GündemGörüntülü Haberlerİlçe HaberleriTürkiye Gündemi

Balıkesir’in Binlerce Asırlık Kestane Ağaçları Neden Ölüyor?

Balıkesir’in Binlerce Asırlık Kestane Ağaçları Neden Ölüyor?

 

Balıkesir’in Bigadiç ilçesine bağlı kırsal bölgede ki Asırlık kestane Ağaçları ölüyor. Ayrıca, Bölgede bulunan köylüler bu konuda büyük endişe yaşıyor.

 

Balıkesir’in güneydoğusunda bulunan ve Orman içinde bulunan asırlık kestane ağaçlarının neden hastalandığı henüz bilinmiyor. Özellikle ağaçların gövdesinde oluşan kan kırmızı leke oldukça dikkat çekiyor.

 

Tüm Kestane Ağaçları Tüm Girişimlere Rağmen Ölüyor

Yörede yaşayan köylüler,  özellikle bu yıl başından sonra kestane ağaçlarının tümünün hastalandığını ve tüm girişimlere rağmen öldüklerini belirtiyor. Balıkesir bigadiç kırsal mahallesinde yaşayan 71 yaşındaki Mehmet Yetgin, “bu ağaçlar asırlık ağaçlar. İlginç bir şekilde sadece Kestane Ağaçları ölüyor. Yetkililere durumu bildirdik. Ağaçların kanser gibi bir hastalığa yakalandığını düşünüyorum. sahipli sahipsiz belki de binlerce kestane ağacı ölüyor” dedi.

Balikesirin Binlerce Asirlik Kestane Agaclari Neden Oluyor 01

Ağaçlar Aşılandığı İçin mi Ölüyor?

Öte yandan bir diğer iddia ise, ağaçların verimini arttırmak için aşılanmasının bu hastalığa neden olması. Özellikle, iri boy kestane hasat etmek için, asırlık ağaçların aşılanmasının bu sonuca neden olduğu iddiası da bölgede dile getiriliyor.

Balikesirin Binlerce Asirlik Kestane Agaclari Neden Oluyor 03

Bölge İnsanı Ciddi Bir İnceleme Bekliyor

Nedeni ne olursa olsun, asırlık heybetli ağaçların içler acısı hali yürek yakıyor. Bölge insanı yetkililerin bu konuya gerekli ehemmiyeti gösterip ciddi bir inceleme yapılmasını bekliyor. Ayrıca, Balıkesir’de her yıl sonbahar aylarında toplanarak pazara getirilen kestanenin, bu yıl tezgahlarda olmayacağı kesinleşti. Zira, tüm ağaçlar öldüğü için bölgede bir tek kestanenin bile hasadı mümkün değil.

 

Haber: Kamil Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu