Balıkesir’den Çıkan 2600 Yıllık At Arabası Buluntuları
Balıkesir Üçpınar Tümülüsü'nde Bulunan 2600 Yıllık At Arabası Buluntuları
Balıkesir’den Çıkan 2600 Yıllık At Arabası Buluntuları
Balıkesir Üçpınar Tümülüsü’nde Bulunan 2600 Yıllık At Arabası Buluntuları
Mardin’in Kızıltepe ilçesinde yapılan arkeolojik kazılarda keşfedilen ve milattan önce 5500-3000 yıllarına tarihlenen oyuncak arabanın kopyası, TOFAŞ Ar-Ge Prototip Atölyesi’nde kil ve toprak karışımıyla yeniden yapıldı.
Orijinali Mardin Müzesi’nde sergilenen arabanın replikası, Türkiye’nin alanındaki ilk ve tek müzesi olan TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’nin gezi rotasındaki başlangıç noktasında ziyaretçileri karşılıyor. Bu replika, müzede sergilenen tarihi eserlerin en yenilerinden biri.
Balıkesir Üçpınar Tümülüsü’nde Bulunan 2600 Yıllık At Arabası Buluntuları
Müzenin başlangıç noktasında, daha önce Balıkesir Üçpınar Tümülüsü’nde ortaya çıkarılan 2600 yıllık at arabası buluntuları ve tekerlek parçalarının aslına uygun yapılmış versiyonları yer almaktaydı. Bu at arabası buluntuları, Anadolu’nun tarih boyunca taşıma ve ulaşım konusundaki gelişimini gözler önüne seriyor. Balıkesir Üçpınar Tümülüsü’nden çıkan at arabası ve tekerlekler, antik dönemlerde kullanılan araçların yapısı ve işlevi hakkında önemli bilgiler sunuyor. Bu eserler, müzenin başlangıç noktasında ziyaretçilere sunularak, Anadolu’nun eski ulaşım araçları tarihine ışık tutuyor.
Oyuncak Araba Buluntusunun Önemi
Müze yöneticisi Aylin Tatlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mardin Kızıltepe’deki kazılarda bulunan oyuncak arabanın milattan önce 5500-3000 yıllarına tarihlendirildiğini belirtti. Tatlı, “Mardin Müzesi’nde sergilenen orijinal oyuncak araba, yapılan yüzey araştırmaları sırasında bulundu. Biz, özel izinler alarak bu arabanın 3D çekimlerini yaptırıp replikasını müzemizde sergilemeyi tercih ettik. Bu buluntu, araba tarihinin çok daha eskiye gittiğinin en büyük göstergesi” dedi.
Ziyaretçilerin İlgisi
Tatlı, İskoçya’da bulunan ve milattan önce 4000 yıllarına tarihlendirilen topların daha önce bilinen en eski oyuncak olduğunu, Türkiye’den çıkan bu buluntunun ise medeniyet tarihinde arabanın çok eski bir geçmişi olduğunu gösterdiğini belirtti. Tatlı, “Müzemizde sergilenen bu reprodüksiyonla ziyaretçilerimize daha keyifli bir anlatım sunmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Oyuncak arabanın müzede büyük ilgi gördüğünü dile getiren Tatlı, “Müzede daha arabaları görmeden, arabaların hikayesini bilmeden önce direkt olarak bu reprodüksiyonla karşılaşıyorlar. Çok ilgi çekiyor. Çocukların da ilgisini çekiyor. Okul gruplarına da gezilerimizde detaylı bilgiler veriyoruz” dedi.
“Yeni Ustaların Eski Ustalara Teşekkürü”
Tatlı, TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’nin ziyaretçilerini en eski ulaşım araçlarından bugünkü teknolojiye kadar arabaların tarihteki yolculuğuna çıkardığını ifade etti. Oyuncak arabanın sergilenmeye başlamasıyla bu tarihi yolculuğun daha da geriye gittiğini söyledi.
Müzenin 17 dönüm arazide kurulu olduğuna dikkat çeken Tatlı, buranın aynı zamanda bir sanayi mirası olduğunu belirtti. Tatlı, “1850’li yıllarda ipek fabrikası olarak açılan bu bina, 1979’a kadar üretimini sürdürmüş ve sonra atıl kalmış. 90’lı yılların sonunda Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TOFAŞ arasında imzalanan bir protokolle TOFAŞ Bursa Anadolu Arabaları Müzesi’ne dönüştü. Bu binada eski arabaların buluntudan günümüz otomobillerine kadar tematik bir anlatımla sunulması, ziyaretçileri etkiliyor. ‘Yeni ustaların eski ustalara teşekkürü’ minvalinde bir müze” dedi.
Balıkesir’de Haziran ayında 1 855 konut satıldı
AA