GündemÖzel Haberler

Balıkesir’de Yasak Sonrası Sokağa Rağbet

Balıkesir’de Yasak Sonrası Sokağa Rağbet

Sokağa çıkma kısıtlamaları sonrası ve uygulamada olan yasaklar konusunda ara sokaklar ve meydanlar vatandaşa emanet. Çalışanlar ve sokağa çıkanlar için oturup yemek yemenin yasak olduğu yerler kurala uyuyor ancak, bazı vatandaşlar hemen önünde yada yanında yer bulup, ayakta yada yere çöküp o yemeği yemekte ısrarcı olabiliyor…

Tırmanışta sınır tanımayan vaka sayıları hala gündemde. Yasaklara uyum ise, salgın sürecinin yıla yayılması, belirsizlik, bazı vatandaşlarda aşıya olan inancın az olması vatandaşlarda kurallara uyum konusunda bıkkınlık yarattığına işaret ediyor. Balıkesir’de“kök salan yanlışlar”dedirten bazı vatandaşların yorumları Sayfa 5’te

Nefes Almaya Çıktım Diyenler…

Balıkesir’de kısıtlamalarla ilgili düşünceleriniz neler ve ne için dışarıya çıktınız? Koronavirüs sürecine ilişkin vatandaş olarak ne söylemek istersiniz?

Gürol Beydek: Nefes almaya çıktım. Arkadaşlarımı yakın zamanda görmedim. Telefonla hep görüşüyoruz ancak o başka bu başka. Kısa sohbet edip eve döneceğim. Fazla vaktimiz yok zaten.

Selime Ten: Acil ihtiyaçlar için dışarıya çıkma izni olduğunu biliyorum. Ev ihtiyaçlarımız vardı. Ekmek almak için çıktım. Normalde pek çıkmam.-S.A.A: Elinizde çiçekler, süs eşyaları var?- S.T: Çiçek aldım. Belki mühim değil ama ekmekte alacağım hayat devam ediyor sonuçta. Ben ekmek almak için çıktım. Başka bir şey alınamaz diye bir yasak yok. Madem dışarıdayım dolaşıp gideceğim. Dışarıyı görüyorsunuz çiçek alamazsınız diye bir şey yok. Herkes alışveriş yapıyor.

Nurullah Özdemen: Yaşım sokağa çıkmaya müsait dışarıya nefes almaya çıktım. Evde nereye kadar…?Yasaklara uyuluyor ama görüyorsunuz sizde yasağın kalktığı gün soluğu dışarıda alıyoruz. Virüsün geçeceği yok.

Ahmet Duru: Esnafım. Bu süreçte etkilendik tabi ki ama ben memnunum. İçeriye belirli sayıda müşteri alıyoruz ancak sizde görüyorsunuz sırada bekleyenler var. Tüm esnaf için birşeyler yapılmalı. Benim sattığım ürünler olmazsa olmaz haliyle mecbur alınıyor, ihtiyaç. Evlenmiş adam halısız, koltuksuz oturamaz.Çeşitlilik çok olduğu için kimisi taksit yatıracak kimisi yeni ürün alacak…

Selvinaz Aydın: İlçeden geldik. Eczaneye gideceğiz babamla. Dolaşacaktık ama çok kalabalık babam hemen gidelim diyor.

K3

Koronavirüs Süreci

Dünyayı esir alan koronavirüs sürecinde ülkemizde alınan bir takım önlemlerle birlikte süreci atlatmaya çalışıyoruz.11 Mart 2020’de ülkemizde görülen ilk vaka’nın ardından Balıkesir’de de vakaların seyri yüzde 50’li seviyelerini gördü. Tırmanışta sınır tanımayan vakalarda yasaklara uyum ise bu sürecin yıla yayılması ve belirsizlik, bazı vatandaşlarda aşıya olan inancın az olması nedeniyle  vatandaşlarda bıkkınlık yarattı.

Kısıtlama Tüm Vatandaşlar İçin

Koronavirüsle mücadele sürecinde ülke genelinde olduğu gibi Balıkesir’de de hafta sonları; Cuma günleri saat 21.00’de başlayan sokak kısıtlamaları, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak şekilde uygulanıyor. Kısıtlama tüm vatandaşlar için.

En Yakın Market’ten Alışveriş Yapılabiliyor

Kısıtlamanın olduğu Cumartesi ve Pazar günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-­17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız (65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altında bulunanlar hariç) zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidip gelebiliyor.  Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabiliyor.

Haftasonu 10.00-20.00 Saatleri Arası Paket Servis

Lokanta ve restoran tarzı işyerleri, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu Cumartesi ve Pazar günleri 10.00-­20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet sunmak üzere açık olabilecek.

Hafta İçi 21.00—05.00 Arası Yasak

Hafta içerisinde yer alan günlerde (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) 21.00­-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmaya devam ediyor. Tüm işyerleri hafta içi saat 20.00’de kapanıyor.

Toplu Taşımaya Kısıtlama Saatleri

65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı’nın 10.00-­13.00, 13.00­-16.00 saatleri arası şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullanmaları yasak.

65 Yaş Ve Üstü Sokağa Çıkma Yasağı Saatleri

65 yaş ve üstü grubu için gün fark etmeksizin 10:00-13:00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor. Bugün de dahil olmak üzere 10:00-13:00 arası her saat ve her gün 65 yaş ve üstü için sokağa çıkma kısıtlaması bulunuyor. Sadece cuma namazına denk gelen saatte kısıtlamada istisna uygulanıyor.

20 Yaş Altı Ne Zaman, Saat Kaçta Dışarı Çıkabiliyor?

20 yaşın altındaki grup aynı 65 yaş üstünde olduğu gibi gün fark etmeksizin sadece 13:00-16:00 saatleri arasında dışarı çıkabiliyor. Yani 20 yaş altı bugün de dahil olmak üzere 13:00-16:00 saatleri dışında her saat yasak kapsamında yer alıyor. Semra Aman Akyürek’in Haberi

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu