GündemEkonomi

Balıkesir’de Tavuk Eti Üreticileri

Balıkesir’de Tavuk Eti Üreticileri

 

Balıkesir ili Karesi, Altıeylül, Bandırma, Dursunbey, Erdek, Gönen, İvrindi, Manyas, Savaştepe, Sındırgı, Susurluk,  Bigadiç, Edremit, Burhaniye ilçeleri Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği; kanatlı sektörü üretiminde yaşanan zorluklara dikkat çeken bir açıklama yaptı.

 

“Birikimleri Tüketiyoruz”

Tavuk eti, yumurta, damızlık üreticilerinin Balıkesir’deki temsilcisi Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Baltaş ve Başkan Yardımcısı Raşit Dokuz; üretim maliyet artışlarının; üreticinin birikimlerini de tüketmek üzere olduğunu söyledi ve sürdürülebilirlik zorlaşıyor dedi. Birlik Başkanı Bahattin Baltaş; Balıkesir’de Kanatlı Hayvan Eti Üreticilerinin sayısının 700’ü aştığını, birlik konusunu teşkil eden kümes adedinin 1.400’e dayandığını, üretimin damızlık alanını oluşturan ilk etap üreticilerin ülke için hayati önem arz eden potansiyeline sahip iken; üretim adına ortaya çıkan tablonun kar elde etmeyi terk edeli çok olduğunu daha da önemlisi üreticinin birikimlerini tüketmek üzere olduğunu söyledi.

Entegre Tesislerle Fiyat Anlaşmazlığı

Başkan Yardımcısı Raşit Dokuz; Balıkesir’in bir gıda şehri olduğunu ve bu gıda şehrinde işlenmiş ve paketlenmiş en büyük katma değeri yaratan gıda ürününün tavuk eti olduğunu ifade ederek; sektör üreticilerinin yüksek maliyet ve kar edememe sorunu yüzünden üretim potansiyellerini tüketmek üzere olduklarını söyledi. Balıkesir Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Bahattin Baltaş: “ Başta elektrik ve kömür maliyetlerinde yaşanan çok aşırı yükseliş, personel giderlerinde tahmin edilenin üstündeki artış, entegre tesisler ile başta fiyat olmak üzere ortaya çıkan anlaşmazlıklar, 2017 yılında yürürlüğe giren Sözleşmeli Üretim Yönetmeliği’ne uyulmaması gibi nedenler ile kanatlı hayvan eti üretimi büyük risk altındadır.

Bu Kış Tavuklar İçin Kömür Endişesi

Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu ile üreticilerimize yönelik kömür tahsislerinin çeşitli nedenler ile yapılamaması sonucu ortaya çıkan duruma göre bu kış tavuklar için hayati öneme sahip kömürün fiyatı bir tarafa tedariğinde dahi büyük sorunlar ile karşı karşıyayız. Mevzuatın ayrıntılı şekilde çıkarılmasına rağmen; entegre tesisler ile üreticiler arasında üretimin sürdürülebilirliğine yönelik ortam bir türlü tahsis edilememiştir. Ne yazık ki entegre tesislerin üreticilerin maliyetlerini, risklerini ve emeğini hakkı ile değerlendirme niyetinde olduğunu göremiyoruz. Bu durumdan dolayı üreticilerimiz çok büyük endişeler ile üretimin devamı için elinde avucunda ne varsa kullanmaktadır. “ dedi.

Üretici Bakıcılıkta Yaptı Teknisyenlikte

Balıkesir Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Raşit Dokuz: “ Kanatlı hayvan eti üretiminin temelini oluşturan bizler; ülkemizde sermaye birikiminin çok zor olduğu şartlar altında büyük sermayeler ile yatırım yaptık. Her birimiz birer yatırımcı ve girişimci olduk. Lakin üretimin şartları bizi o kadar zorladı ki mecburen her birimiz bakıcı olduk, yükleyici olduk. Elektrik teknisyeni, kömür, kavuz eksperi olduk. Bugün üretimimizin kar etme bir tarafa maliyet karşılığını alma bir tarafa zarar eder duruma geldik. “ dedi.HABER: MUHAMMED CAN AKYÜREK

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu