GündemKöşe Yazıları

Balıkesir’de Mantar Yetiştirme ve Mantarın Faydaları

Balıkesir’de Mantar Yetiştirme ve Mantarın Faydaları

 

Bugün mantarın sağlık için faydalarını aktarırken Balıkesir’de yetiştirilen mantarlarla hem şehrin hem de üreticilerin kazanımlarını da hatırlatmak istedim.

Balıkesir’de bir süredir dur durak bilmeyen bir tarım çabası var. Bu çabaya Mantar Üretim Projesi de eklendi. Üretici kadınlar Proje ile birlikte mantar üretim aşamalarını birlikte inceleyip üretim ağlarını yakın takibe alıyor.

Mantar, bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği ile hücre yaşlanmasına karşı savaşırken Kolesterolü düşürücü özelliği ile de tercih edilen bir lezzet diyebiliriz. Ayrıca mantar metabolizmayı ve bağırsak sağlığını destekliyor. Mantar iyi bir mineral, lif ve vitamin içeriğine sahip.

Hep duymuşuzdur düşük kalori ve düşük yağ içerdiği için mantar kilo vermek isteyenler için de uygun. Mantar,k an şekerini ve kan lipid seviyelerini düşüren, yara iyileşmesini hızlandıran ve hatta kansere ve bağışıklık hastalıklarına karşı güçlü bir etkiye sahip olan çeşitli bileşenler içermektedir. Ayrıca antibakteriyel ve kortizon benzeri bir etkiye sahiptir ve vücuttaki iltihaplanma seviyelerini azaltır.

 

Kose Bedia Ucak

 

Mantar yüksek bir protein seviyesine sahiptir. 100 gram mantar ortalama 3,3 gram protein içerir. Bu nedenle et tüketimini azaltmak isteyenler, vejetaryenler ve veganlar için lezzetli ve değerli bir alternatiftir. Aynı zamanda yüksek ürik asit seviyeleri, gut veya romatizma nedeniyle hayvansal proteinden uzak durmak zorunda kalanlar için uygun bir besindir.

Mantar B grubu vitaminlerince zengindir. Mantarda bulunan B vitaminleri sinir sisteminin düzgün çalışmasına ve cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.  Mantar; mineraller açısından da zengin bir besindir. Potasyum, fosfor, selenyum, magnezyum, demir ve çinko içerir. Potasyum vücudun su ve elektrolit dengesi için önemli bir mineraldir.

Bu mineral aynı zamanda kas ve sinirlerin düzgün çalışması için de gereklidir. Magnezyum ile birlikte fosfor kemik ve diş oluşumunu destekler. Bu mineral aynı zamanda enerji metabolizması ve kaslar için de önemlidir.  Selenyum vücutta serbest radikal oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Selenyum ayrıca saç, tırnak ve dişler için de faydalıdır ve ayrıca antioksidan özelliklere sahiptir.

Mantardaki kitin adı verilen bir karbonhidrat zor sindirilebilmektedir. Bu nedenle, sindirim sisteminden geçmesi uzun zaman almaktadır. Kolay sindirilebilir yiyeceklerin hızla tetiklediği açlık hissi, mantar tüketildiğinde daha yavaş oluşur.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu