Görüntülü Haberler

Balıkesir’de Vaka sayıları neden ve nasıl düştü?

İçerik gizle

Tedbirlerin gevşetilmesi virüsün terk ettiğini mi gösterir? Hastaneler hasta kabulüne hangi şartla başlıyor? Korkuyorum kaygılıyım diyenler ne yapmalı?

Balıkesir’de Koronavirüs sürecinden bugüne neler yaşandı ve yaşanıyor? Salgına yakalanan hastalar tedavi sonrasında ne yapmalı? Hastalığa yakalanıp iyileşen bir kişi yeniden hasta olur mu ve Bulaş riski taşıma ihtimali var mı? Balıkesir’de test yapma kapasitesi yeterli mi? Her an salgın yeniden geri gelebilir mi? Korku ve kaygı için ne yapmalı? Hastaneler ne zaman hasta kabulüne başlıyor ve hangi şartlarla hastaya bakılacak? Ben önceden randevu almıştım diyenler aman dikkat! Ne yapmalı… haberimizde

Semra Aman Akyürek: Balıkesir’de covıd-19 süreci ne zaman ve nasıl başladı?

İl Sağlık Müdürü Dr Fevzi Yavuzyılmaz:  Ülkemiz dışında Ocak ayında başlayan covıd-19 sürecine ülkemiz Mart ayı itibariyle girmiş oldu. Gerekli tedbirler daha öncesinde başlatılmıştı ve Mart ayının ortalarında sürece ülke olarak dâhil olduk. Balıkesir’de de ön hazırlıklarımız öncesinde yine yapılmıştı ve şehrimizde de ilk vakanın görülmesiyle birlikte süreç başlamış oldu. Bizim ülkemizde bazı ülkelere uçuş yasakları il sürece dâhil olmuştu. Uçuş yasağı ve izolasyonla da başlamadı sadece bu iş hastanelerimizde, Sağlık teşkilatlarımızda da belirli senaryolar üzerinde planlamalar gerçekleştirilmişti.

Kısıtlamaların olduğu iller arasındayız ve vaka yoğunluğunun da fazla olduğu iller içindeyiz bunu neye bağlıyorsunuz?

-Balıkesir yoğun iller arasında aynı zamanda bir kavşak noktasında. Arazi noktasında da büyük bir il. Turizm açısından yaz döneminde özellikle nüfus yoğunluğunun arttığı, yazlıkçıların geldiği ve sayıların arttığı bir il. İstanbul’a direk seferle bir saat aralıkla ulaşılabilen, İzmir’e yine yakın mesafede ve ilimizin risk oranı doğal olarak yüksek. Kavşak noktasındayız. Sanayi şehri Kocaeli, Bursa bu GİBİ illerde de vakalar yüksek ve bu illerle olan temasımızda bizim şehir olarak yüksek ve risk grubundayız. Bu nedenle de tedbirleri almak bizim için ayrıca elzem olan bir konu. Dikkat ederseniz büyükşehirler içinde +Zonguldak olarak açıklandı bu ve ardından da yasaklamalar kademeli kaldırıldı.14 Büyükşehir ve Zonguldak ile birlikte kısıtlamalar devam ediyor. Sınırlandırmaların büyük çoğu çevre illerimiz bunu vurgulamak isterim. Bizim çevremizde olan sınırlandırmalar devam ediyor.

Koronavirüs sıcaklıkta yok olur mu? Işık gördüğünde etkilenip yok olacak mı? Vaka düşüşlerini neye bağlamak gerekir Hava ile bir ilişkisi var mı vakalara yansımasının?

-Net bir çalışma yok açıkçası çoğu şeyi yaşayarak görüyoruz. Öncesinde keskin bir sınırla böyle olursa şu olur diyemiyoruz. Ülke tecrübeleri ile yaşayarak görüyoruz. Şu iyi gelir bu önler diyemeyiz ancak bilim kurulundaki hocalarımızın da ve bu işle uğraşanlarında dediği bu virüs dış kapsülü yağ tabakası ile kendini koruyan bir virüs. Yağ tabakası ile korunması dolayısıyla gün ışığı, sıcaklıktan virüsün dayanma süresinin azaldığına dair görüşler var. Bundan dolayı mümkün olabilir diyor ama net olarak mümkün diyemiyoruz. Bu sayıların azalmasında en önemli neden gün ışığı ya da sıcaklıktan ziyade kendi aldığımız tedbirler. Biz korunabiliyorsak sayılar azalıyor. Bir vaka ile başladı bu ülkemizde ve binlerce vakayı konuşuyoruz.

Balıkesir şehrinin insanları Koronavirüs sürecinde neler yaşadı, nasıl yaşadı?

-İzolasyon teması azaltma gayreti ön plana çıktı. Bir ile başladık ancak binler oldu. Balıkesir özeline geldiğimizde ben tüm ekibim adına başarılı bir süreç yönettik diye düşünüyorum. Hiçbir hastamız için yoğun bakım ihtiyacı, tıbbi gereklilik, yatak sayısı, yatak ihtiyacı, donanım yada insan kaynağı ihtiyacı nedeniyle hiçbir hastamızı dışarıya göndermedik. İl dışına gönderdiğimiz sadece 5 hasta var onun nedeni ise sosyal endikasyon. Yoksa burada bakamadığımız hiçbir hastamız olmadı. Gerekli tedbirleri alarak hepsini kara ambulansı ile gönderdik bir şekilde buraya gelmiş ailesi İstanbul’da ve burada yalnız ailemle geçirebilir miyim dedi bir diğeri Bursa’da bundan sonraki tedavimi orada yaptırabilir miyim ailem orda dedi. Kendi arkadaşımız vardı 9 Eylül Üniversitesine gönderdik. Çalışan doktor arkadaşımız ve şuan döndü aramızda. 9 eylül’de kendi hocaları vardı ve burada yoğun bakım sorumlusu yani kendi biriminde arkadaşları olduğu, kendi arkadaş ilişkileri olduğu için sosyal endikasyon düşünüldü ve bu gerçekleşti. Şuan geldi ve gayet çok şükür sağlıklı. İhtiyaç nedeni ile hiçbir hastamızı dışarıya göndermedik. Bu önemli.

Il Sağlık Müdürü

İyileşmiş olan bir Koronavirüs hastası yeniden bu hastalığa bir-iki hafta sonra yada 1-3 ay sonra virüs’e yakalanabilir mi?

-Covıd bir virüs çeşidi. Covıd-19 bunun bir türü. Yeni bir virüs olduğu için, yaşayıp görüyoruz herşeyi. Normalde covıd-19 geçirmiş bir kişinin vücudunda antikorların oluştuğu ve bağışıklığının geliştiği düşünülür çünkü biz aşılarla da ki tedavide de koruyuculuk budur zaten. Tüberküloz da da başka aşılarda da bu böyledir. Yeni aktivite edilmiş bir virüsle vücudu tanıştırırız, vücudun buna karşı antikor oluşturup kendini korumasını ve bundan sonrada tanıdığı bir düşman gözüyle bakıp nasıl imha edeceğini de bilmesini amaçlarız. Hastalığı geçirdiğinizde normalde bu bağışıklık kazanılır ama dediğim gibi yeni bir virüs bir mutasyona uğradığında yada şekil değiştirdiğinde bu koruyuculuk kaybolur. Vücudun antikor üretme kapasitesinde ne kadar koruyuculuk olur. Bazı arkadaşlarda biz 3- 5yılda bir rapel dediğimiz tekrarlama dozu yaparız. Burada bu süre ne kadar? Tekrar virüsle muhatap olup vücudun bağışıklık sistemini tekrar hatırlatmaya tabiri caizse hatırlatmaya gerek var mı yok mu? Bu süre 6 ay mı 3- 5 sene midir bunları yaşayarak göreceğiz. Evet bir bağışıklık oluşuyor ancak biz bu hastalığı geçirmiş 2 kez negatif çıkmış ve 14 günlük süreyi tamamlamış olanlardan plazma alıyoruz. Plazmada koruyucu kan hücreleri var. Pekçok tedavi olarak iyileşen hastamızdan plazma bağışçılarımız oluştu Balıkesir’de ve onların bir kısmı da Bursa’da ki kan merkezinde plazma bağışında bulundular. Daha dün plazma bağışında bulunuldu iyileşen bir hastamızdan. Bu süreç devam ediyor.

Testlerde yapılıyor hala devam ediyor mu, Nerede ve nasıl?

Testlerimizi Üniversitemizde kurduğumuz laboratuvarda yapıyoruz. Niye üniversitede kurduk? Üniversitedeki hocalarımızdan da destek aldık ve 8 laboratuvar teknisyeni arkadaşımızı oraya görevlendirdik. Lojistik sağlayarak tek bir merkezde yapalım testleri ve toplu olarak yapalım dedik. Günlük olarak bizim yaklaşık bin civarında test yapma kapasitemiz var. Aktif olarak 24 saatte devam ediyor bu vardiyalı bir şekilde arkadaşlarımız çalışıyorlar. Şuan da günlük 550lere çıkan testlerimiz oldu şuanda 300-350 civarında seyrediyor.7 gün 24 saat test yapıyoruz ve 24 saat içinde de sonuçlar çıkmış oluyor. Acil dışında genellikle gündüz testler alınıyor. Gecenin ilerleyen saatlerine kadarda peyderpey bu süreç devam ediyor. Günlük kapasitemiz bine çıkabilir bugüne kadar maksimim 500-600 arası test kapasitesine ulaştık. Yaklaşık 20 bine yakında ilimizde test yapıldı.

Hastalığa yakalanmış ve evde tedavi görenler süreci nasıl değerlendirmeli nasıl geçirmeli ne yapmalı?

Eve gönderildi ise zaten belli bir orana gelmiştir. Biz bazı ülkelerde gördük hastanede imkân olmadığı için eve gönderilenleri ancak bizim ülkemizde böyle bir durum hiç olmadı. Belli bir süreyi hastanede geçirmiş ve belli bir orana gelmiş kişiler evde olabilir. Onlarda ne yapmalı? Önce izolasyon ailelerini ve kendilerini korumak için.

Koronavirüs hastası Beslenme şeklini değiştirmeli mi Giyim Kuşamında kumaş seçiminde farklılık olmalı?

-Beslenme değişikliğine gerek yok En önemli hayatında yapacağı değişiklik sosyal mesafeyi ve izolasyonu sağlamak olmalı. Gerek kendi ailesi gerekse çevresinden.

Hareketsiz geçirdiğimiz bugünler için öneriniz nedir? Obezite ayrı bir sorun neler yapılabilir?

-Evinde yürüyüş bandı varsa yürüyüş yoksa belli hareketler yapılabilir. Bu süreç böyle kalmayacak ve sürdürülebilir değil tedbirler gevşetiliyor ancak bu gevşeme rahatlık olarak algılanmamalı. Bir kişiden başlıyor herşey bin daha yüzbinler oluyor. Hiçbirşey Şubat ayındaki normallik değil. Günün normalidir.

“Balıkesir’de hepimiz şifa ile değil Haliyle taburcuyuz”

-“Bizim bir tabirimiz vardır. Haliyle taburcu yada şifa ile taburcu diye. Bazısını haliyle taburcu ederiz. Haliyle taburcu demekte mevcut şikayetlerin belli noktaya gelmiş olması ve bu haliyle taburcu olabilir denmesidir. Yüzde yüz iyileşme değildir. Haliyle taburcu olabilir ve bizler haliyle taburcularız şifa ile değil. Bu; plajda, otellerde, günlük yaşamda böyle olacak. Şubat, Ocak ayındaki gibi olmayacak. Bu nedenle sosyal alandaki önlemleri mutlaka sürdürmeliyiz. Kendi tedbirlerimizi alarak yürüyebilir miyiz elbette ki yürüyebiliriz bir engel yok. Hayat boyu yürüyelim.”

– Salgın kadar hızlı yayılan korku ve kaygı için ne önerirsiniz?

Korkmayacak önlem alacağız. Kendimizi salmayacağız. Bir hasta yokmuş gibi korkmayacak ancak Balıkesir’in tümü hasta gibi görerek te tedbirli olacağız. Korkmak önlem değil ne kadar önlem alırsanız alın temaslıysanız bu iş olacaktır. Ancak bir şikayet varsa gelip sağlıkçımızla bunu paylaşın müracaatınızı yapın ve biz sizi takip edelim.

-Soğan ve sarımsak bağışıklığı korur denerek çok tüketiliyor doğru mudur? Sosyal mesafeyi de sağlar denilerek yenmeli mi?

Soğanında sarımsağında bağışıklık sistemine olumlu yönleri olduğu biliniyor. C vitamini boldur meyvelerin yenmesinin avantajı olduğu söyleniyor evet doğru. Ama biz dengeli ve ölçülü beslenelim. Eski büyükler hep yesin yesin diyerek hamur işine çok yönelmekte doğru değil ölçülü olacak. Bağışıklığı direnci arttıran şeyler var tabi ki önemli olan dengeli beslenmedir.

-Bugün itibarıyle Koronavirüs nedeniyle hastanede yatan hastamız var mı?

Hastanelerimizde şuan 30 civarında yatan hastamız var ve 2’si yoğun bakımda bunu il geneli kapsamında söylüyorum.30’un altında diyebiliriz. Genel durumları iyi ve bir sıkıntıları yok sadece 2 yoğun bakımda olan hastamız var. Nüfusumuz yaşlı bir nüfusa sahip. 65 yaş üzerine haksızlık etmeyelim bu arada onlar bu işin suçlusu değiller onları daha çok korumak var çünkü tansiyonu, kronik hastalığı var çabamız onları korumak. Yoksa 65 yaş üzeri hastalığı taşıyor gibi bir algı çok yanlış gençlerinde yayıcılığı çok fazla taşıyıcılık konusunda 20 yaşlar aktif. Bu süreci iyi yönettik kanaatindeyiz. Valilik, Belediye kurumlar büyük destek oldu. Sağlık çalışanlarının bu süredeki özverisi için ben çok teşekkür ediyorum.

Hasta Muayeneleri Pazartesi (1 Haziran’da) Günü Başlıyor Randevu Almadan Gitmeyin

Pazartesi günü itibarı ile normal polikliniklerimizde hasta alımına başlıyoruz. Ancak özellikle MHRS sistemi üzerinden Randevu almak şartı ile. Acil olmadıktan sonra randevu almadı ise Hiçbir randevusuz hastaya bakılmayacak .Acil de sınırımız zaten yok .Bunu neden yapıyoruz? Hiçbir hastamızın doktorun kapısında 3-5 kişi birikmesini istemiyoruz.09:20 geçe alındı ise randevu 09:20 geçe gelip en kısa sürede muayenesini olup, işlemini tamamlayıp hastaneden ayrılmasını istiyoruz. Orada bir yığılma, kalabalık oluşturup insanları bir araya toplayıp bir sıkıntıya neden olmak istemiyoruz. Randevu almadıysa gelmesin alarak gelsin beklemesin. Randevu almak kaydı ile 1 Haziranda hasta muayenelerine başlıyoruz. Ameliyat tarihi verilenler varsa hekimleri ile irtibat kurarak önümüzdeki sürece göre yapılmaları sağlanacak. Poliklinikler, kan alma vb yoğunluk istemiyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu