GündemKöşe Yazıları

Balıkesir’de Tiyatro Seyircisi

Ekim ayı itibariyle tiyatro sezonu açıldı.. Devlet Tiyatroları ve Özel tiyatrolar 2018/2019 tiyatro sezonu oyun repertuarlarına yeni oyunlar ekleyerek perde açtılar..

Biz de BSM oyuncuları olarak umutla, heyecanla yeni sezonun perdesini açtık ve ilk temsilimizi 6 Ekimde çocuk oyunumuzla verdik. Bu sene oyunlarımızın bir çoğunu güncelledik ve repertuarımıza yeni oyunlar ekledik. Yeni sezonda bu yeniliklerle seyirci sayımızı arttıracağımıza inananlardan biriydim fakat 120 kişilik salonumuzda gördüğümüz en fazla seyirci sayımız bu sezon adına 48 oldu.. bunu etkileyrn Balıkesirimize dışarıdan gelen oyunların bizimle aynı saate cakışması mıdır bilinmez bir kaç senedir bu konu bizi etkilemekte.. Seyircinin tercihidir saygı duymak lazım bizim seyircimiz niye az ? noktasında tabiki de kendimize öz eleştiri yapmaktan kaçınmayız lakin dışarıdan gelen oyunların (çocuk oyunu) nasıl olduğunu da bilenlerdeniz. Bu konu ile ilgili Genel Sanat Yönetmenim Onur Ayan ile Balıkesirimize gelen bir çocuk oyununu değerlendirmek üzere oyuna gittik. İçinde hikaye olmayan, tamamen çizgi film karakterlerinin isimlerinin pazarlandığı bir oyun bizi üzdü ve gerçekten dekorsuz, dramatize ettiğimiz kendi oyunlarımızın bile bu oyuna göre çok daha iyi oldugu kanısına vardık. Tabi ki kıymetli seyirci bu gözle bakmak zorunda değil bizler sanatsal anlamda değerlendirerek nacizane eleştirilerimizi yapıyoruz kendimize yönelik eleştirileri de cebimize koyarak tabiki..

Yetişkin oyunlariyla ilgili de üzüldüğümüz bir nokta var..

İkinci Bahar Tiyatro oyunu 25 ekimde Balıkesirli seyirciyle buluştu. Oyuncu kadrosunda Cihat Tamer gibi usta, Buket Derelioğlu gibi kaliteli isimler mevcut.. Haliyle Balıkesir seyircisi bu oyuna oldukça ilgi gösterdi.. Sözümüz yok fakat kendi Sanat Merkezimize getirdiğimiz yetişkin oyunlari malesef seyirci anlamında çok düşük kalıyor. Geçenlerde İkinci Bahar oyunu icin bizden bilet almaya gelen tiyatro izleyicisine Sanat Merkezimizde de sergilenecek bir yetişkin oyununun olduğunu söylediğimizde “Hayır buradaki oyunlari gelmem” söylemiyle karşılaştık.. Bu bizi üzmüş biraz da rahatsız etmiştir. Oysa amatör olarak algılanan bu oyunlar, ki profesyonel ekipleri ağırlamaktayız. Çok iyi işler çıkarabilmektedir. “Ünlü yok mu? o zaman kötüdür” algısını kıralım a dostlar..
Amatör de izleyelim profesyonel de , ünlüyü de hepsini değerlendirelim.. Sonra bakalım iyi mi kötü mü…

Sevgiyle, tiyatroyla, sanatla kalın..

Balıkesir Sanat Merkezi Tiyatro Bölüm Başkanı Cahit Can Tekin..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu