Balıkesir'deki Bu Eve Tahliye İçin Bakanlık Talimatı Bekleniyor

Restore Vaadiyle Kültür Varlığını İşgal Ettiler: Edremit'teki Tarihi Sabunhane Tartışmaların Odağında

Balıkesir'deki Bu Eve Tahliye İçin Bakanlık Talimatı Bekleniyor

Balıkesir’deki Bu Eve Tahliye İçin Bakanlık Talimatı Bekleniyor

Balıkesir’in Edremit ilçesinde bulunan tarihi bir kültür varlığı, “restore edilip müze yapılacak” denilerek özel bir şirkete kiralandı, ancak iddiaya göre yapı lüks bir alkollü restorana çevrildi.

Kamuoyunu sarsan olayda sözleşme feshedilmesine rağmen işgal altındaki tarihi binanın 6 yıldır boşaltılmadığı ve aylık 50 bin TL işgaliye bedeliyle kullanılmaya devam ettiği öne sürülüyor.

Tarihi Yapı Müze Olacaktı, Lüks Restorana Dönüştürüldü

1950 yılında tayfa damı olarak inşa edilen ve kültür varlığı statüsünde olan taş bina, Edremit Belediyesi tarafından 2016 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden alınarak, dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun babası Hasan İmamoğlu’na ait şirkete aylık sadece 250 TL bedelle kiralandı.
Kiralamada amaç, binanın müze veya sergi salonuna dönüştürülmesiydi. Ancak binanın restorasyonu sonrasında, söz konusu şirket yapıyı lüks ve alkollü bir restorana çevirdi.

Vakıflar Sözleşmeyi Feshetti Ama Tahliye Edilmedi

2019 yılında yapılan denetimlerde, yapının amacına uygun şekilde kullanılmadığı belirlendi ve Vakıflar Genel Müdürlüğü sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetti. Bu gelişmenin ardından yapı, yasal olarak işgal edilmiş hale geldi. Ancak, işgalci konumdaki şirketin aylık 50 bin TL işgaliye bedeli ödeyerek işletmeyi kullanmaya devam etmesi dikkat çekiyor.

Tarihi Sabunhane Şimdi Lüks Restoran

O dönem “müze yapacağız” denilerek alınan bina, şu an tamamen farklı bir yapıya büründü. Havadan ve karadan çekilen görüntüler, yapının geçmişteki kimliğini neredeyse tamamen kaybettiğini gözler önüne seriyor.
İşletme yetkilileri ise binayı dört taş duvar olarak devraldıklarını, 1 milyon dolar yatırım yaptıklarını ve şu an mekanın alkolsüz restoran olarak işletildiğini belirtiyor. Ayrıca, vakıf taşınmazları için bölgedeki en yüksek işgaliye bedelini ödediklerini savunuyorlar.

İha

edremit Balıkesir'deki Bu Eve Tahliye İçin Bakanlık Talimatı Bekleniyor