Çukurova, Kayseri Birlik gibi pek çok  fabrikalarımız vardı. Manifaturacılık çok tercih edilen bir işti. Ama günümüzde pek talep yok. Toplasan 5-6 tane manifaturacı kaldık” ifadelerini kullandı.

ESKİDEN YERLİ ÜRETİM VARDI ŞİMDİ YURTDIŞINDAN GELİYOR

Sağlığa zararlı kumaşların vücuttaki elektrolitleri bozduğunu söyleyen Şumlu, “Eskiden fizik tedavi hastanesi nedir bilmezdik. İnsanlarda böyle hastalıklar yoktu. Herkes doğal giyinirdi ama şimdi sentetik kumaştan yapılan çarşafın üzerinde yatılıyor. Sonra gömlek, elbise gibi sentetik ürünleri üzerimize giyiyoruz. Eskiden herşey yerli üretime dayanırdı şimdi ürünler yurtdışından geliyor. Şimdi müşterimize gönül rahatlığıyla ürün satamıyoruz. Çünkü yurtdışından ne geliyor, kumaş içeriği nedir bilmiyoruz. O yüzden pek huzurlu değiliz” şeklinde konuştu.

“KIRIŞMAYAN KUMAŞ SAĞLIKLI DEĞİLDİR”

Müşterilerin buruşmayan kolay ütülenebilir kumaşlar tercih ettiğini söyleyen Şumlu, “Şimdi müşteriler kırışmayan kolay ütülenir kumaşlar istiyorlar. Fakat bunlar sağlıklı ve doğal kumaşlar değil. Pamuklu ve sağlıklı kumaş elbette kırışacaktır” dedi.

NEREDEN NEREYE?

Manifaturacı Teoman Şumlu, “Eskiden Manifaturacılar Çarşısı vardı. Yaymacılar Caddesi üzerinde bulunuyordu. 40 ya 50 tane manifaturacı vardı. Şimdi toplasak 5 ya da 6 tane manifaturacı kaldık. Meslek yok oluyor. Benim gençliğimde mesleğimiz çok daha iyiydi. 1960’lı yılları özlüyoruz. Bitmek üzere olan bir meslek. Artık yetişmiş eleman bulamıyoruz. Mesleğimizin geleceği yok. ” dedi.

“ESKİ GÜNLERİMİZİ ARIYORUZ”

Eski günlerini aradıklarını söyleyen Şumlu, “Kumaşlarda kullanılan boyalar o kadar sakıncalı ki. Bize gelen kumaşları ellerken ellerimiz boyanıyor. O kadar kötü kumaşlar var. Evlerde de yıkanınca boyası çıkan kumaşlar vardır. Bu o kumaşın ne kadar sağlıksız olduğunu gösterir. Ben açıkçası gidişattan memnun değilim. Eski günlerimi arıyorum. Sümerbank’ın Çukurova’nın çıkardığı mamulleri hala arıyoruz” ifadelerini kullandı. Merhaba Haber

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu