Gündemİlçe Haberleri

Balıkesir’in Deprem Master Planı Masaya Yatırıldı

Balıkesir’in Deprem Master Planı masaya yatırıldı. TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu ve Balıkesir Kent Konseyi depremi konuştu. Uzmanların uyarılarına göre deprem riski olan Balıkesir’de “Deprem Gerçeği” konulu konferans gerçekleşti.

 

Balıkesir’in Deprem Master Planı masaya yatırıldı. Konferansın konuşmacıları olarak Süleyman Demirel Üniversitesinde Mühendislik Fakültesinde Öğretim Görevlisi olan Yüksek Jeofizik Mühendisi Doç. Dr. Osman Uyanık ‘tı. Uyanık,  “Deprem-Yer-Yapı İlişkisi” konulu bir sunum yaptı. Daha sonra  yandan konuşmacı Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Yüksek Mimar Doç. Dr. Ali Tolga Özden’de  “6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri Işığında Demokratik Kent Anlayışının Yeniden Tartışılması” konusunu işledi.

 

Güncel Depremlere Bakış

 

Konferansta, Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde Öğretim Görevlisi İnşaat Yüksek Mühendisi Dr. Fehmi Çivici’de  “Mevcut Yapı Stoğunun Deprem Açısından Değerlendirilmesi, Balıkesir Örneği” ni anlattı. Jeoloji Yüksek Mühendisi Engin Er Balıkesir’in Jeolojisi, Deprem Riski ve Güncel Depremlere Bakış”ı değerlendirdi. Jeofizik Mühendisi Can Becer’de, “Dinamik Zemin Parametreleri ve Yapı Tasarım İlişkisi” konulu sunum yaptı. Konferansı katılımcılar ilgiyle dinledi.

 

Balıkesir’de Yapı Stoğu

15 Nisan 2023 tarihinde Balıkesir Kent Konseyi salonunda gerçekleşti. Konferansın açılış konuşmasını Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici yaptı. Betül Dikici’nin açılış konuşmasında, Balıkesir’in 20 ilçesinin deprem öncesi ve sonrasının sağlıklı kentleşmesine dikkat çekti. Ayrıca, Dikici nitelikli bir yapılaşma ve yaşanılır bir gelecek gerektiğini vurguladı. Bunun için, Balıkesir deprem master planının hazırlanmasına dikkat çekti. Ayrıca Balıkesir ilindeki yapı stoğu ve yapıların durum tespitleri ile analizlerinin yapılmasının önemine vurgu yaptı.

Dikici “Kararı Büyükşehre Sunduk”

Betül Dikici, deprem risk ve fay haritaları ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliğinin hazırlanmasına vurgu yaptı. Bununla birlikte imar planlarının revize edilmesi gerekliliğini de vurguladı. Bu konuyla ilgili yaptıkları çalışmayı anlattı. Aynı zamanda Balıkesir Kent Konseyinde aldıkları kararları iletti. Bu kararlarla  birlikte Balıkesir Büyükşehir Belediyesine sunduklarını bildirdi. Bu anlamda; “sağlıklı ve güvenli yapı üretim süreçlerinin ön koşulu olan nitelikli mimarlık, mühendislik ve planlama hizmetlerimize dair ilgili kanunların düzenlemesi gerektiğini iletti. Ayrıca yönetmelikler ile kültürel ve doğal değerlerin, tarım arazilerinin ve orman alanlarının korunmasının gerekli olduğunu söyledi. Ayrıca  tedbirlerin alınması gerektiğini iletti. Bununla birlikte tüm bu konular ile ilgili yasaların bir an önce düzenlenmesi gerekir. ”dedi. Daha sonra planları ayrıntıları ile anlattı.

Haber: Muhammed Can Akyürek

Daha fazla haber için tıklayın…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu