GündemDünyadan HaberlerÖzel HaberlerSiyaset

BALIKESİR’DE MİLLET KIRAATHANELERİNDE MİLLETE TAKILAN BAŞKANLARIN HİKAYESİ

Balıkesir Adnan Menderes Mahallesinde bulunan ve 2017 yılında dönemin Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur zamanında, Millet Kıraathanesinin ilk adımları atılmıştı. Uğur Millet Kıraathanesi vurgusuyla yaptığı açılış sonrası mahalleli ve mahallenin eski yeni muhtarı da Yel değirmeni cafe’ye o günden sonra Millet Kıraathanesi demişti. Taki düne kadar…

KIRAATHANE PARA ETMEDİ KAHVE DİYELİM

İçerisinde kütüphanelerle dizayn edilmiş çalışma masaları ve kafe bölümü ile dikkat çeken kaliteli mobilyaları bulunan Millet Kıraathanesi, yeni konsepti ile yer değiştireceği günü bekliyor ve tabi ki yeni anılacak ismi ile. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz İş adamı kimliğini öne çıkardı ve ticari olarak baktığı bu mekan için, Değirmen cafe işletmesinin olduğu günlere dönüş mesajı verdi. Mekana Kahvelerdeki oyun masaları kuruldu.

BALIKESİR BÜYÜKŞEHİR Mİ DEĞİL Mİ?

Kahvehane masaları önceki gün yerleştirildi. Kitaplar toplandı, götürülmek üzere karton kutulara yerleştirildi. Çalışma masaları toplatıldı ve bir köşeye kondu. Duvarlardaki kitap okumaya teşvik eden cümlelerin yer aldığı levhalarında bugün yarın kaldırılması bekleniyor. Kafe’ninse konsepti daha da değiştirilecek. Mahalleli fiyatları çok yüksek bulduklarını ve çok gelmediklerini söylüyor. Emekli mahallesiyiz diyen bazı kadınların gazetemiz aracılığı ile iletmek istedikleri birde istekleri var. “Mademki büyükşehir olduk artık Alışveriş yapabileceğimiz mekanları da buraya kazandırsınlar. Çarşıya merkeze gitmek zorunda kalmayalım, burada gün yapabilelim ama uygun fiyata yoksa niye gelelim. Poker oynayalım mesela!”

MİLLET KIRAATHANESİ ARTIK KIRAATHANE DEĞİL

2017 yılında dönemin kurucu Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur döneminde temelleri atılan Adnan Menderes mahallesindeki Yel değirmeni Cafe, Millet Kıraathanesi konsepti ile dizayn edilmişti. Adına Kuvayi Milliye Kütüphanesi denmişti. Mahalleli bazı hanımlar kıraathanenin temel atma töreninin kalabalık bir grupla yapıldığını açılışınınsa küçük bir grupla yapıldığını hatırlıyor. Bu açılış ise Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu zamanında. Ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz mahalledeki bir programa katıldığı sırada mahalleli ile ve buradaki ders çalışan birkaç çocukla kısa süreli sohbetler yapıyor. Bu sohbetin akabinde çalışanlara “sizlere bir hafta müddet burayı farklı bir konseptle hazır edeceksiniz. ”diyor. Bu konsept kapsamında ilk iş, çalışma masalarının kaldırılması, kitapların toplanıp karton kolilere yerleştirilmesi ve mobilyaların toplanması oluyor.

BİR YILI AŞKIN SÜREDİR HİZMET VERİYORDU

2017 yılında temeli atılan Millet Kıraathanesi Şehrin en havadar semtlerinden biri konumundaki Adnan Menderes Mahallesi’nde. Kuva-yi Milliye Anıt Parkı yanında bulunan Yel değirmeni Cafe, Millet Kıraathanesine dönüştürülmüştü. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Adnan Menderes Mahallesinde Fırıntaş A.Ş. tarafından işletiliyor. Yeldeğirmeni Cafe “Millet Kıraathanesi” adıyla 1 yılı aşın süredir faaliyet gösteriyordu. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın buraya yaptığı ziyaret sonrasında değişim geçirecek. Mahalleli kadınlar “Biz eskiden buraya daha çok gelirdik. Bize uymadı ancak sayıca çok olmasa da düzenli gelen öğrenci ve gençler var” diyor.

KAZANÇ SAĞLAMIYOR

Adnan Menderes Mahallesinde bulunan Millet Kıraathanesinin cafe bölümünün kazanç sağlamadığı gerekçesi ile değiştirilmesine karar verildi. Bu karar Yılmaz’ın ziyareti sırasında sorduğu sorulara karşılık verilen cevaplar ve mahalleli bazı kadınların poker vb.. oyunları oynamak istediklerini belirtmesiyle birlikte değişimin yaşanmasının yolunu açan bir çalışma oldu. Millet Kıraathanesinin mobilyalarının yeni Çamlık alanına taşınacağı ve dışarıda kullanılan ahşap mobilyaların ve hatta kitaplarında Çamlık’taki planda tasarlanan kütüphaneye taşınması öngörülüyor. Millet Kıraathanesi yaklaşık 4 milyon liraya mal olmuştu. 3 bin metrekarelik proje alanı kapsamında inşa edilen tesisin zemin katında 432 metrekarelik kapalı ve 253 metrekarelik açık alan var. 397 metrekarelik tesisin birinci katında 73 metrekarelik çok amaçlı salon yer alıyor. Peyzaj uygulaması kapsamında tesislerde 128 metrekarelik çocuk oyun, 712 metrekarelik yeşil ve bin 1120 metrekarelik sert zemin uygulaması var. Kıraathanenin kütüphane ve ders çalışma masalarının olduğu bölümler boşaltıldı. Şerit çekilerek geçişin önlendiği kıraathane bölümü yeni konsept hazırlığında. Öte yandan dışarıdaki çocuk oyun alanlarında bir değişiklik henüz yapılmadı. Kahvehanelerde gördüğümüz oyun masaları dün kıraathaneye yerleştirildi. En dış bölümüne ise farklı masalar kondu.

“YENİ BİR ADIM”

Millet Kıraathanelerinin yapılacağı ve açılacağı bilgisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hatay’da yaptığı bir konuşması sırasında dile getirilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, millet bahçelerinin ardından ‘Millet Kıraathanesi’ açacağız demişti. “Yeni bir adım” diyerek tanımladığı kıraathaneler için ayrıca İskambil oynanan değil, kitaplarla döşeli, içeride kahvesi, keki olacak. Gençlerimiz yaşlılarımız gelecek. Hem kitabını okuyacak, hem kekini alacak, çayını kahvesini alacak; ücretsiz, ücretsiz. “demişti. Öte yandan Çay, çorba ve kahvenin ücretsiz olduğu Zeytinburnu’ndaki Seyyidnizam ve Merkezefendi Millet Kıraathanelerini örnek model olarak göstermişti.
Kapıları 24 saat açık olan ayrıca çay, çorba ve kahvenin ücretsiz olduğu Seyyidnizam ve Merkezefendi Millet Kıraathaneleri, çok yakında Türkiye’deki diğer illerle de tanışıyor olacak denmiş ve şehirlerde Millet kıraathaneleri için adımlar atılmaya başlamıştı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN “ÖRNEK” GÖSTERDİĞİ MİLLET KIRAATHANESİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği örnek kıraathanelerde kitap okumak ya da ders çalışmak isteyenler sıcak ve soğuk meşrubat ikramlarının yanı sıra internet, fotokopi ve tarayıcıdan da ücretsiz yararlanabilecek. Zeytinburnu’nu ziyareti esnasında 24 saat açık olan Seyyidnizam ve Merkezefendi Şehir Kıraathaneleri’ni çok beğendiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’ye örnek olacak bir kıraathane. Zeytinburnu Belediyesi gerçekten çok güzel bir proje yapmış, çok beğendim. Gençlerimize hayırlı olsun diyorum. Biz, neslimizi kitaba yöneltmenin gayretindeyiz. Bu sebeple de gençlerimizin okuma alışkanlığını artırmak için Millet Kıraathaneleri’ni artırma noktasında ilk adımı attık. Şimdi projelerimiz hazırlanıyor. İnşallah bu tarz kıraathaneleri ülkemizde daha da yaygınlaştıracağız.” demişti. Kitap kültürünü yaygınlaştırmak ve okumayı teşvik etmek amacıyla 2016 yılında açılan Merkezefendi Millet Kıraathanesi’nde çay, çorba, kahve gibi sıcak ve soğuk meşrubatlar belediyenin ikramı. Kitap okuyan ya da ders çalışanlara çay ve kahvenin ücretsiz sunulduğu kıraathanede, öğle ve akşam saatlerinde ise günde iki kez olmak üzere çorba ikramı yapılıyor. Sessiz, sakin ortamı ve alışagelmişin dışındaki hizmetleriyle kitapseverlerin uğrak noktası olan kıraathaneye gelenler mola vermeden kitap okumanın ve ders çalışmanın keyfine varıyor.

BALIKESİR’DE MİLLET KIRAATHANESİ DÜN-BUGÜN-YARIN

Balıkesir’de atılan adımların neticesinde İlk Millet Kıraathanesi Altıeylül İlçesine nasip oldu. Altıeylül ilçesi Plevne Mahallesi’nde bulunan İsmail Akçay Parkı içinde inşa edilen Plevne Millet Kıraathanesi törenle açıldı.Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı’nın girişimleri ve Bilnet Okulunun işletmecisi Okan Telaşeli’nin katkıları ile açılan Millet Kıraathanesinin Balıkesir’de ikinci ve üçüncü adımları da atıldı.Yine Altıeylül’e nasip olan bu adımlarda Başkan Hasan Avcı, Dinkçiler Mahallesinde bulunan eski baruthanenin Altıeylül’ün ikinci Millet Kıraathanesi haline geleceğini söyledi. Avcı, “2023 yılına kadar 10 Millet Kıraathanesi yapacağız”demişti.Atılan hizmet adımlarını aşama aşama yeri geldiğinde www.gazetemerhaba.com’dan da takip edebileceksiniz.Dinkçiler mahallemizde bulunan eski baruthane binasında yapılacak kıraathane 3 bin 750 m2 ‘lik bir parkın yanında tarihi bir alanda yapılıyor. 300 m2 kafeterya, 150 m2 kütüphane yapımı planlanıyor. İki parkı birleştirildiğinde 8 dönümlük yeni bir yaşam alanı Dinkçiler, Hacıilbey, Kasaplar ve Altıeylül mahallerindeki vatandaşların hizmetinde olacak. İkincisi; Sultan Alparslan Kültür Evi ve Parkı. Cuma pazarı yanında yapılan projenin şu an kabası bitti, tesisatları döşeniyor ve sıvaları yapılıyor. 3,5 dönümlük bir alanda oluşturulacak. Bin 300 m2 inşaat alanı olan projenin bodrum katında Altıeylül Belediyespor’a tahsis edilmesi planlanıyor.Tekvando, judo gibi spor dallarında idman yapan çocuklarımızın faydalanabileceği 300 m2 lik bir bölüm olacak. Zemin katta 300 m2 restoran- kafeterya – sosyal birimler olacak. Birinci kat 340 m2 kütüphanesi olacak. Açılış tahmini olarak 2020 yılı olarak planlanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu