Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir’de Sünnet Çocuğu Neden Deveye Bindiriliyor?

Balıkesir’de Sünnet Çocuğu Neden Deveye Bindiriliyor?

 

Balıkesir ve ilçelerinde sünnet olacak çocuğu deveye bindirme geleneği sürüyor.

 

Balıkesir’in Bigadiç ilçesinde de sünnet olacak çocuklar hala önceden deveye bindiriliyor ve şehir turu attırılıyor. Peki, bu gelenek ne anlama geliyor? Neden sünnet olan çocuklar develere bindiriliyor?

 

Balikesirde Sunnet Cocugu Neden Deveye Bindiriliyor 01

Develerin İyi Huylu Olması Önemli Rol Oynuyor

Bu geleneğin oluşmasında Develerin iyi huylu olması önemli rol oynuyor. Zira develerin, bir çocuğun talimatını bile anladığına işaret ediliyor. Özellikle bu sebeple hareket etmesi, sadece binek hayvanlarının kullanıldığı geçmişte onu en güvenli hale getiriyor. Devenin bir çocuk için dahi binek hayvanı olarak güvenli olduğunu gösteren bir çok örnek var. Ayrıca, develerin günlerce susuz kalmasına rağmen, su içmek için komut beklemesi en çarpıcı örnek olarak gösteriliyor.

0005

 

Develerin Uysal Oluşu ve Sabırlı Olmaları Tercih Nedeni

Sünnet çocuğunun deveye bindirilerek gezdirilmesi Develerin ilginç huyları ile de örtüşüyor. Ayrıca, asırlar boyunca kullanılan Develer sadık olmaları ve çok sabırlı olmaları ile öne çıkıyor. Geçmişte Develerle haşır neşir olan bedeviler, onların katır ve merkep gibi hayvanlara nazaran daha güvenilir olduğunu belirtiyor. Develer, günlerce susuz kalmalarına rağmen, su başına varınca itişip kakışmazlar. arkadaşlarının su içmesini sabırla beklerler. Sahiplerinden kaçsalar rahatlıkla hayatta kalabilecekleri halde, uysallıkla hizmet ederler.

Küçük bir çocuk onları çökertmek istese, alçak gönüllülükle diz çöküp sırtına bindirirler. Buna mukabil kendilerine kötülük edildiği zaman asla unutmadığı da söylenmektedir. Kısacası develer Allah’ın insanoğlunun istifadesine sunduğu nimetlerin en üstünlerinden biridir.

Balikesirde Sunnet Cocugu Neden Deveye Bindiriliyor 03

Tek Yada Toplu Sünnet Törenleri Yapılabiliyor

Sünnet; Erkek çocukların buluğ çağına girmeden sünnet edilmeleri anlamını taşıyor. Son yıllarda toplu olarak yapılan sünnet düğünleri ile de öne çıkan Bigadiç’te Belediye, toplu sünnet törenleri düzenliyor. Nedeni ise Maddi durumu yerinde olmayanlar için getirilen bir kolaylık sağlamış olması. Bigadiç’te toplu sünnet törenleri genellikle Bigadiç İlçesi’nin kurtuluş günü olan 4 Eylül haftasına denk getiriliyor.

Develer Unutulmaz Bir Anı Yaşatıyor

Sünnet düğünü sünnetten bir kaç gün önce başlıyor, çocuklar sünnet kıyafetleri giyip arkadaşlarıyla birlikte araba, fayton ,at yada deve’ye  bindirilip gezdiriliyor. Bigadiç ve Balıkesir’in ilçelerinde  Gelin gibi süslenen develere bir yardımcı eşliğinde bindirilen sünnet çocukları, unutulmaz bir anı yaşıyor ve ana cadde sokaklarda gezdiriliyor.

İslam Dininin Bir Gereği Yerine Getiriliyor

Anadolu’nun diğer bölgelerinde olduğu gibi Balıkesir yöresinde de sünnet İslam dininin bir gereği olarak yapılıyor. Sünnet istinasız toplumun bütün kesimlerince uygulanıyor. Toplumda Müslüman olmanın birincil koşullarından sayılan sünnet dinî bir gereklilik olmasının yanı sıra ferdin toplumsal olarak kabul görmesinin ön şartlarından bir tanesi.

Haber: Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu