GündemEkonomiİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir’de Son Yağışlar Arıcıları Sevindirdi

Balıkesir‘in Burhaniye ilçesinde, Mart ayında sık sık düşen yağışlar sevindirdi. Yağışlar yörede erken bahara neden oldu. Yağmur arıcıları da sevindirdi. Arıcılar kovanlarda bahar bakımı için seferber oldu. Arıcılar, şeker fiyatlarının yüksekliğinden ve sahte bal üretenlerden dert yakındı.

Sahte Bal Üretiminin Önüne Geçilsin

Burhaniye’de Mart ayında düşen yağışlar meraları yeşillendirdi ve arıcıları da sevindirdi. İki arıcı Orjan Tatil Sitesi yakınındaki kovanlarında bahar bakımı yaptı. Ragıp Sarıcalı ve Ramazan Salı, sahte bal üretiminin önüne geçilmesini istedi. Havaların yağışlı gittiğini anlatan Ragıp Sarıcalı,havaların yağışlı gittiğini ve arılardan ümitli olduklarını dile getirdi.Arıcılar Havran Birliği’ nin Balı Almasını İstiyor

Birlik Balı Almalı

Bizim bal para yaptığı zaman  seviniyoruz diyen Sarıcalı ” Arı Yetiştiricileri Birliği üyesiyiz ve Havran Birliğine kayıtlıyız. Birlik balları alsa bizim için çok iyi olacak. “dedi. Beraberinde  Balları karaborsacılara verdiklerini söyledi. Üreticiler balı 3 liraya alınıp 5 liraya satıyor. Bundan memnun olmadıklarını ve birliğin balı alması gerektiğini söylüyor.Beraberinde yağan yağmurla birlikte arı üreticisi hava durumundan memnun ve ümitli.

Yazi

 

Şeker Fiyatları Arıcıları Mutsuz Etti

Ramazan Salı ise “Bahar gelince arılar canlandı. Arılar çiçeği buldu ve başladı yavru atmaya. Bu gidişle iyi gibi ama Nisan yağmurları da güzel düşerse çok daha iyi olacak. Çünkü havalar iyi gitmedi ve balın olması mümkün değil”şeklinde konuştu. Şeker fiyatı 5 katına çıktı ve Bal fiyatını iki kat arttı ancak fiyat yüksek geldi. Bizim temel giderimiz şeker. Biz bu mevsimde şeker vermezsek arı açlıktan ölür.”dedi.  Balın yeteri kadar değerini bulmadığını düşünüyorum ve Bunlar bizim piyasamızı  bozdu. Bunlara devletin her zaman için el atması, bunlara fırsat vermemesi lazım” diye konuştu.

Bal
Balıkesir’de Bal üretimi yaygın. Bal, bal mumu, polen, arı sütü elde etmek için arıcılık sektörü Balıkesir’in her yöresinde yapılıyor. Böylelikle şehirde yılda Bin 600 ton bal üretimi gerçekleşir. Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit ve Havran ilçelerinde kovan sayısı oldukça yüksektir. Bunda Kazdağları’nın zengin florasının etkisi büyüktür. Özellikle Havran ilçesi, ilin toplam bal üretimi içerisinde önemli bir yere sahiptir.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu