Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir’de Oluklu Kertenkele Yılan Sanılınca Korku Yarattı

Balıkesir’de Oluklu Kertenkele Yılan Sanılınca Korku Yarattı

 

Balıkesir Susurluk ilçesinde 1 metre boyunda oluklu kertenkele bir evin bahçesine girdi.

 

Ev sahiplerinin yılan sandığı oluklu kertenkele ev sakinlerinde korku yarattı. Ayrıca, korkuya kapılan ev sakinleri hemen yetkilileri aradı. Ancak, çağrıya yanıt veren itfaiye ekibi, bahçeye giren hayvanın oluklu kertenkele olduğunu tespit etti.

Balikesirde Oluklu Kertenkele

İtfaiye Ekibi “Bunlar Kesinlikle Yılan Değil Sakın Öldürmeyin”

Olay Susurluk’a bağlı Karşıyaka mahallesi 3. Sokak numara 8 adresinde bulunan adreste meydana geldi. Oluklu kertenkeleyi yakalayarak doğaya bırakan itfaiye ekibi, ayrıca bir uyarı da yaptı. İtfaiyeciler önce, Oluklu kertenkelenin kesinlikle bir yılan olmadığını vurguladı. Ayrıca, haşerelerle beslendiği için doğaya ve insana faydalı bir hayvan olduğunu özellikle belirtti. İtfaiyeciler ayrıca, olumlu kertenkelelerin kesinlikle öldürülmemesi gerektiğini ifade etti.

Oluklu Kertenkeleler, yılana benzeyen görüntüleri, uzun ve ayaksız oluşları nedeniyle halk arasında zehirli yılan sanılıp öldürülüyor. Oysa Oluklu Kertenkeleleri, insanlara zarar vermeyen, tam tersi zararlı böcekleri temizlediği için yararlı bir canlı.

Boyları 1,5 Metreye Ulaşıyor

Oluklu Kertenkeleler hakkında araştırmalar yürüten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD)  Bilim Danışmanı, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, bacakları olmadığı ve yılana benzediği için ‘Yılan Kertenkelegiller’ olarak adlandırıldığını belirtiyor. Ayrıca, bacaklarının bulunmaması ve 1,5 metreye ulaşabilen boyları ile ülkemizin hemen hemen her bölgesinde bir tür olduğunu da ifade ediyor.

 

Oluklu Kertenkeleleri Yılanlardan ayıran özellikler ise şunlar;

 

Göz kapaklarının ve başlarının hemen yan tarafında oldukça belirgin kulak açıklıklarının bulunması ile yılanlardan ayrılırlar. Yine vücutlarının yan tarafından başın hemen gerisinden başlayıp devam eden oluk şeklinde bir girinti vardır ve bu girinti nedeniyle türe Oluklu Kertenkele ismi veriliyor.

Balikesirde Oluklu Kertenkele 01

Ergin ve genç bireylerin renk ve desen özelliklerinin farklı olması, karıştırılmalarına neden olur. Tamamen zararsız olan ve besin zincirinde zararlı böcekleri tükettiği için, insana oldukça faydası olan bu kertenkele türünün, diğer tüm yaban hayatını oluşturan hayvanlar gibi öldürülmemesi, insanın daha sağlıklı bir yaşam sürdürmesi açısından oldukça önemli.

Haber: Kamil Akyürek

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu