GündemDünyadan HaberlerTürkiye Gündemi

Balıkesir’de Tarihten İzler; Lydia Kralı’nın Sardis’ten Hanedan Kavgaları

Balıkesir’de Tarihten İzler; Lydia Kralı’nın Sardis’ten Hanedan Kavgaları

 

Balıkesir’in Erdek İlçesinde Kyzikos, Kapıdağ eteklerinde antik tarihi kent insanları geçmişe sürüklüyor.

 

Neolitik ve Kalkolitik Çağda Erdek

Erdek ilçesinde Kurt Bittel tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Neolitik (M.Ö. 6. bin) ve Kalkolitik (M.Ö. 5. bin) Dönem’e kadar iniyor Ayrıca Mysia’ daki Olympos (Uludağ) yamaçlarında yerleşmiş olan, daha sonra Aisepos Ovası’na inen veya Thessalia’ dan bu yöreye yerleşmiş olan Dolionlar, Kyzikos’ da yaşayan en eski kavim olarak biliniyor.

Lydia Kralı’nın Sardis’ten Hanedan Kavgaları

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden edinilen bilgiye göre; Daskyleıon Antik Kenti Bandırma’nın 30 km. güneyinde herkes tarafından bilinen kuş cennetine çok yakın Ergili Köyünün 2 km. doğusunda Kuş gölünün güney-doğu ucunda yer alıyor.  M.Ö. 7.y.y.da Daskylos adıyla bilinen ünlü Lydia Kralı’nın Sardis’ten hanedan kavgaları nedeniyle buraya gelmesiyle kent Daskyleion adını alıyor.

Antik Yazarlardan Edinilen Bilgiler

Ayrıca  Daskyleion’da doğan oğlu Gyges daha sonra Lydia’ya geri çağrılıyor. Gyges Lydia’ya kral olduktan sonra şehre Daskyleion deniliyor. Daskyleion’da Troya gibi erken dönem yerleşimlerinin olduğu kenttir. Bazı antik yazarlara göre M.Ö.12. yüzyılda Aoellerden bir grup Daskyleion’a gelip yerleşmişler, Ancak kenti daha önceki dönemlere (Kalkolitik döneme) götürecek buluntular yüzey araştırmalarında ele geçmiş.

 

Tarihin Izleri Balikesir 1

 

Bölgedeki İl Araştırmayı Yapan Kişi; Kurt Bittel

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Orman Müdürlüğünden alınan bilgiye göre; bölgede ilk araştırmayı 1952 yılında Kurt Bittel yaptığı biliniyor.Antik metinlerin verdiği coğrafi bilgileri’de değerlendirerek Daskyleion’un bugünkü adı olan Hisartepeyi belirlendi. Daha sonra 1954 yılında Prof. Dr. Ekrem Akurgal kazıya başladı. 1960 yılına kadar devam eden kazı, 1988 yılında Prof Dr. Tomris Bakır tarafından yeniden başlatıldı.

Kyzikos Şehri Kyzikos’un Ölümü ile Adını Alıyor

Yunan mitolojisinde Gürcistan’da  var olan altın postu almak için, Yunanistan’dan yola çıkan Argonautlar yolda Dolionia (Kyzikos)’ ya uğrarlar. Kral Kyzikos Argonlar’ı iyi karşılar. Onları yedirir, içirir ve yanlarına bol kumanya vererek uğurlar. Yola çıkan Argonautlar o gece fırtınaya yakalanırlar ve karaya çıkarlar. Gece karanlığında tekrar Dolonia topraklarına çıktıklarını fark etmeyen Argonautlar, Kral Kyzikos’u ve yanındakileri düşman zannederek çarpışırlar. Ancak bu çarpışmada Kral Kyzikos ölür ve Kyzikos’un ölümüyle şehir Kyzikos adını alır.

Haber: Nursima Akyürek

Kaynak: http://www.balikesirkulturturizm.gov.tr/TR,90612/antik-kentler-oren-yerleri.html,

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu