Balıkesir'in Antik Kentleri

Balıkesir, kültürel ve tarihsel olarak oldukça zenginlik barındırmaktadır. İşte karşınızda Balıkesir’in antik kentleri ve yürüyüş alanları
Balıkesir’in Antik Kentleri ve yürüyüş alanları sizlerle!
DASKYLEİON ANTİK KENTİ
Daskyleion Antik Kenti, Ergili Köyü’nün 2 kilometre doğusunda yer almaktadır. Ayrıca Kuş Cenneti’ne oldukça yakın bir konumdadır. MÖ 7. yüzyılda Daskylos adıyla bilinen ünlü Lidya Kralı Sardis bu kentte yaşamıştır. Bununla birlikte hanedan kavgaları sonucu buraya yerleşmiş burada kendi hükümdarlığını kurmuştur. Şehrin isminin de buradan geldiği bilinmektedir. Kurulan bu şehir Pers Valiliği’nin tek konumu haline gelmiştir ve şehir en parlak dönemlerini Persliler döneminde yaşamıştır.
Jeopolitik konumu nedeniyle Daskyleion, Anadolu’da çok önemli şehirlerden biri olmuştur. Ekonomik ve askeri sebepler başta olmak üzere birçok sebep sayesinde özel bir noktada bulunan şehir, 1952 senesinde Kurt Bittel tarafından tespit edilmiştir. 28 yıl boyunca duraklayan kazı çalışmaları 1988 senesinde Tomris Bakır tarafından yeniden canlanmıştır. Bölgedeki araştırmalar 2009 senesinden bu yana Kaan İren tarafından sürdürülmektedir.
Yıllar içerisinde antik kentte yapılan kazılar sonucu Dorlardan, Friglere pek çok medeniyetin burada yaşam sürdüğü ortaya çıkartılmıştır. Ayrıca Antik Kentten çıkartılan tarihi eserler ise Bandırma Müze Müdürlüğünce koruma altına alınmıştır.

KYZİKOS ANTİK KENTİ
Kapıdağ Yarımadası’nın, Erdek ve Bandırma Körfezleri arasında bataklığa oldukça yakın bir konumda yer almaktadır. Ayrıca Kyzikos Antik Kenti, günümüzde halk arasında “Belkıs” ve “Balkız” adlarıyla anılmaktadır. Kentin geçmişinin MÖ 5 bin yılına kadar uzandığı bilinmektedir. Erdek’in 12 kilometre dışında bulunan antik kentte geçmişte büyük bir medeniyetin yaşadığı ve kentte ilk ikamet edenlerin Dolionlar olduğu yapılan çalışmalar sonucu ortaya çıkartılmıştır. Diğer yandan Kyzikos ve Erdek’in Helenistik Çağ’da, Roma döneminde sanatta, mimaride ve özellikle heykel sanatında çığır açtığı keşfedilmiştir.
Efes Antik Kenti kadar sağlam bir şekilde günümüze ulaşamamış olsa da, Kyzikos Antik Kenti’nin de sahip olduğu kalıntılar nedeniyle ziyaret edilmesi gerekmektedir. Özellikle de Hadrian Tapınağı’na ait kalıntılar kentin gün yüzüne çıkmış en önemli kısmı olarak kabul edilmektedir.

ANTANDROS ANTİK KENTİ
Edremit’e bağlı Altınoluk tatil beldesine 2 kilometre mesafede, İda (Kaz) Dağı eteklerinde yer almaktadır. Ayrıca Anandros Antik Kenti, geçmişte önemli tarihi olaylara şahitlik etmiş bir Troas kentidir. MÖ 10. yüzyılda kurulduğu düşünülmektedir. Tarihçilere göre Antandros’un kuruluşu Truva Savaşı’ndan da eskiye dayanmaktadır. Kentteki ilk keşifler 1842 senesinde gerçekleşmiştir. Antik kent üzerinde yapılan kazı çalışmaları 2007 yılı itibariyle bakanlar kurulu kararı ile devam etmektedir. Bunun yanında her geçen yıl yeni bilgiler edinilmektedir.
Antik kenti cazip kılan en önemli özelliklerinden biri dünyadaki ilk güzellik yarışmasının yapıldığı şehir olmasıdır. Ayrıca şehirde çıkarılan kalıntılar arasında bulunan mozaikler ise ziyaretçilerin en çok etkilendiği kalıntılar arasında bulunmaktadır.

ZEUS ALTARI
İlyada Destanı’na konu olanZeus Altarı, Tanrıların Truva Savaşı’nı izleyip yönettiği yer olarak geçmektedir. Bölgede yapılan tarihi araştırmalar sonucu tepede yer alan yapının Zeus’a ait olduğunu tespit edilmiştir. Hera ve uyku tanrısı Hypnos’un bu tepede Zeus’u uyuttuğu ve Truvalılarla Akhalılar arasındaki savaşta Poseidon’un savaşa müdahale etmesine olanak tanıdığı anlatılmaktadır. Büyük bir kaya kütlesinin işlenmesinden meydana gelen Zeus Altarı’na oyuk basamaklı merdivenlerden çıkılmaktadır.
Günümüzde ziyaretçilerine muazzam bir manzara sunan alan, kutsal alan olma özelliğini korumaktadır. Çıkışta yaklaşık 1 km yürüyüş yapılması gerekmektedir. Yürüyüşte zorlanacaklar için ata binme seçeneği de tercih edilebilmektedir.

Ayrıca Balıkesir’in manastırları hakkında bilgiye sahip olmak istiyorsanız tıklayabilirsiniz.
Bu içerik www.gazetemerhaba.com'a aittir.