Gündemİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir’den Ne Alınır?

Balıkesir’den Ne Alınır?

 

Balıkesir’den alınacakların arasında ilk sırada, kuşkusuz Zeytin-Zeytin yağı, Zambak Kolonyası ve Yağcıbedir Halısı yer alıyor.

 

Balikesirden Ne Alinir 01

Ayrıca, Höşmerim tatlısı da, yine Balıkesir’e geldiğinizde mutlaka tatmanız ve almanız gereken bir lezzet. Özellikle, Balıkesir Kaymalısını da hatırlatalım. Zira başka bir yerde bu tatlıyı bulma imkanı yok.

Kaz Dağının Mis Kokulu Otlarını Unutmayın

Aslında Balıkesir, şehre gelenlere bu anlamda ciddi zenginlikler sağlıyor. Ege denizine tepeden Bakan Kaz Dağının zengin florası da bu zenginlik arasında yer alıyor. Özellikle yerel halkın toplayıp hem taze, hem de kurutulmuş halde yerel pazarlarda sattığı mis kokulu kekik ve faydalı otları mutlaka almalısınız.

003

Zeytin ve Zeytinyağını Bizzat Tadın

Zeytini ve Zeytinyağını da mutlaka almanız gerekenlerin listesinde yer verin. Özellikle, Havran ve Edremit’te tamamen doğal ve taze sıkılmış zeytinyağı, aroması ve tadı ile eşsiz bir damak tadı sunuyor. Üstelik, yerel satıcıların pazarladığı hem zeytin, hem de zeytin yağını tatma imkanınız da var. Ayrıca, Havran’ın girişinde ürettiği doğal sıkım zeytinyağı ile dünya çapında ödül sahibi Nermin Hanım Zeytinliği de var. Üstelik, burada hem çok şık bir mekanda yemek yeme, hem de zeytinyağı tatma şansınız var.

004

 

Peki, Neden İlk Sırada Yağcıbedir Halısı ve Zambak Kolonyası Var?

 

Önce ‘Yağcıbedir Halısı nedir?” sorusuna açıklık getirelim. Yağcıbedir halısı, Balıkesir’in Sındırgı ilçesine ait önemli kültürel bir değere sahip halı türüdür. Ayrıca, renklerinin sadeliği ve yalınlığı ile dikkat çeken Yağcıbedir halısı, çözgü, atkı ve ilme ipliklerinde yün kullanılarak üretilmektedir. Koyunlardan kırpılarak üretilen yünlerin boyama işleminin ardından gerçekleşen halı dokuma süreci, santimetreye 30 ilmek atılarak gerçekleştirilir.

Yağcıbedir Halısı Bazı Özellikleri İle Standart Halılardan Ayrılmaktadır

Batı Anadolu bölgesinde Balıkesir Sındırgı, Bigadiç ve çevresinde ilk olarak yaycı yörükleri tarafından dokunmaya başlanan Yağcıbedir halıları; diğer halılardan zemindeki motiflerin yalınlığı ve renklerinin sadeliği ile ayrılmaktadır. Özellikle, renklerde sadece lacivert, kırmızı tonları ve beyaz kullanılırken; az sayıdaki motiflerle yüzey değerlendirilmektedir. Yüzey kompozisyon şeması bakımından fazla çeşitlilik göstermeyen Yağcıbedir halıları; çift yönlü mihraplı, tek mihraplı ve tek mihraplı-ayak basma yerli olmak üzere üç şemada gelişim göstermektedir.

Yağcıbedir Halısındaki İlmiğini Dünyada ki adı “Türk düğümü” 

Halıların çözgü, atkı ve ilme ipliklerinde yün kullanılmaktadır. Koyunlardan kırkılıp, çeşitli işlemlerden geçen yünler, özelliklerine göre ayrılmaktadır. Boyama işleminin ardından, döner leventli tezgahlarda dokunan halılar, tezgahtan çıkarıldıktan sonra yıkanıp, kurutulmaktadır. Dünyada “Türk düğümü” olarak bilinen Gördes tekniği ile ilmeklenir. 1 dm²’sinde 1400-1600 düğüm, 1 santimetresinde de 30-35 ilmek bulunur. Bu yüzden halıların ömrü 150 ve 200 yıl arasında değişmektedir.

Renkleri Neden Kullandıkça Parlar?

Yağcıbedir halılarında 4 ana renk (al, nariç, ak, ve gök) hakimdir. Kök boyası ile boyanan iplerin renkleri halılar kullanıldıkça parlar. Renk olarak çoğunlukla, mavi, fes rengi güvez ve koyu kırmızı tercih edilmektedir. Yaklaşık 80,90 yıl öncesine kadar Balıkesir-Sındırgı çevresi Yağcıbedir dokumalarında kullanılan ilmek ipi renklerine şu isimleri vermişler;

-Meşe kabuğu: Kahverengi ve siyah boyar

-Palamut tırnağı: Siyah boyar

-Nar kabuğu: Kahverengi ve siyah boyar

-Ceviz kabuğu: Kahverengi boyar

-Kök boya: Vişne rengi boyar

-Çömlek boya (çivit): Lacivert boyar

-Asma yaprağı: Tazesi filizi, kartı sarı boyar

Peki, Neden Zambak Kolonyası?

 

Balıkesir Ülkemizde ilk Kolonya üretimi yapılan iller arasında yer alıyor. Ayrıca, tarihi çok eskiye dayanan ünlü zambak kolonyası, günümüzde değerini hala koruyor. Özellikle, şehir merkezinde, bulunan kolonyacılar çarşısı Zambak Kolonyası konusunda oldukça zengin alternatifler sunuyor.

Höşmerim ve Balıkesir Kaymaklısını Nasıl Bulursunuz?

Her ikisi de eşsiz lezzetler olan Höşmerim ve Balıkesir Kaymaklısı için şehir merkezini biraz dolaşmanız gerekiyor. Zira, her ikisini de her tatlı satış mekanlarında bulmak pek mümkün değil. Ancak, höşmerim ve Balıkesir Kaymaklısı satışı yapan az sayıda yer olsa da, Balıkesir’de kime sorarsanız adres tarifini alırsınız. Çünkü burada iki lezzette de rağbet inanılmaz.

Son olarak Balıkesir Kuzusunu Unutmayalım

Balıkesir’e gelip kısa süre sonra dönmeniz söz konusu ise, her kasapta bulunan Balıkesir kuzusunun etini de mutlaka alın. Zira, lezzeti ile öne çıkan Balıkesir kuzusunun eti, İstanbul dahil, bir çok büyükşehirde marka olarak satılıyor.

 

Haber: Semra Aman Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu