GündemDünyadan HaberlerÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

Balıkesir’de Müze Sizi Bekliyor

Balıkesir’de Müze Sizi Bekliyor

 

Balıkesirliler Neden Kuvayi Milliye Müzesini Tanımalı ?

 

Balıkesir’in Kuvayi Milliye Şehri olmasının anlamı buradan geliyor bu yüzden gençlerimizin ve her yaştan vatandaşımızın gelmesi çok önemli. Kurtuluş Savaşı İzmir’in işgali sonrasında ilk direniş örgütlenmesi burada yani Balıkesir’de yapıldı.

Mehmed Vehbi Bolak’ın döneminde giydiği üniformalar Kuvayi Milliye Müzesinin giriş katında sağ salonunda bulunuyor.

Balıkesir Müzesinin alt katında etnografik malzemeler ve kurtuluş zamanındaki eserler bulunuyor. Şimdi günümüzde dokuma malzemelerine ve yemek tabaklarını gördüklerinde insanlar ‘’Aa bundan benim dedemin evinde de vardı’ ’diyorlar.

Gümüş ve Altın Sikkeler Sergileniyor

Ankara’da ilk meclis kurulduğunda çatı yok. ‘Parka var’ insanlar evlerinden birer kiremit getirip kuruyorlar ve o zaman o parka o kadar değerli. Müzenin 2. katında 4 tane salon var. Birinde sikke salonu 1560 yıllarında Osmanlı padişahlarının bastırdığı gümüş ve altın sikkeler sergileniyor. M.Ö  Bizans, Roma, Osmanlı ve bazı dönemlerden kalma sikkeler bulunmakta.

 

039Eb1Af E614 47C0 95D4 06634407919C

 

Müze İçerisinde Müze Mağazasından Hediyelik Alınabiliyor

Müzede üst kata çıkarken sikke salonu, arkeoloji salonu ve etnografya salonu işaretleri vatandaşı bilgilendirmek amaçlı bulunuyor. Balıkesir İli Antik Yerleşimleri haritası da müze içerisinde mevcut, antik kentler hakkında bilgiler ve sikkeler hakkında bilgiler duvarlarda yazıyor. Müze içerisinde Museum Shop (Müze mağazası) şeklinde vatandaşların satın alabileceği Kuvayi Milliye anahtarlık ve birçok hediyelik ürün mevcut.  Binanın tarihçesiyle ilgili bilgiyi vatandaşlar binanın girişinde bulabiliyorlar. Millî Mücadele yıllarında karargâh olarak kullanılmış ve binada birçok tarihi eşya bulunmuştur.

Müzeler Unutulmamalı ve Sanal Ortamda Kuvayi Milliye Müzesi Olmalı

“Balıkesir Kuvayi Milliye Müzesine başka şehirden sanal ortamdan ulaşmak isteyenler ulaşamıyor çünkü henüz öyle bir ortam hazırlanmamış. Eğer ödenek ve imkân bulunabilirse sanal ortamda müze kesinlikle olmalı. Koca saatimiz de unutulmamalı ”diyen Balıkesirliler var.

Balıkesir’de günümüzde hala süren 3 kazı Var

Bakanlık onaylı arkeolojik kazılar gerçekleşiyor. Balıkesir’de gerçekleşen 3 kazı yeri var.  Daskyleion Manyas İlçesinde ve Kyzıkos Erdek İlçesinde arkeolojik kazı alanları olarak bilinen yerler.  Daskyleion Pers Kenti yani uç kentten Kyzıkos Roma şehri olarak biliniyor. Buradaki eserler 2000’li yıllardan beri gelmekte ve Bandırma müzesine götürülüyor.

 

A60D2Ecf 3B3B 41E3 A5B4 D5B7028089Eb

 

Müze Her Gün Açık Ve Ücretsiz

Müzedeki salonlardan birisi de Antandros Salonu Altındağ’a giderken sağ tarafta kalıyor. Prof.Dr. Gürcan Polat bu alanlarda kazı yapıyor. Buradan çıkan eserler hakkında bilgi alınabilir. Müze sürekli açık. Yazın hafta içi ve hafta sonlarında vatandaşlar gidip ziyaret edebilirler. Kuvayi Milliye Müzesi ücretsiz bir müze.

Antandros’ta Villalar

Kış döneminde bazen açık olmayabiliyor ama bu durumda r güvenlikle irtibata geçebilir ve gün ayarlayıp ziyaret edilebilir. Altınoluk Antandros bölgesinde birçok mimari yapı bulunmakta bölgede hamamdan kaplıcasına kadar birçok tarihi yer var. Antandros antik kentinde birleşik kamulaştırılmış binalar o zamanın villaları bulunmakta.

Yıldırım Cami Zağnos Paşa Cami Kadar Bilinmiyor

1388’de Yıldırım Beyazıt tarafından yapılan Yıldırım Cami, Balıkesirliler tarafından eski cami diye biliniyor Yıldırım Cami eski cami olarak anılırmış. Zağnos Paşa Cami daha çok ismi duyulmuş o da eski bir cami ancak Yıldırım Cami de bilinmeli. Balıkesir’e gelen turistlere ve vatandaşlarımızın ziyaret etmesi gereken yerlerden birisi de Yıldırım Cami.

Adramytteion Antik Kenti Balıkesir

Balıkesir’in Burhaniye İlçesinde 2000 yılına ait kalıntılar tespit edilmiş ve paleoliyik yapı kalıtı bulunmuş. Medeniyetler ve yerleşik şeyler oluşturulmuş. Osmanlıya Roma’ya, Bizans’a ait yapı kalıntıları bulunmaktadır. Liman kenti yarım metre suyun altında kalıyor. Limanla bağlantılı şehir Örenin bir 1970’li yıllara kadar mimarı aşırı yapılanmayla sit alanı ilan ediliyor. İstanbul Mimar Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji bölümü uzmanı Murat özgen Adramytteion ‘a kendi ekini getirdi ve kazı yaptı. Kazı alanları Ören’e ait yerleşim yeri bu konuda Murat hocaya sorup bilgi alınabilir.

Balıkesir’deki eslerler bulununca hangi müzeye gidiyor?

Balıkesir’de kuzey ve güney olarak ikiye ayırırsak Kuzeydeki eserler Bandırma’ya ve Güney’de bulunan eserler Balıkesir’deki Kuvayi Milliye müzesine gidiyor.  Müzelerin değeri ve Balıkesir’in kültürüne sahip çıkması çok önemli. Milli mücadele ruhunu kaybetmemek ve çocuklara ve gençlere bu ruhu kazandırmak elzem.

 

E534B621 7Bd9 4Aa2 8E84 C8Aaa43A5244

 

Kuvayi Milliye Müzesinin Geçmişini Hatırlayalım

Kuvayi Milliye Müzesinin tarihi çok geçmiş yıllara dayanıyor. Öncesinde bir mektep olan ve sonra belediye binası oldu sonradan Müze olarak kaldı. Kuvayi Milliye Müzesinin yanında bulunan İdari binada 50 yıl kadar bir sürede mevcut bulunmakta.  Kuvayi Milliye Müzesi ismini bu ülke için kendini feda eden insanlar halkın içinden çıkmış gerçek vatanseverler için yapılmıştır. Çok önemli isimlerden ve unutulmaması gereken isimlerden birisi de Mustafa Necati Beydir, Necatibey Eğitim Fakültesinin ismi de oradan geliyor 90 yaşında vefat eden bir vatanseverdir kendisi. Birçok ismini sayamadığımız kahramalar var. 2. Kuvayi Milliye donanmasının kurtuluş savaşından çıkıp mücadeleci ruhu bilmek önemli. Koca seyit Balıkesir için bir gurur Çanakkale savaşında bilinen bir isim. Balıkesir aynı zamanda kalkolitik, arkeolojik bir şehir.

Balıkesir’deki Vatandaşlara önerim

Balıkesir’de gidip görebilecekleri turistik alanlar önerimİ; Antandros’u ,Ayvalık’ı Balıkesir Kaz Dağlarını İDA’yı ziyaret etsinler.İDA Büyük Yunan tanrılarının tanrılara adanmış bir dağ olarakta bilinir. Ayrıca oksijen bakımından zengin ve bolluk içeriyor.  Balıkesir İstanbul-Marmara denizi arasında, Yunanistan’da Midilli adalarına bir geçiş Balıkesir’in bu anlamda ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz.

Haber:Nursima Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu