GündemDünyadan HaberlerÖzel Haberler

Balıkesir’in Armutalan Mahallesinde Etnografya Müzesi ve Gürcüler

Balıkesir’in Armutalan Mahallesinde Etnografya Müzesi ve Gürcüler

 

Türkiye cennet gibi bir yer. Nereye gitseniz hangi ilini ziyaret etseniz ilçeleri ve mahalleleri ile kendinize mutlaka bir cennet köşesi bulursunuz. Balıkesir’in de her yeri bir başka güzel. Bu güzel memleketimizin doğa harikası mahallelerinden biri olan Armutalan mahallesinden bahsetmek istiyorum sizlere.

 

Balıkesir’e yaklaşık 35 km civarında. Tam bir doğa ve kültür merkezi. Düz bir vadi içerisinde olan Armutalan Mahallesi Balıkesir’in son mahallesi. Mahalle halkı çoğunlukla hayvancılık ile geçimini sağlıyor. Bunun yanında mahalle toprağının bir çok ürün yetiştirmeye elverişli olması bakımından tarımla uğraşanların sayısı da çok.

Armutalan Adı Nereden Geliyor?

Mahalle halkından edindiğim bilgilere göre Armutalan Mahallesi, 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşında Rusya tarafında kalmak istemeyip Anadolu’ya göç etmek isteyen Gürcü vatandaşlardan oluşmuş.  Gürcüler, ilk önce kafileler şeklinde sahil kasabası Batum’a inmişler. Zorlu şartlardan sonra  İstanbul’a gelmişler. O zamanlar II. Abdülhamit, gözdesinin Gürcü Prensesi Tamara olması sebebiyle gelen kafile ile alakadar olmuş. Hiç bir bedel istemeden Anadolu’da nereye isterlerse yerleşebileceklerine dair ferman imzalamış. Bir süre daha İstanbul’a kalan kafile daha sonra Bandırma’ya gönderilmiş. Kendilerine ait uygun toprak arayışı içinde de olan kafile bir süre sonra dere etrafında armut ağaçlarıyla dolu bir alanın etrafına, Armutlualan’a yerleşmişler.  Günümüze gelene kadar da Armutalan adını almış.

 

Armutalan 1

 

Geleneklerine Sahip Çıkıyorlar

Ayrıca mahallede halen Gürcüce dili konuşuluyor. Özellikle de yaşlı kesim. Dilleri kadar yemek geleneklerine de sahip çıkan mahalle halkının yemekleri mısır unu yemeği anlamına gelen gaviçi, bizim akıtma dediğimiz lalango, cadi-mısır ekmeği-haçapuru -karalahana-barbunyalı( şavilobyo)-karalahana kavurması, çorbası ve sarması – karalahana yemeği, kaplama, harço ve mantı anlamına gelen hinkal.

Armutalan Mahallesinde Birde Etnografya Müzesi Var

Mahalleyi ziyaretiniz sırasında, bölge halkının kendi kültür ve değerlerini tanıtan araç ve gereçleri mümkün. Burada rahatlıkla günümüzde de kullanılan kimi de unutulan araç ve gereçleri inceleme fırsatı bulabilirsiniz. Müzede gaz lambaları radyo, fotoğraf makinesi, daktilo, ses kayıt cihazı, telefon, eski zamana ait fotoğraflar, halı dokuma tezgahı, mısır ayıklama makinası, marangozluk aletleri, el testeresi, tarım aletleri, çeşitli amaçlar için kullanılan küpler, sandıklar, bebek beşiği, eskiden kullanılan gelin arabası, tarihi körükler, eski çocuk oyuncakları, yün eğirme aletleri, dikiş makinaları,  bayanların giydiği yöresel kıyafetler, çeşitli ev ve el aletleri gibi eşyalar yer alıyor.

 

Armutalan 4

 

Müzede Eşyalar Halk Tarafından Bağışlanmış

Ayrıca Gürcülerin yanlarında getirdikleri eşyalar arasında, kantarlar, sandıklar, kilimler, heybeler ile gündelik yaşamda kullandıkları kendi yaşam tarzlarını yansıtan eşyalarda bulunuyor. Müze hakkında özellikle belirtmek istediğim bir ayrıntı var. O da müze içerisindeki eşyaların hiç birinin satın alınmış olmaması ve köy halkının bağışlamış olması. Yani tüm eşyalar mahallede bir fiil kullanılmış. Mahallenin tarihini ve yaşanmışlıkları hissettiren bu müze 2012 yılında açılmış.

Gürcü Mimarisi İle Kültür Merkezi Yapılıyor

Geleneksel Gürcü Mimarisi  örnek alınarak tasarlanan Kültür Merkezi de tamamlanmak üzere. Armutalan Mahallesi’ne Kültür Merkezi kazandırmak için yapımı devam eden merkezin bu yıl içerisinde bitirilmesi planlanıyor. Armutalan Mahallesi’ndeki Karesi Belediyesi’ne ait 1361 metrekare yüz ölçüme sahip arsa üzerinde inşa edilen kültür merkezi 2 katlı ve toplam 742 metrekare büyüklüğünde. Kültür Merkezi’nin, 1.katında misafir odaları, muhtar odası, doktor odası ve köy dernek odası ile 2. katında 300 kişilik çok amaçlı toplantı salonu bulunacak. Yoldaş Kocaer

 

Armutalan 2

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu